05 de febrer 2013

El Saló del Còmic commemora el centenari d'Ambrós amb un gran exposició


El Saló Internacional del Còmic de Barcelona produirà una gran exposició dedicada a la trajectòria artística de Miguel Ambrosio Zaragoza ‘Ambrós’, un dels nostres grans clàssics de la historieta. D'aquesta manera el certamen vol retre un homenatge a aquest autor clau del còmic espanyol en el centenari del seu naixement. L'exposició comptarà amb una gran selecció de pàgines originals de l'autor, concentrada en personatges tan populars com El Jinete Fantasma, Chispita, El Capitán Trueno o El Corsario de Hierro, a més d'altres de les seves obres. La mostra compta amb la col·laboració d'Ediciones B, que cedirà pàgines originals per a la mostra. Així mateix, es disposarà de diversos originals i objectes de merchandising de les seves sèries procedents de col·leccionistes.


Miguel Ambrosio Zaragoza ‘Ambrós’ (1913-1992) va començar a publicar historietes el 1945, col·laborant per a editorials com Rialto, Valenciana i Fantasio. El 1947, i amb el guionista Federico Amorós, crea la sèrie de quadernets El Jinete Fantasma, que es convertirà en el seu primer gran èxit. Lligada a aquesta apareix Chispita, que Ambrós va dibuixar entre 1951 i 1955, i que estava protagonitzada pel fill de El Jinete Fantasma. El 1954 inicia la seva col·laboració amb Editorial Bruguera. Després de realitzar algunes historietes de l'Oest i un tom de la col·lecció Historias, rep l'encàrrec de dibuixar les aventures d'un nou personatge creat per Víctor Mora: El Capitán Trueno. Així, el 1956 s'inicia aquesta popular col·lecció apaïsada, l'èxit generarà la presència d'aquest personatge en revistes com Pulgarcito o El Capitán Trueno Extra. Decidit a convertir-se en pintor, Ambrós abandona la sèrie el 1960, encara que tornarà a dibuixar El Capitán Trueno posteriorment en algunes historietes soltes.

Després de tornar momentàniament a col·laborar amb Bruguera (il·lustrant llibres de col·leccions com Héroes o Historias), el 1965 es concentra en treballar per a Editorial Valenciana, on dibuixarà sèries com Los colonos o Héroes del deporte, aquesta última amb guions de Pedro Quesada. El 1970 Ambrós retorna a Bruguera, on de nou al costat de Víctor Mora crea un altre personatge de gran força estètica i literària, El Corsario de Hierro, que realitzarà entre 1970 i 1981, any de la seva retirada de la professió. El 1989 el Saló Internacional del Còmic de Barcelona li va concedir el Gran Premi com a reconeixement a la tasca de tota la seva vida.

FontFicomic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada