29 de setembre 2015

Presentació de la primera edició de TEBEO VALÈNCIA, a Fira València del 4 al 6 de desembre

El MuVIM ha acollit aquest matí la presentació de la primera edició de Tebeo València, que se celebrarà del 4 al 6 de desembre al pavelló 8 de Fira València. En l'acte han intervingut Sento Llobell, President de la primera edició del certamen; Paco Roca, autor del cartell de la present edició; Armando Nsué, Coordinador del certamen per part de Fira València, i Daniel Tomás, director de continguts.

La primera edició de Tebeo València ocuparà el Pavelló nº 8 del recinte firal valencià, que reuneix totes els requisits per cobrir les necessitats d'un esdeveniment d'aquestes característiques. En total són 4.000 metres quadrats, on s'instal·laran els estands i les exposicions que formaran el contingut principal.

presentacion-1-.jpg

Autors ja confirmats

A la presentació s'han donat a conèixer alguns dels noms confirmats, entre els quals destaquen David Aja, il·lustrador val·lisoletà que des del 2005 treballa per a Marvel, el gegant del còmic americà, dibuixant sèries com X-Men, Lobezno, Daredevil, Immortal Iron Fist (pel qual va rebre un premi Eagle a Anglaterra i un Eisner als EUA) i Ojo de Halcón, sèrie amb la qual ha arribat a la fama: té 10 candidatures i quatre premis Eisner (els més prestigiosos de la indústria).

Un altre dels noms importants és el de la il·lustradora Paula Bonet, que ha publicat els llibres Qué hacer cuando en la pantalla aparece The End (la seva primera publicació de text i il·lustracions, 2014, Lunwerg), La petita Amèlia es fa gran (La pequeña Amelia se hace mayor), (Casals, 2014) i el llibre sobre el cineasta François Truffaut 813 (Ed. La Galera, 2015).

Daniel Torres, el veterà i prestigiós autor valencià resident a Barcelona, ​​també s'unirà a la festa valenciana del còmic. Torres és una figura clau de l'anomenada Nova Escola Valenciana, que en els anys 80 va redefinir el llenguatge del còmic modernitzant un mitjà que va passar de producte de consum popular a ser objecte artístic reconegut. En el seu haver hi trobem sèries mítiques com Opium, o els volums dedicats a un dels seus personatges més populars, Roco Vargas.

Al mercat internacional, Daniel Torres ha publicat en sèries com Sandman Mystery Theatre per Vertigo (número 50) o The Spirit, amb guió d'Alan Moore (publicada a Espanya com Las nuevas aventuras de The Spirit). D'altra banda, diversos treballs de l'autor han estat traduïts i publicats en altres països, aconseguint un èxit considerable als Estats Units, Japó o França.

També visitaran el certamen la il·lustradora catalana Sonia Pulido, col·laboradora habitual de diverses publicacions, que a més ha vist publicat el seu treball en els llibres Puede que esta vez (Sinsentido), Duelo de caracoles, amb Pere Joan (Sinsentido) i diversos catàlegs d'exposicions .

Finalment, s'ha donat a conèixer el nom d'Ana Oncina, la jove il·lustradora alacantina, per a la qual les seves historietes dels personatges Croqueta y Empanadilla han suposat un enorme èxit de vendes.

Activitats a Tebeo València: arriba el nou episodi d'Star Wars

Pel que fa a les activitats, Daniel Tomás ha anunciat que el Pavelló nº 8, on tindrà lloc la gran cita amb el món del còmic i la il·lustració, albergarà activitats, exposicions, trobades amb autors, sessions de firmes i una programació per al públic infantil. En l'apartat d'exposicions, la sala acollirà en primícia La Casa, basada en l'última obra de Daniel Torres, que veurà la llum de la mà de l'editorial Norma. La faceta com a il·lustrador de Sento Llobell també tindrà un espai al saló, amb una exposició en la qual ell mateix ha participat i que posarà la lupa sobre la seva faceta més desconeguda.

Una altra mostra, coordinada per MacDiego, ens donarà a conèixer obres de la il·lustradora valenciana Paula Bonet, mentre que la imminent estrena de l'últim episodi a les sales de cinema de la saga Star Wars és l'excusa per endinsar-nos en els còmics que ha generat aquest univers, que estaran agrupades en l'exposició Les guerres galàctiques en paper.

Per la seva banda, Ojo de Halcón. L'art de David Aja és el nom de la mostra dedicada a aquest autor espanyol guardonat en quatre ocasions amb premis Eisner, un d'ells reconeixent-lo com a millor dibuixant del món, el 2013.

A la presentació també s'ha fet públic que Tebeo València acollirà l'exposició Homenatge a Valentina, una mostra de 30 originals de Guido Crepax, l'autor d'aquesta heroïna del còmic italià aparegut per primer cop fa 50 anys, que també inclou una mostra de visions sobre el personatge elaborades per autors espanyols.

Finalment s'ha donat a conèixer una peculiar iniciativa per a la qual ha comptat amb l'Associació Professional d’Il·lustradors de València (APIV), en la qual es mostraran obres de dues generacions d'il·lustradors buscant un punt de trobada entre aquests dos mons tan, aparentment, diferents.

Il·lusió, repte i orgull

A l'acte d'aquest matí, el president del certamen, Sento Llobell, ha destacat la "il·lusió" que suposa per a tot el col·lectiu professional un certamen com Tebeo València. "Tants anys hem anat a altres fires com a convidats que ens venia de gust tenir ja la nostra fira, ser-ne els amfitrions", explica Llobell que, tot i això, apunta que el certamen és un "repte" pel seu caràcter "polièdric". "Aquest és un sector que aborda des d'aspectes com manga, còmic, il·lustració, dibuixos, sèries de televisió, cinema... i el nostre repte és abordar-ho tot de forma eficient i atractiva per al públic", explica Sento Llobell.

Per la seva banda, des de l'organització de Fira València, el seu coordinador Armando Nsué, ha reconegut que la fira s'ha gestat "després d'un dur treball de més de dos anys. No s'entenia que València, tan important per a la història del còmic a Espanya i a Europa, no tingués una fira pròpia. Nosaltres vam recollir el repte i avui ja és una realitat ".

Mentrestant, el director de continguts Daniel Tomás, ha destacat el caràcter diferenciat de Tebeo València respecte a altres convocatòries, ja que "no és només una fira de còmic sinó d'il·lustració, un sector que tindrà un pes propi". A més, Tomàs, ha recalcat el caràcter de "saló valencià al cent per cent, amb tot el que implica de plataforma per a tot el sector de la Comunitat Valenciana". També ha remarcat el fet que Tebeo València donarà importància al públic infantil per la funció pedagògica del còmic a la difusió i promoció de la lectura.

 Un cartell amb esperit pin-up

Paco Roca, autor del cartell oficial de la fira, n'ha revelat els detalls. Per al genial dibuixant valencià, aquest ha estat "un dels encàrrecs més difícils pel propi concepte en sí i per ser un mercat molt saturat". En aquest sentit, Roca, explica que ha optat per "jugar amb el concepte de 'Et veig' (Te veo) a ​​través d'un ull, combinat amb diversos icones de la ciutat de València i Fira València i un personatge tan simbòlic per a la història del còmic valencià com Pumby, adaptat a un estil més pin-up".



 Font: Ficomic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada