28 de desembre 2011

Jo, Elvis Riboldi

Jo, Elvis Riboldi
Bono Bidari
La Galera
224 pàgines
13,95 €

Sota l’etiqueta de novel·la gràfica podem trobar a les llibreries còmics de diferents estils i temàtiques, molt sovint seguint convencions comercials més que no artístiques. D’una barreja de totes dues, neix la iniciativa de donar vida a Elvis Riboldi, un personatge creat a casa nostra (i presentat en una doble edició, en català i en espanyol) que protagonitza una nova col·lecció a mig camí entre el còmic i la novel·la il·lustrada. El primer volum porta per títol Jo, Elvis Riboldi i ens presenta les aventures d’un nen entremaliat que protagonitza divertides situacions surrealistes. Aquesta nova col·lecció, presentada com “la primera sèrie de novel·la gràfica per a nens i nenes feta íntegrament a casa nostra” va dirigida als lectors de 9 anys i a qualsevol lector adult que vulgui recordar vells temps tot somrient amb les desventures del jove protagonista.

Deixant de banda la sempre polèmica etiqueta de “novel·la gràfica” (i la seva aplicació eminentment comercial), aquest nou llibre de La Galera és una bona iniciativa per a fer entrar els lector més joves dins l’art seqüencial. La història es divideix en capítols breus que ens acosten els diferents aspectes de la vida del protagonista i dels seus companys i no segueixen l’estructura convencional del còmic i d’aquí que es pot considerar també una novel·la il·lustrada, per la barreja de tècniques gràfiques utilitzades. El resultat és visualment atractiu, fet que cal tenir en compte pel públic al qual es dirigeix, que pot trobar contraproduent l’excés de lletra impresa (malauradament). Gràficament la seva lectura els resultarà lleugera.

Sota el pseudònim de Bono Bidari s’hi amaga un equip de guionistes que ha treballat en diferents programes infantils: Jaume Copons, Daniel Cerdà i Ramon Cabrera, acompanyats per Òscar Julve que s’encarrega de la part gràfica. Els autors busquen la identificació dels joves lectors amb el protagonista i se serveixen de les referències actuals que qualsevol d’ells pot trobar a la seva vida quotidiana, amb Internet i les xarxes socials com a elements més destacats. Les aventures d’Elvis Riboldi segueixen el model que ja hem vist aquí procedent d’altres països, com ara el Diari del Greg, amb l’avantatge de ser una creació nascuda directament al nostre país i no adaptada de l’estranger. Pel que fa al públic adult, hi trobarà una lectura entretinguda (amb referències més properes, com pot ser la d’AC/DC pel que fa a la música) i fins i tot certa mirada crítica a l’actualitat, amb referències vigents. Es tracta d’un bon intent de recuperar, pel que fa als lectors, una franja d’edat complicada avui dia per l’extensa oferta existent al camp de l’oci, i que pot servir per a arrossegar aquests joves lectors cap al món del còmic i la il·lustració. Aquest Jo, Elvis Riboldi és una bona carta de presentació que es pot convertir en un bon caramel per als més joves.

Emili Samper [Nightwing80]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada