18 de gener 2019

Cecília Van Helsing 2. La dieta del vampir

Mamut Còmics
56 pàgines, color, rústica, 19 x 26 cm
10€

La Ceci i en Moquet per fi arriben a casa de l'Oncle Vims, però no per molt de temps. Estant allà reben la visita del Comte Von Culen, un sinistre vampir que acudeix a demanar ajuda perquè la seva filla ha deixat de menjar i tem que comenci a alimentar-se de sang com feien els vampirs antigament. Els nostres protagonistes viatjaran a la mansió del comte per ajudar-lo i descobriran que allà s'amaguen horribles secrets. Per què la filla del comte no menja res? Per què tots els servents estan tocats de l’ala? I com pot ser que la mansió estigui decorada amb un gust tan horrible? Són misteris que la Cecília Van Helsing i el seu gos Moquet hauran de desentranyar en aquesta nova aventura dels detectius improvisats més eficients de les Terres del Sud-oest.

Tenint en compte el panorama de còmic infantil que hi ha actualment, dóna gust fullejar el catàleg de Mamut Còmics. A banda de la seva notable oferta en llengua catalana, el seu enfocament editorial és tot just el que fa falta per atreure els més menuts a la lectura. Hom llegeix ficció principalment per gaudir-ne i així hauria de ser, i no tant per aprendre coses, adquirir valors o treballar temes. Tot això són qüestions que s’han considerar però que en el fons no deixen de ser secundàries enfront de la motivació. Per dir-ho en termes col·loquials, un còmic infantil primer de tot hauria de molar, i si no ho fa, ja pot ser tan educatiu com vulgueu que no arribarà enlloc.

Això ho ha entès perfectament Julio A. Serrano, qui ha sabut embastar uns personatges i una història que de molonitat en van sobrats. La pròpia Cecília, valenta i de bon cor, es fa molt de voler, així com el poruc del seu gosset. De fet, tots els personatges que hi apareixen són ben carismàtics en un sentit o en un altre. Així mateix, l’enfocament de comèdia està molt encertat i funciona d’allò més bé (tot i la broma que s’ha perdut a la traducció catalana, absurdament al meu entendre: el verb amar existeix). Els diversos girs de la trama ajuden a sumar interès segons avancem en la lectura, tot i que bona part de l’atractiu de la mateixa es deu a la feinada feta per Juanjo Cuerda en l’apartat gràfic.

Experimentat en l’animació, la caricatura i l’humorisme gràfic, sap combinar expressivitat i dinamisme per tal de reforçar els gags, així com enriquir el seu dibuix amb detalls que premien una lectura atenta. El disseny dels personatges i escenaris es mou en aquest sentit, tot construint una versió del gènere gòtic alhora terrorífic i simpàtic.

Quant a la narració gràfica, s’imposa un disseny de quadrícula que facilita la comprensió, marca un bon ritme de lectura i subratlla l’emoció quan es trenca a les escenes d’acció. En aquest sentit cal destriar el treball que s’ha fet amb l’actuació dels personatges, així com la combinació de tècniques modernes i pròpies del tebeo clàssic.

En poques paraules, “La dieta del vampir” és un còmic francament divertit, fet amb molta estima i bon ofici, que estem segurs que agradarà molt el públic infantil de primers lectors al qual va dirigit. Ja estem desitjant llegir la tercera part de les aventures de Cecilia Van Helsing!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada