15 de gener 2013

Presentació i cartell del 31è Saló Internacional del Còmic de Barcelona

Aquest matí ha tingut lloc la presentació del 31è Saló del Còmic Internacional de Barcelona al Gremi d'Editoris de Barcelona, on Carles Santamaria i Antoni Guiral n'han presentat un avançament. 

Carles Santamaria ha explicat que "el certamen intenta cada any captar l'interès, no només del gran públic, sinó també de l'aficionat al còmic amb un seguit d'activitats i exposicions que siguin del grat de tots. Aquest any anem a dedicar més espai a activitats dirigides als nens, que són els lectors d'avui i del demà ".

S'ha presentat el cartell del 31 Saló Internacional del Còmic de Barcelona, obra del dibuixant asturià Alfonso Zapico. Segons l'autor, qui no ha pogut assistir a la presentació: "El cartell és una picada d'ullet a la Barcelona de l'Exposició Universal del 1929, una recreació amb diverses interpretacions: d'una banda és coherent amb la meva marca d'autor, dins del terreny del còmic històric, sempre a cavall entre el segle XIX i el XX.
D'altra banda és un viatge al passat, amb el referent inevitable de la Cultura, matèria sempre sensible en temps d'ajustos econòmics, però que ha donat a Barcelona la seva identitat i transformar els seus carrers al llarg dels segles. Les Torres Venecianes, per exemple, són una herència d'aquella Exposició Universal"
 
Sobre els personatges afegeix "Aquests còmics en mans del cavaller i la dama, còmics que ven el petit repartidor, fan referència a la universalització i maduresa d'aquest mitjà, d'aquest llenguatge, que ha traspassat fronteres temporals, classes socials i prejudicis passatgers, per formar part de la nostra Cultura universal d'avui".

La llista provisional d'autors inclou noms de la mida de Guy Delisle, autor de les premiades novel·les gràfiques Pyongyang, Crónicas birmanas o Crónicas de Jerusalén, entre d’altres, (2008); l'autora italiana Lorena Canottiere, responsable de l'aclamada Personitas; Liniers, considerat com un els millors exponents del nou humor gràfic argentí i autor de la sèrie Macanudo. França estarà representada pel reconegut autor Manu Larcenet, creador de Vida de perros, Tim Oruno i Los combates cotidianos, entre d'altres.

Un dels eixos del Saló girarà sobre la presència del western en el còmic. Per un grapat de còmics és el títol d'una exposició que mostrarà alguns dels escenaris clàssics del Western en el còmic, on els cowboys, soldats, indis, malfactors i justiciers de paper viuen grans aventures. Guiral ha assenyalat que l'exposició “és un viatge per la història del western en el terreny de la historieta. La mostra comptarà amb un centenar de pàgines de diferents sèries i autors que mostraran la riquesa d'un gènere completament vigent, en la qual Europa i particularment els autors espanyols han destacat amb veritables obres mestres”.

També destaquen les exposicions antològiques 75 anys de Superman, el popular personatge creat per creat per Jerry Siegel i Joe Shuster i Superamics per sempre: La Patrulla-X i Los Vengadores, dues sèries creades per Stan Lee i Jack Kirby i que compleixen aquest any el seu 50 aniversari. Guiral ha declarat que “són exposicions insòlites pel volum i qualitat de la selecció d'originals”. Unes exposicions que repassaran la trajectòria dels personatges a mans d'autors nord-americans i espanyols i que comptaran també amb edicions i objectes de col·leccionistes.

A l'apartat de les exposicions dels guanyadors dels premis de la passada edició, tindrem la del Gran Premi del Saló del Còmic 2012, que va ser per a José Ortiz, un dels millors dibuixants realistes de còmic i que continua en actiu des dels anys 40. També tindrà una exposició José Domingo, guanyador del Premi a la Millor Obra del passat Saló per Aventuras de un oficinista japonés. La alacantina Lola Lorente, premi a l'Autor Revelació, guardó patrocinat per la Fundació Divina Pastora, i el fanzine Usted, Premi al Millor Fanzine, també tindran sengles exposicions. Guiral ha explicat que s'està treballant en altres exposicions que es donaran a conèixer properament.

Santamaria també ha destacat la vitalitat del sector: “Mai abans havíem tingut aquesta varietat d'estils, obres i temàtiques, així com la qualitat de les seves edicions”. També ha remarcat que “El còmic és un art centenari on els autors espanyols tenen un paper destacat, i el seu talent reconegut en el nostre país, com a Europa o Estats Units on hi ha més d'un centenar de compatriotes treballant per a les seves editorials”. El director del certamen també s'ha referit a una promoció especial que s'ha llançat aquest any perquè les llibreries especialitzades tornin a recuperar protagonisme al Saló. Finalment ha explicat que “la historieta és al centre de la cultura per mèrits propis i, a més, pel fet de cada vegada són més els còmics que es porten al cinema i als videojocs”.

El Saló Internacional del Còmic compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i el Ministeri d’Educació, Cultura i Esports, a més de la col·laboració en activitats de la Agència Catalana de la Joventut de la Generalitat de Catalunya, del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, de la Fundació Divina Pastora i de la Fundació Pare Manel.

Font: Ficomic Cartell i Presentació

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada