25 d’abril 2013

Joc de trons II

Títol Original: A Game of Thrones II. Recopila els nº7 a 12.
Autors: George R. R. Martin, Daniel Abraham (Adaptació) i Tommy Patterson (Dibuix)
Publicat per: Fanbooks (Grup 62), abril 2013.
Format: Cartoné, 192 pàgines, Color
Preu: 14,95€

Si el dia 31 de març, s'estrenava al canal HBO la tercera temporada de Games of Thrones, la qual adaptarà la primera meitat de Tempesta d'espases; aquest més d'abril s'ha publicat el segon dels quatre volums de l'adaptació en còmic de Joc de trons, el primer llibre de Cançó de gel i foc. Aquest segon volum ha estat publicat per Fanbooks, del Grup 62, igual que Estrella Polar qui va publicar-ne el primer. També es manté la col·lecció Comic Books, sota la qual es publiquen els còmics del grup editorial.

Havent ja llegit els 5 llibres disponibles del 7 que ha de tenir la saga i anant a ritme d'emissió de la sèrie, els còmics són una bona manera de recordar els temps passats, visualitzar els fets d'una manera diferent a la sèrie ja que el còmic és més fidel a les novel·les, relatant-ho i adaptant-ho personatge per personatge.

Abans d'entrar en els fets d'aquest segon volum, faig un breu recordatori de com va finalitzar el primer volum:
En Jon Neu ja és al Castell Negre entrenant-se per esdevenir un Guardià de la Nit i rebent noticies que en Bran s'ha despertat. Per altra banda a Port Reial, en arribar-hi l'Eddard després del viatge amb tot al seguici reial, es retroba amb la Catelyn, però la vegada també es un comiat entre ells dos, i finalment al  mar d'herba dothraki, la Daenerys sap que està embarassa de Khal Drogo.
En aquest segon volum, en el qual s'hi recullen el números del 7 al 12, per tal d'explicar que s'hi relata, ho faré il·lustrant-ho amb les portades de cara número individual i quins personatges inclou cada un, amb una breu descripció dels fets.

