22 de gener 2015

Un Saló del Còmic fantàstic i compromès

A la Sala d'Actes de la nova seu de l'Escola de Còmic Joso s'ha donat el tret de sortida del 33 Saló Internacional del Còmic de Barcelona. Un Saló on destacaran els còmics de ciència ficció i de fantasia heroica, i es reivindicarà l'humor gràfic com a gran manifestació de la llibertat d'expressió. El certamen recupera de la mà de l'Associació Perich Sense Concessions el Premi Internacional d'Humor Gat Perich. La present edició tindrà una superfície d'uns 36.000 metres quadrats, ocupant les dues plantes del Palau nº 2 i la Plaça Univers de Fira Barcelona Montjuïc. D'aquesta manera, el certamen augmenta en 4.000 metres quadrats respecte al Saló del Còmic de l'any passat.

De esquerra a dreta Antoni Guiral, Jordi Lafebre, Carles Santamaria, Fer

La presentació ha comptat amb la presència de Josep Maria Polls, cap d'estudis de l'Escola de Còmic Joso; el dibuixant José Antonio Fernández "Fer", en nom de l'Associació Perich Sense Concessions; Antoni Guiral, coordinador d'activitats i exposicions del Saló del Còmic; Jordi Lafebre, autor del cartell d'enguany; i Carles Santamaria, director del Saló Internacional del Còmic de Barcelona.

L'exposició central del 33 Saló del Còmic estarà dedicada als còmics de ciència ficció i de fantasia heroica. A més es desenvoluparan activitats de divulgació científica relacionades amb la conquesta de l'espai o la física dels superherois i de narrativa vinculada a les llegendes. El certamen també acollirà mostres monogràfiques dedicades al 75 aniversari del Joker i el Capità Amèrica, a més de les exposicions dels guanyadors dels premis de la passada edició del certamen: Miguel Gallardo, Gran Premi; Los Surcos del azar de Paco Roca, Millor Obra; Clara Soriano, Autora Revelació, i Arròs Negre, Millor Fanzine. El Saló acollirà una exposició dedicada a Jaume Perich, un humorista gràfic fonamental del qual aquest any es commemora el vintè aniversari de la seva mort. En les properes setmanes es donaran a conèixer noves exposicions i activitats que s'estan tancant.

Josep Maria Polls ha vinculat la trajectòria de l'Escola de Còmic Joso amb la mateixa història del Saló del Còmic de Barcelona. "Per a l'Escola, el Saló ha estat un referent. Molts dels visitants que han passat pel Saló, després han estat alumnes de l'Escola. I posteriorment alguns dels nostres estudiants s'han convertit en autors amb gran protagonisme en el certamen".

Jordi Lafebre, autor del cartell d'aquesta edició, ha destacat que "El Saló del Còmic és com casa meva. No recordo cap moment de la meva vida sense la presència del Saló". Respecte al cartell diu que "He volgut fer un homenatge a la meva ciutat, utilitzant un monument icònic com l'estàtua de Colom. D'aquesta manera, amb un Colom de 'cosplayer' he volgut donar un missatge molt directe per anunciar el proper Saló del Còmic ".

L'humorista Fer ha avançat l'acord de l'Associació Perich Sense Concessions amb FICOMIC, perquè aquesta entitat patrocini el Premi Internacional d'Humor Gat Perich, que es lliurarà en el marc del Saló. "El premi va néixer fa 20 anys en homenatge al dibuixant Jaume Perich. Precisament Georges Wolinski, un dels fundadors de Charlie Hebdo recentment mort en l'atemptat de París, va guanyar el premi en la seva tercera edició ".

Antoni Guiral ha donat un petit avanç del 33 Saló Internacional del Còmic de Barcelona. Respecte a la llista inicial d'autors estrangers convidats ha dit que han confirmat la seva participació l'autor italià Milo Manara, els britànics Brian Talbot i Mary M. Talbot, el suís Frederik Peeters i el nou valor de la historieta francesa Jérémie Moreau. Com a autors de còmics de superherois comptarem amb el veterà José Luis García López i amb David Finch, un dels grans autors actuals d'aquest gènere. I per a un públic de totes les edats tindrem els autors dels còmics d'Hora de Aventuras, Branden Lamb, Shelli Paroline i Ryan North.

Per la seva banda, Carles Santamaria ha anunciat que "el divendres 23 de gener començarà la venda anticipada d'entrades a través del web de FICOMIC". Ha comentat que la Plaça Univers s'utilitzarà per a activitats lúdiques i ha explicat que l'oferta d'activitats del certamen és variada i multimèdia perquè en "el còmic hi ha diversos gèneres i cada vegada està més relacionat amb el cinema, la televisió i els videojocs". Ha destacat la col·laboració de totes les administracions de l’Estat i la importància que tenen les activitats pedagògiques dirigides a professors i alumnes. També ha donat bones notícies sobre el futur del Centre de les Arts del Còmic i la Il·lustració (CACI), ubicat a Badalona i en fase de construcció. Després d'un període en el qual el projecte estava paralitzat, la situació s'ha desencallat. "Després d'una reunió al mateix edifici del CACI el passat 22 de desembre, amb la presència entre d'altres de Joan Pluma, director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya; Jordi Sellas, director general de l'ICEC, i Montserrat Salgado, regidora de cultura de l'Ajuntament de Badalona, es va establir un calendari amb l'objectiu que a finals de 2017 s'inauguri el CACI". Santamaria ha conclòs que és "una gran oportunitat perquè el còmic i la il·lustració tinguin una presència contínua amb centre obert i de referència internacional".



Font: Ficomic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada