24 de novembre 2014

Torna la sàtira, l'erotisme i la provocació amb Papitu (1908-1937)

La revista Papitu, fundada el 1908 pel dibuixant, pintor i crític d’art Feliu Elias, Apa, és una de les més emblemàtiques del panorama periodístic català. Fou un catalitzador de les inquietuds d’artistes i escriptors, i esdevingué un revulsiu polític, social i cultural de la Catalunya de principis del segle XX. Va fer de la transgressió i la provocació la seva bandera incomodant la moral de l’època i combatent la censura. Va abocar-se tant a la llibertat en tots els aspectes de la vida que acabà obrint-se a l’erotisme, que fou una de les claus de la seva popularitat. Amb el talent d’alguns dels millors escriptors i dibuixants del seu temps, durant gairebé trenta anys va convertir-se en la portaveu de l’alegria i la despreocupació, i va passar al paper la frivolitat que es vivia a  Barcelona, especialment al Paral·lel i als seus cabarets.

 En la col·lecció de Papitu hi descobrim els artistes que van marcar l’avantguarda artística catalana del segle XX: Isidre Nonell, Manuel Humbert, Xavier Nogués, Josep Aragay, Juan Gris, Pau Gargallo, Joan Colom, Josep Maria Junoy o Francesc Labarta. També alguns dels dibuixants de premsa més revolucionaris el nostre periodisme: Apa, Tísner, Pere Calders, Urda, Muntañola, Arturo Moreno, Cabrero Arnal, Passarell, Bon, Roca, Opisso o Junceda.

Papitu fou confeccionat per un equip d’escriptors i periodistes d’allò més eclèctic. Entre els seus collaboradors literaris es troben els homes que van donar forma al Noucentisme o que van consolidar la Mancomunitat, com Josep Carner, Jaume Bofi ll i Mates o Eugeni d’Ors, al costat de periodistes de pedra picada com Manuel Fontdevila, Ferran Canyameres o Màrius Aguilar; gent de la faràndula com Joaquim Montero, Amichatis o Joan Misterio, i personatges inclassificables com Ramon Raventós, Rafael Moragas o Francesc Pujols.

Papitu. Sàtira, erotisme i provocació (1908-1937). Efadós. Autor i coordinador: Jaume Capdevila. Col·laboradors: Josep Maria Cadena, Jordi Clapés, Jaume Collell, Jordi Farré, Maria Dasca, Jordi Riera Pujal, Sebastià Roig, Albert Rossich, Lluís Solà i Dachs i Joan Manuel Soldevilla. Pàgines: 216. Format: 19 x 26 cm. Tapa dura i sobrecoberta. PDF informatiu. PVP: 33 €. ISBN: 978-84-15232-71-1.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada