11 d’abril 2012

Joc de trons


Joc de trons
George R. R. Martin
Daniel Abraham / Tommy Patterson
A Game of Thrones #1-6 USA
Estrella Polar
176 pàgines
14,95 €

En una terra on els estius poden durar dècades i els hiverns tota una vida, està a punt d’esclatar el conflicte. El fred s’acosta, i a les estepes del nord, a Hivèrnia, forces sinistres i sobrenaturals esperen rere el Mur que protegeix el reialme.

L’èxit de l’adaptació televisiva que ha fet l’HBO de la saga literària de la Cançó de gel i foc de George R. R. Martin (fruit d’una feina ben feta) ha permès fer arribar el món de Westeros i les nombroses famílies que l’habiten a un públic molt més ampli. Martin ja tenia tota una host de seguidors que esperem (i també desesperem) cada nou lliurament d’aquesta saga de set novel·les que es troba ara mateix passat l’equador (se n’han publicat cinc en anglès, quatre en castellà i tres en català, en aquest darrer cas sembla que anem pel bon camí per enxampar l’edició original). La sèrie de l’HBO no ha fet sinó augmentar aquesta host de seguidors que han trobat en les novel·les originals la font d’on poder beure i aprofundir mentre es realitza l’adaptació televisiva (de la qual actualment s’emet la segona temporada). Ara, els lectors catalans estem d’enhorabona perquè tenim una tercera opció amb l’aparició del primer volum (esperem que amb continuïtat) de l’adaptació de la saga en còmic.

Joc de trons recull els sis primers números de l’adaptació en còmic realitzada pel duet format per Daniel Abraham i Tommy Paterson, responsables del guió i de l’apartat gràfic respectivament. Es tracta de l’adaptació oficial de les novel·les, amb la qual cosa la fisonomia dels personatges no va lligada a la imatge que ens ofereix la sèrie de televisió. El dibuixant té, en aquest sentit, plena llibertat per a posar les cares (i els cossos) als personatges que ens imaginem quan llegim les novel·les. Tot i això, n’hi ha que coincideixen en totes dues adaptacions i el motiu no és altre que la fidelitat mostrada respecte el material original. Una de les grans virtuts del còmic és que permet condensar en poques vinyetes molta informació. En aquest sentit, destaquen els flashbacks introduïts pel guionista que permeten situar molt millor el passat dels personatges, fet a tenir en compte en un món tan ric i amb un rerefons històric important com és el dels regnes creats per Martin. Gràficament, aquests flashbacks es distingeixen de la resta de vinyetes per l’ús del color i per la disposició de les imatges.

Argumentalment, el còmic adapta el primer llibre de la saga (del mateix títol), però no ho fa de manera íntegra. Aquest primer arc argumental recull, de manera força compacta, bona part del primer llibre, però no arriba, encara, als moments crucials (i més impactants) que Martin ens explica cap a la segona meitat de la novel·la. Això ens fa perdre bona part de les sorpreses amb les que l’escriptor farceix els seus escrits, però probablement respon a una qüestió mercantil (lligada al mercat americà dels recopilatoris de les sèries regulars de comic-book que acostumen a recollir cinc o sis números). En aquest sentit, si ens fixem en la sèrie televisiva, veurem com l’adaptació està formada per deu capítols i, en el cas del còmic, ens trobem davant de sis números.

Aquesta adaptació farà les delícies dels seguidors de Martin per la seva fidelitat a l’obra original i també agradarà als qui segueixen la sèrie. Per als nouvinguts, pot ser una molt bona manera d’entrar visualment dins aquest món de lluites, traïcions, embolics i personatges plens de nivells de grisos (res és blanc o negre). En aquest sentit, es tracta d’una molt bona opció de cara al proper Sant Jordi si voleu regalar un bon còmic que porta, de bracet, un bon llibre.

Emili Samper [Nightwing80]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada