30 de març 2011

Glénat publica el llibre El còmic en català de Jordi Riera Pujal

Ahir us vam avançar la publicació d'El còmic en català de Jordi Riera Pujal, membre de ComiCat, per part de Glénat. Avui us oferim un resum del contingut del llibre que l’autor ens ha facilitat amablement. No cal ni dir que es tracta d’una compra obligada al Saló, oi? Des de ComiCat felicitem el Jordi per la gran feina feta. :)



El còmic en català. Catàleg d'àlbums i publicacions (1939-2011)
Jordi Riera Pujal
Rústega. 15x21 cm.
Col. Vinyetes 160 pàgs.
Color. PVP: 15 €
[Portada provisional]

El llibre es un estudi i catàleg sobre tot el que s’ha publicat en còmic en llengua catalana des del final de la guerra civil fins ara (1939-2011). Es evident que hi ha un buit important en l’ investigació de la cultura popular en català. Cultura que ha marcat a una part important de les diverses generacions que convivim avui en dia. Aquest llibre vol ajudar a omplir part d’aquest buit en el camp del còmic.

L’autor, Jordi Riera Pujal, col·leccionista i estudiós del tema, va començar a posar a l’abast del públic la seva base de dades sobre el còmic en català a Internet a partir de desembre del 2007. La pàgina es Catàleg de Còmic en Català www.grupelsisards.cat/comic/. Aquesta web corregida i molt ampliada en quant a dades, referències i comentaris ha servit de base per fer l’estudi. Dos anys de voltar per biblioteques i arxius, d’escriure alguns autors i de recopilar i contrastar la documentació que s’ha trobat en base de dades digitals, webs i blocs diversos han acabat per donar forma aquest llibre. ComiCat (www.comicat.cat), de la que l’autor es un dels col·laboradors, Patufets, còmics en català (http://vinyetes.blogspot.com), Comic.cat (http://comic.cat), han estat tres dels blocs més consultats.

Fer un primer estudi sobre un tema implica que nomes hi ha referents parcials en que basar-se. Confiem en la paciència dels lectors en els possibles errors o mancances que hi hagin. L’autor resta obert a mantenir correspondència amb qui vulgui aportar més informació. En el llibre s’inclou més de 300 imatges a color de portades de publicacions escanejades directament per aquest treball.

Els apartats del llibre
- Terminologia del llibre
- Pròleg de Joan Navarro
- Introducció
El llibre comença per parlar de l’historia del còmic en català en que dóna unes petites bases del que s’editava en aquest camp fins el 1939, per passar a parlar dels primers intents de publicació en català a partir dels anys cinquanta, la transició, l’arribada dels primers governs autonòmics fins arribar a l’actualitat (2011).

S’ha posat potser com a mostra “d’humor negre” el començament de l’estudi al 1939. Es evident que pràcticament fins els anys seixanta i encara amb limitacions, la publicació en català de “tebeos” estava prohibida, però es important el fet de recordar-ho. L’impossibilitat de publicar va ser important perquè va marcar l’historia posterior i va suposar un trencament amb les generacions que treballaven en aquest camp abans de la guerra civil.
- Àlbums i altres publicacions
Seguidament es passa a anomenar totes les publicacions trobades que han sortit en el mercat durant aquets anys. Estan ordenats alfabèticament i es dóna el nom, els autors, l’editorial, el format, color o B/N, número de pàgines. Si la col·lecció o títol ha tingut importància se’n fa uns descripció. S’ha tingut cura de buscar i d’encabir els títols provinents del País Valencià, les Illes i la Catalunya Nord. S’inclouen mencions a l’existència de unes adaptacions en còmic a la parla de l’Alguer.
- Revistes
Unes línies amb dades de publicació, autors, editors,... dedicades a cada revista que majoritàriament o parcialment han inclòs el còmic en les seves pàgines.
- Fanzines
Un recull de les principals aportacions.
- Humorisme gràfic
Un llistat dels llibres publicats d’humorisme gràfic en català que son un bon complement al tema general del còmic.
- Webcòmics
El llistat de webcòmics en català que es poden trobar actualment a Internet.
- Museus dels Còmic
Nom i ubicació dels actuals i del que està en construcció a Badalona.
- Salons
Llistat dels salons, fires, trobades que s’han fet i es fan arreu dels Països Catalans.
- Articles en premsa
Petit llistat d’articles en català sobre el tema de còmic.
- Catàlegs d’exposicions
Recull força ampli de les publicacions en català que s’han fet sobre les exposicions dedicades al còmic.
- Bibliografia en català
Llibres i estudis en la nostra llengua sobre el tema del còmic en general.
- Bibliografia en altres idiomes
Selecció de llibres i estudis publicats en altres idiomes.
- Bibliografia, creació d’historietes
- Vídeo, DVD, documentals
Documentals parcialment o totalment en la nostra llengua que han tocat d’alguna manera el tema del còmic
- Editors
Llistat d’editors actuals.
- Annex 1
Una taula per anys on s’indica el número de títols publicats i la procedència de l’edició. S’ha dividit en si son d’autoria estatal (incloent Catalunya Nord), de procedència franco-belga, de Estats Units, Japonesa o d’altres països.
- Annex 2
Una taula per anys on s’indica el número de publicacions en format apaïsat ( a la italiana), comic book (format típic americà) o manga (format típic japonès).

El total de títols en l’apartat d’àlbums en sentit ampli (publicacions de més de 15-20 p.) sobrepassen les 1,500 entrades. En quan a revistes prop de 40. En la taula de l’annex 2 es comptabilitzen uns 500 títols.

5 comentaris:

  1. Només havent llegit aquest resum ja denota una gran i llarguissima feina al darrera.

    Felicitats per aquest projecte.

    ResponElimina
  2. Molt bé, enhorabona per la feina!
    Ja tens un lector

    ResponElimina
  3. Un altre per la llista del Saló. I sembla imprescindible. Gràcies per la feina.

    ResponElimina
  4. FELICITATS POR EL CÒMIC

    ResponElimina