Número 7 inclou: Tyrion (3), Arya (2) i Bran (4)
Comencem amb en Tyrion Lannister al Castell Negre, acompanyant els oficials durant el sopar, i prometent al Lord Comandant que intentaria ajudar-los aportant més homes la Guàrdia. Abans d'anar a dormir, puja a dalt del Mur on s'hi troba en Jon i el Fantasma. A Port Reial, l'Arya té una conversa am son pare, i pocs dies després comença a entrenar-se amb l'espasa amb en Syrio Forel. A Hivèrnia, en Bran i els altres reben la visita d'en Tyrion que cap a Port Reial. El nan li dóna en Bran un plànols d'una sella per tal que el petit Stark pugui muntar.
 Número 8 inclou: Eddard (5), Jon (4) i Eddard (6)
 L'Eddard demana al Gran Mestre Pycelle informació sobre la mort de Lord Jon Arryn. El vell li parla d'un llibre sobre nissagues que havia consultat la difunta Mà del Rei. De tornada a les seves estances, en Ned rep la visita d'en Baelish que també l'informa de persones properes a Lord Arryn. Al Castell Negre hi arriba un nou recluta, en Samwell Tarly, el qual el seu pare Lord Randyll Tarly li ha enviat per la seva condició de gras i maldestre. En Jon ajudarà el seu nou germà a la vida al Mur. Tornant a Port Reial, tot ja està a punt pel Torneig de la Mà, l'Eddard però a part d'aquesta preocupació també continua amb l'afer de la mort d'en Jon Arryn, i va a parar a una armaria on en Jon hi havia anat. Allà en Ned hi troba un jove noi anomenat Gendry, el qual observa que és un bastard del rei Robert. 
Número 9 inclou: Catelyn (5), Sansa (2), Eddard (7)
La Catelyn de camí a Hivèrnia i en Tyrion cap a Port Reial, coincideixen a la Fonda de la Cruïlla. Allà Lady Stark fa deteneir el Lannister acusant-lo de l'intent d'assassinat d'en Bran. A Port Reial, se celebra el Torneig de la Mà, la Sansa per boca d'en Sandor Clegane, el Gos, coneixerà com és va cremar mitja cara. L'endemà, continua el Torneig, l'Eddard el presencia. Més tard, Lord Stark indaga en tot el que ha passat recentment, buscant punts de connexió, quan rep la visita de Lord Varys, també per parlar sobre la mort d'en Jon Arryn.
Número 10 inclou: Tyrion (4), Arya (3) i Eddard (8) 
La Catelyn i seguici, amb en Tyrion de presoner, no es dirigeixen a Hivèrnia, si no a la Vall d'Arryn, on hi ha el Niu d'Àligues, el castell dels Arryn, on la Lysa, germana de la Cat, n'és la senyora. Durant el camí, son atacats pels clans de la Vall, del quan se'n surten. A la Fortalesa Roja, l'Arya s'entrena capturant gats, quan va a parar a les catacumbes del castell, on hi sent un conversa entre dos homes que no coneix parlant sobre una imminent guerra entre lleons i llops, els homes són en Varys i l'Illyrio de Pentos. En tornar amb son pare li explica, però en Ned ho veu tot com un conte, quan llavors arriba en Yoren de la Guàrdia de la Nit, i la petita ha de marxar. Més tard, al Consell Privat, hi ha una forta discussió entre el Rei i la Mà, sobre el fet de matar la Daenerys de la qual saben que està embarassada. Només en Ned i en Barristan hi estan en desacord. En Ned dimiteix del seu càrrec i ordena els preparatius per tornar a Hivèrnia. Més tard rep la vista del Ditpetit proposant-li d'anar a visitar el bordell que en Jon i l'Stannis havien visitat.
Número 11 inclou: Catelyn (6) i Daenerys (4)
De camí, al Niu d'Àligues, la Catelyn i seguici es troben amb soldats de la Vall, i també amb Ser Brynden "Peix Negre" Tully, l'oncle de la Cat, posant-se al dia de la situació. En arribar a la Porta de la Lluna, Lord Nestor els informa que Lady Lysa els vol veure immediatament. Mya Pedra, una bastarda de la vall, acompanya a Lady Catelyn fins al Niu, en la duresa de l'ascensió en la foscor de la nit. Un cop ja al Niu, la Catelyn es retroba amb sa germana i també el fill esquifit i malaltís d'aquesta. Lord Robert Arryn, Senyor de Niu d'Àligues i Guardià de l'est. A l 'altra banda del mar Estret, la Daenerys i companyia arriben  Vaes Dothrak, la ciutat dels dothraki, on la khaleesi s'haurà de presentar a les bruixes del Dosh Khaleen, però abans d'això, té una forta disputa com són germà Viserys. 
Número 12 inclou: Bran (5), Tyrion (5), Eddard (9)
A Hivèrnia, en una sortida pels boscos en que en Bran provarà la sella de muntar dissenyada per en Tyrion, patirà una emboscada de 4 salvatges de Més Enllà del Mur. Per sort se'n sortirà gràcies als llops, en Robb i en Theon. En capturen un d'ells, l'Osha, i els altres son morts. De tornada al Niu d'Aligues, en Tyrion hi es empresonat en una de les cel·les del cel, fins que decideix confessar els seus "crims", en el qual exigeix un judici per combat. En Bronn un mercenari el defensarà vers Ser Vardis Egen, un soldat de la Vall. A Port Reial, en Ned visita el bordell que li havia dit el Ditpetit. Allà recorda la bastarda d'en Robert de la Vall, la Mya Pedra, i ara el bordell hi veu una altra nena de cabells foscos, també bastarda del rei. En sortir del bordell es troben amb en Jaime Lannister i soldats els quals busquen brega per la captura d'en Tyrion. En Jaime fa matar tots els homes del Nord exceptuant l'Eddard que queda ferit ala cama.
La edició d'aquest segon volum és molt més complerta que la del primer, ja que inclou les portades dels números individuals, utilitzades per separar-los dins del mateix volum. Un gran encert. La portada utilitzada per la coberta del volum correspon a una portada alternativa del número 7.

Respecte el text i la traducció, hi hauria d'haver una revisió més profunda. La traducció utilitzada respecta força la dels llibres, amb algunes diferències, per dir un exemple s'utilitza el terme "Fortalesa Vermella" quan als llibres és "Fortalesa Roja", però al cap i a la fi no deixen de ser termes sinònims. Ara bé hi ha el cas de "Port Reial", en que els primers dos cops que surt ho fa sota la denominació "Desembarcador del Rei", per després ja ser "Port Reial". Són descuits que fàcilment es poden evitar ja que el traductor n'és el mateix, en els dos volums, amb una lectura a posteriori de revisió, amb bona memòria i tenint les idees clares.

Esperem que el tercer volum no trigui tan a arribar, ja que el 18è número que el completaria està previst pel juny als EUA, i amb una mica de sort però fent-ho bé i amb la calma que es mereix aquest producte, de cara a mitjans o finals de tardor ja el poguéssim tenir aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada