21 d’abril 2022

Els ignorants. Històira d'una iniciació encreuada

Títol: Els ignorants. Història d'una iniciació encreuada
Títol original: Les ignorants
Autor: Étienne Davodeau
Traducció per: Marta Marfany
Publicat per: Editorial Finestres, març de 2022
Format: Cartoné - 19,5 x 26,5 cm - 272 pàgines - B/N
Preu: 27 €






Des del seu naixement, el novembre de l'any passa Editorial Finestres, mes rere mes, ha anat traient un nou títol. L'accident de caça fou un dels dos títols amb què es va estrenar, el qual fou la meva primera compra d'aquesta nova editorial. Com a novetat de març, va treure el seu cinquè títol el qual ha estat la meva segona compra de Finestres: Els ignorants d'Étienne Davodeau.

Si la memòria no em falla, quan Ediciones La Cúpula va publicar l'obra en castellà el 2012 recordo haver-me interessat per ella, però devia tenir altres prioritats, i no la vaig comprar ni llavors, ni amb el pas del temps. I ves per on, ha estat Finestres, mesos després de néixer ens l'ha publicat en català. Ara sí, aquesta obra amb tant de reconeixement havia de formar part de la meva biblioteca, la qual va formar part de la Selecció Oficial del Festival Internacional de la Bande Dessinée d’Angulema  de 2012.

El fet atractiu és entrecreuar dos mons tan diferents com el còmic i el vi. Per la primera banda hi tenim l'autor de l'obra, l'Étienne Davodeau que la protagonitza amb en Richard Leroy, un viticultor dels Costers del Layon, al departament de Maine i Loira.

Capítol rere capítol, un a través de l'altre, s'anirà endinsant en el món que desconeix, que ignora. El títol es ven encertat. Mentre que l'Étienne coneixerà tot el procés per elaborar el vi des de la finca d'en Richard, començant des dels diversos treballs a la vinya, passant per la verema, el premsatge del raïm, i la fermentació del most a les bótes, fins a l'embotellament i així poder vendre'l: en Richard a mans de l'Étienne coneixerà tot el món del còmic, les proves d'impremta, el sector editorial i els salons de còmic. I així per una banda i altra, també aniran coneixent altra gent, tant d'un món i altre, i evidentment els tastos de còmic i de vins també hi seran presents. Així doncs, aniran aprofundint el coneixement en el món que desconeixien. 

És un còmic que ens permet aprofundir en dos mons alhora ben distants, però que l'autor els ha sabut lligar molt bé, els ha aproximat, que tal com veurem, el fet d'haver-ho viscut físicament i mentalment, els dos protagonistes ho han viscut en pròpia pell hi dóna molta força. El lector coneixerà i gaudirà del còmic i del vi, sense pedres cap detall, especialment posant èmfasi en la part vitivinícola, i també veurem com els dos protagonistes s'estimen les seves respectives feines. Els ignorants és doncs un documental en format còmic on s'entrecreuen sense molestar-se el còmic i el vi.

El fet que a casa, haguéssim tingut vinya, jo ja no l'he viscut, però encara en conservem els cubs, la premsa, les portadores i les bótes entre altres estris, a part del que m'han explicat, ha donat lloc a què m'hagi aproximat en aquesta obra d'una manera més tangible, que si no en tingués cap mena de relació.

Ara finalment, he pogut fruir d'aquesta magnífica obra en català gràcies a Editorial Finestres, i en una excel·lent edició.


Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada