04 de novembre 2013

Millennium 1. Els homes que no estimaven les dones

Títol original: Millennium 1. Män som hatar kvinnor (lit. Els homes que odien les dones)
Autors: Stieg Larsson (novel·la original), Sylvain Runberg (guió) i Josep Homs (dibuix)
Publicat per: Fanbooks, octubre 2013
Format: Cartoné, 16.8 x 25.7cm, 128 pàgines
Preu: 18,95€




Havent tot just començat la tercera i última part de la saga Millennium i havent acabat la seva primera part, he fet un reinicii de la trilogia amb l'adaptació al còmic del primer llibre, Els homes que no estimaven les dones

Com sabem, les adaptacions comporten canvis, i més en un llibre de 600 i pico pàgines. Tot hi algun canvi, sobre tot el final del còmic, en el qual respecte cert personatge li han canviat d'ubicació, que tampoc hagués calgut, el guionista, Sylvain Runberg ha fet una feina magnífica en l'adaptació. Ha sabut plasmat tor allò important per tal que el lector que ha llegit la novel·la tingui sensacions similars. La trama avança d'una manera ràpida, però donant-li a lector, havent o no llegit la novel·la,  tots els detalls necessaris per no perdre's pel camí.

Per altra banda el guió està en plena simbiosi amb el dibuix. Josep Homs ha sabut expressar artísticament i magnífica el text de Runberg, fent-lo part complementaria i necessària per donar vida a aquest primer còmic de Millennium. Malauradament en l'adaptació del segon llibre, no hi participarà. Segons el blog Nosaltres llegim: "(Josep Homs) degut a l’alt ritme de treball que va haver de fer, el segon llibre l’està adaptant el també gran dibuixant Man, adaptant-se al seu estil, mentre ell ja està treballant en l’adaptació del tercer llibre". 

Toca per acabar el punt negatiu. La nostra edició té dos errors que jo hagi trobat: El primer és que a la segona meitat es compagina el correcte "El Henrik" amb l'incorrecte "L'Henrik", cosa que amb una mínima ullada no hauria d'haver passat. L'altre error el trobem a la pàgina 5, després del full taronja, on el logo editorial que hi apareix és el de "Planeta DeAgostini", quan hi hauria d'haver el de "Comic Books" (el mateix de la portada), que correspon a la col·lecció on es publiquen els còmics de les editorials del Grup 62. Ara bé, el text de la part superior és en català, com també el títol és el nostre, ja que l'edició en castellà de Planeta DeAgostini Cómics és "Millenium" (amb una sola N). Un error ja més misteriós i evidentment evitable.  

Malgrat aquests dos punts és una obra totalment recomanable per conèixer el duet Blomkvist-Salander en una altra perspectiva. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada