09 de gener 2012

Habibi


Craig Thompson
Astiberri, setembre 2011
Cartoné, B/N, 672 pàgines
39€

Han estat necessaris 7 anys per tal que Craig Thompson hagi acabat Habibi. Thompson també es autor de la coneguda novel·la gràfica Blankets, també editada en català per Astiberri, la qual no he llegit. Per tant sóc novell, iniciàtic, en el món d'aquest autor, i per tant no tinc cap referència per tal de contraposar l'obra la qual estic parlant. Cosa que en altres ressenyes que he llegit, tenen en compte les altres obres anteriors, i això permet aprofundir-hi més.

Habibi ens situa en un món contemporani aràbic però sense situar-lo en cap lloc geogràfic real. En aquest context musulmà se'ns relatarà les aventures de dos nens esclaus, en Zam i la Dodola, i com al llarg del seu creixement, en passar de nens a adults, s'anirà forjant l'amor entre ells.

En certa manera podria semblar un "culebró" romàntic, i així és, però l'autor ho ha sabut expressar de tal manera que no sigui enganxifós. Així doncs a llarg d'aquesta trama romàntica, tractarà varis temes.
Un tema utilitzat a llarg de tota l'obra que és la utilització de la iconografia aràbiga com a element gràfic, donant-li tot un simbolisme, fent que sigui part de les expressions dels personatges.  
Un altre aspecte rellevant en l'obra és la manera de tractar la sexualitat, vista des diferents punts de vista segons el personatge principalment en la dualitat Zam-Dodola. 
I un altre tema que ens ensenya, a través de les varies faules que hi ha, és els lligams, les arrels de les tres Religions Abrahàmiques: l'Islam, el Cristianisme i el Judaisme.

Craig Thompsom amb Habibi ens ha ensenyat un Islam que no té res a veure amb el que coneixem a través dels mitjans de comunicació. 


Lupus Sigarrensis - Planeta Sigarra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada