21 de juny 2016

La casa

La casa
Paco Roca
Astiberri
136 pàgines, color, cartoné
16 €

Fira del llibre de València, 2016. Un parell de dones d'uns cinquanta anys fan cua per tal que els signe un autor de còmics. No un de qualsevol, un del que ja han llegit diverses obres, les quals van comentant mentre esperen. Es tracta d'una escena real que hagués sigut impossible fa tan sols uns pocs anys. Què té Paco Roca que atrau un públic tan extens i divers? Entre les respostes possibles estan l'humanisme que respiren les seves obres ensems amb un depurat estil gràfic de tall clàssic.

Per descomptat, "La casa" no és l'excepció, i encara que supose un canvi de gènere notable respecte de la magistral "Los surcos del azar", la seua visió hi roman. Igual que les seves obsessions, com la memòria o la reconstrucció del record, aquesta vegada no a nivell històric sinó familiar. En concret, se'ns planteja una història on tres germans s'enfronten al dilema de què fer amb la casa del seu pare, recentment mort.

Cada pas que donen sembla allunyar-los del seu objectiu de vendre-la, doncs més que una propietat, són les restes dels somnis d'un home. Aquesta novel·la gràfica transcorre entre xerrades que rememoren vivències, xicotets gestos i algun que un altre descobriment; entre vinyetes que retraten amb subtilesa la intimitat, i escenes narrades amb gran fluïdesa. Paco Roca no ha inventat aquest gènere tan prolífic en el còmic sovint anomenat realista o costumista, però no obstant això, està clar que el domina a la perfecció. Un lectura tan deliciosa com tendra.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada