13 de febrer 2018

El dia 3

El dia 3
Cristina Durán, Miguel Á. Giner Bou, Laura Ballester
Ed. Astiberri
216 pàgines, color, cartoné.
18,00 €

Aquesta és una història de quan l'hegemonia del PP al País Valencià era tan completa com el seu menyspreu pels valors democràtics. I és també la història d'una de les associacions que va resultar clau en el despertar de la ciutadania davant els abusos del poder i la corrupció política i moral de l'oligarquia representada per aquest partit. Resseguint els passos d’una família fictícia que sintetitza tot allò viscut pel col·lectiu sencer, "El dia 3" recupera la memòria de l'accident de metro de València que va causar 43 morts i 47 ferits, així com els esforços de les víctimes en la seva recerca de la veritat i la justícia.

El guió reflecteix perfectament la tensió de la lluita d'aquesta gent corrent que es va veure envoltada per la tragèdia. I ho fa cohesionant de forma magistral un relat periodístic minuciós amb un vessant de ficció que permet parlar de sentiments. Pel seu costat, cal destacar un dibuix, una planificació i una narració gràfica impecable que funciona com un rellotge, atorgant a cada vinyeta i a cada escena el temps i el contingut necessaris. Encara que potser el que dota de veritable entitat a l'obra és l'encert amb unes metàfores visuals que valen més que mil paraules.

Editada en castellà i valencià, "El dia 3" és una lectura apassionant que ens retorna l'esperança en la lluita i en la decència humana. Però també ens recorda que el liberalisme, i el seu credo contra la inversió en els serveis públics, pot arribar a ser mortal.

Marc Pastor i Sanz

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada