20 de novembre 2019

Orn Integral Dues Espases

Títol original: Orn Integral Dos Espadas
Autors: Quim Bou
Correcció de textos: Imma Tarradas i Mateu Pastoret
Publicat per: Maqui Edicions, setembre de 2006
Format: Rústic - 276 pàgines -  17 x 23,5 cm - B/N i color (12 pàg.)
Preu: 19,95€


Fa anys vaig decidir comprar els sis còmics d'Orn d'en Quim Bou publicats en català. El 2016, m'hi vaig posar trobant els volums 1, 3, 4 i 5 d'Història Universal i l'Integral Dues Espases, aquest a l'octubre. El segon d'Història Universal no va caure fins al 2018. En aquesta entrada ho explico tot amb més detall.

L'Integral Dues Espases d'Orn recull les primeres històries publicades del personatge icònic d'en Quim Bou. En lloc de llegir-lo quan el vaig aconseguir trobar vaig decidir tenir-los tots sis, cosa que com he dit va ser el 2018, concretament l'abril. Però havent-hi lectures del moment, donant-les-hi prioritat, Orn va quedar arraconat fins que trobés aquell moment per posar-m'hi, fins que aquest passat cap de setmana m'hi vaig posar acabant aquest Integral el dilluns 18 de novembre. Ras i curt, la lectura d'Orn Integral Dues Espases s'ha esperat una mica més de 3 anys.

Orn Dues Espases es va començar a publicar en castellà a Dude Comics el 1999, sortint 5 volums. L'any 2006, Maqui Edicions va publicar-ne l'edició integral dels 5 volums, a més de fer-ne una edició en català, la qual és la que he llegit i ressenyant.

Ens situem en un món fantàstic d'aspecte medieval on en lloc d'humans ens trobem amb animals antropomòrfics, principalment mamífers, ocells també algun rèptil. Un d'aquests és l'Orn, un gos rodamón, mercenari que va amunt i avall. I les criatures que s'ha domesticat són insectes gegants.

Arribats a aquest punt segurament molts pensareu amb Usagi Yojimbo de l'Stan Sakai, i penseu bé. En Quim Bou tal com ens mostra en una il·lustració inclosa on apareixen el gos i el conill compartint l'escalfor del foc, en una nota ens diu que és admirador del mestre Sakai. Ambdós protagonistes són dos guerrers rodamons, però mentre el conill viu en un al Japó feudal, amb toponímia real, el nostre gos viu en món fantàstic però que al llarg de la lectura en llegir alguns dels topònims, aquests ens recordaran a poblacions occitanes. A més, aquest integral també inclou un mapa del món on té lloc l'acció, i tant per la forma, si més no lleugerament, com per la toponímia ens recordarà als continents d'Europa, Àfrica i Àsia. Al cap i a la fi, en moltes obres fantàstiques sempre hi ha una base de realitat.

Tornant a l'integral, aquest inclou dues històries principals, els quatre capítols de Dues Espases, que és la central i principal, i les quatre històries de Vent, una per cada estació de l'any, que venen a ser complementaries, ja que les dues conformen un peculiar trencaclosques, entre una i l'altra, revelant la informació al moment oportú, així tot coneixent a mesura que anem llegint, qui és l'Orn, i per què és com és. Davant del seu aspecte i caràcter simpàtic, sense amagar la seva faceta d'excel·lent guerrer, coneixerem el seu passat, amb els diferents aspectes que l'han modulat. A més se'ns explicarà el terme "Dues Espases" que dóna nom aquesta història.

Així doncs comencem amb Vent de Tardor, seguit de Vent d'Hivern. A continuació ja entrem amb els quatre capítols de Dues Espases: Potser, La Festa de Lug, El Duel i Decisions. Acabem amb Vent d'Estiu i Vent de Primavera. 

A més l'integral inclou altre material: un còmic d'una pàgina d'en Carles Ponsí titulat Orn...?, també inclou una pàgina amb notes sobre aspectes que surten a l'obra, i acabem amb 12 pàgines a tot color, corresponents a les portades dels volums individuals, a il·lustracions, sent una d'elles la comentada de l'Orn i l'Usagi, i finalment amb dos còmics d'una sola pàgina.

Orn Integral Dues Espases, avui en dia estem parlant d'una relíquia molt difícil de trobar com també ho són els dos primers àlbums d'Orn Història Universal. Potser li tocaria una reedició, una nova vida, perquè nous lectors la puguin descobrir, i avui en dia portant-se a terme molts còmics en català gràcies a les campanyes de micromecenatge seria una manera de fer-ho possible. Una altra opció és en format digital, i part de la feina ja està feta, ja que en Quim Bou disposa d'una app per només per iPad on hi ha penjat part dels còmics d'Orn i Ornis, i que segons diu, Dues Espases també hi serà present.

Havent conegut ara els orígens del gos antropomòrfic Orn, ara tocarà endinsant-se en les seves següents aventures amb Orn Història Universal, el qual el seu primer volum es titula Herdez.



Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada