24 de desembre 2018

Novetat d'Alfons el Magnànim: Historietes valencianes del segle XIX

La Institució Alfons el Magnànim 'ha publicat un llibre titulat Historietes valencianes del segle XIX. Els pioners del tebeo, sent el seu autor en Jordi Giner Monfort.Caronté - 118 pàgines - 21 x 15 cm
ISBN: 978-84-7822-5-765
16€

Durant l'últim terç del segle XIX la societat valenciana va viure una explosió de publicacions periòdiques de tot tipus: polítiques, literàries i, especialment, les de caràcter sicalíptic, que tanta popularitat tingueren en el segle XX. En una època en què els avanços en reproducció d'imatges començaven a implantar-se en les revistes, apareixen les primeres historietes, allò que anys més tard coneixeríem com a tebeo o còmic. L'objectiu d'aquest llibre és treure a la llum l'obra que aquells primers il·lustradors van publicar en les revistes valencianes de l'últim terç del segle XIX. Entre aquells artistes trobarem alguns noms il·lustres com ara els de Manuel González Martí, Salustiano Asenjo o Francisco Roig Bataller. Junt a ells apareixen altres autors menys coneguts, alguns anònims difícilment identificables i també autèntiques figures de l'humor d'aquella època com ara Cilla, Escaler o Fradera.

En definitiva, una selecció de les que podríem considerar les primeres historietes aparegudes en la premsa valenciana.

L'autor:
Jordi Giner Monfort, nascut a Bilbao el 1978. Doctor en Sociologia i professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada