16 de desembre 2019

Orn Història Universal vol. 5: Vilanova

Títol: Orn Història Universal vol. 5: Vilanova
Autor: Quim Bou
Publicat per: Dolmen Editorial, març de 2011
Format: Cartoné  - 56 pàgines -  21,5 x 30 cm  - Color
Preu: 15€







Després d'haver llegit el quart volum d'Història Universal d'Orn, les aventures del famós gos d'en Quim Bou continuen en el seu cinquè volum titulat Vilanova, que fou publicat per Dolmen Editorial el 2011. 

Aquest és el cinquè volum dels 7 que hi ha de moment de la saga Història Universal. Els 5 primers han estat publicats en paper i els dos següents els podem trobar a l'aplicació per IPad Orn·is comic.

Tal com explico en aquesta entrada, tot volen aconseguir els còmics d'Orn en català, aquest cinquè volum el vaig aconseguir juntament amb els volums 3 i 4, el juny de 2016, després de trobar el primer.  Em quedaria pendent el segon que no el trobaria fins a l'abril de 2018.

Aquest volum a diferència dels dos primers, sembla que encara en queda estoc disponible segons indica SD Distribuciones.

Malgrat guanyar en la batalla del tercer volum contra els invasors provinents del mar, la sensació entre la gent de Vilavella és la de derrota en haver perdut el poble i molta gent tant a l'atac al poble com durant la batalla.

Ara els supervivents de Vilavella, han estat convidats a establir-se ni que sigui provisionalment a Vilanova, sota jurisdicció del senyor Isarn, castlà i veguer del Pas Fortificat. Com ja se'ns va mencionar al quart volums, les dues viles tenen jurisdiccions diferents, i per tant els seus respectius habitants tenen drets diferents. Els de Vilavella dient-ho d'una manera senzilla són més lliures que els de Vilanova, que són simples serfs. Aquesta nova situació comporta que els de Vilavella perdin drets i per altra banda els de Vilanova emmirallats  pels altres es revoltin contra el senyor del Pas Fortificat enfront de les seves exigències i pujades d'impostos.

La tensió i un més que possible enfrontament entre el Pas Fortificat i Vilanova es respiri a l'ambient. Aquest cop l'Orn, l'Aconis, l'Oja i l'Uillem, el puput berserker que mig drogat ara el tenim despert i ara dormint, davant el tancament del Pas, s'estableixen a una casa del camí principal on s'allotgen els viatgers. Així seran simples espectadors de l'ambient que es viu a poca distància d'ells. Un ambient que ja de per si fosc, encara ho és més per una eterna pluja que no vol parar.

Enmig d'aquest panorama força desolador, arriben dos nous personatges, dos paladins i pelegrins de Tha, el déu d'una religió monoteista. Aquest són en mestre Serrafort i el novici Aspàreg, una mena de cànid i rèptil respectivament. Amb la seva arribada apareix un altre factor a tenir en compte, les diferències religioses entre els personatges, i per tant tot el que això comporta. Dos viatgers monoteistes en terres d'infidels, de politeistes. 

La religió monoteista de Tha ja se'ns va presentar a Dues Espases,  però és en aquest volum on aprofundirem més en aquesta fe, a partir de les diverses converses que hi haurà, veurem que  aquests manifesten una forta adversitat contra els nocturns, en el nostre cas, l'Aconis.

Així doncs ens trobem davant d'un escenari complex ple de moviments misteriosos i intrigues on el més mínim pas en fals pot desembocar en un conflicte bèl·lic entre uns i altres. Vilanova sota la pluja serà el principal escenari d'aquest volum. 

Si a l'anterior volum ja vaig mencionar que l'Oja havia estat rebatejada com a Irga, en aquest volum també tenim un petit problema de noms. El personatge Serrafort, el primer cop que se'l menciona és Monfort. Com que els següents cops s'anomena Serrafort, entenem que és el definitiu. 

En Quim Bou, ens mostra ser un gran guionista, malgrat els petits descuits que al seu dia tingués, i un gran dibuixant. Vaig gaudir de Dues Espases, però Història Universal sent a tot color, li dóna molta vida a l'obra en general. Sense dubte aquelles il·lustracions que són a pàgina sencera o a doble, són de gran qualitat.  

Les aventures de l'Orn continuen al sisè volum d'Història Universal. Malauradament ara per ara no podré continuar-les com que no disposo de la mencionada App, ja que només hi és per IPad. Malgrat això, finalment he pogut gaudir d'aquesta història a l'espera que algun dia la pugui continuar.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada