17 de febrer 2011

Conseller @ferranmascarell: #femmuseucomicbdn

El Conseller de Cultura Ferran Mascarell del govern de la Generalitat ha anunciat que posa en quarantena la data d'obertura dels museus d'Història Natural, Societat, Disseny, Castellers i Còmic i Il·lustració, equipament previst per a l'edifici de la CACI, al passeig Marítim de Badalona.

El conseller ha reconegut a la premsa que el futur museu badaloní queda ara en fase d'estudi, malgrat que el pressupost de l'Estat va incloure una partida pel museu i que ja s'havia anunciat oficialment que el museu seria una realitat el 2012.

Aquí van cinc raons perquè el govern de la Generalitat i el conseller Mascarell reconsiderin la decisió i mantenguin l'aposta i la inversió prevista per al Museu del Còmic i la Il·lustració a Badalona:

  • Hi ha un deute històric amb el territori pel que fa a la inversió pública de l'administració (Generalitat, Estat...). És una pista ben eloqüent el mapa de projectes estratègics 2010 elaborat pel Pla Estratègic Metropolità, accessible aquí
  • Badalona ha reforçat els seus actius culturals aquests darrers anys, però no té cap equipament cultural d'àmbit nacional. Si que el tenen altres municipis de tamany similar (o inferior). 
  • El Museu del Còmic i la Il·lustració ajudarà a emmarcar i potenciarà un col·lectiu dinàmic i de molta qualitat vinculat al còmic i la il·lustració, i avui mancat de referents. 
  • Badalona, necessita subratllar més que mai (malauradament) que és alguna cosa més que una perifèria problemàtica. En depèn un objectiu comú d'aconseguir un relat de ciutat en positiu, eina clau per a treballar per la necessària cohesió social al municipi.
  • El Museu del Còmic i la Il·lustració pot ser un motor econòmic significatiu, en la línia de l'economia del coneixement, en una de les comarques on la crisi s'està mostrant de forma més crua. D'altra banda, el museu ajuda a potenciar una zona clau a la ciutat, com és la del passeig marítim tot diversificant-ne l'ús. 

A l'espera del que decideixi la gent de la Plataforma del Museu del Còmic i la Il·lustració… podem anar insistint sobre aquests aspectes al conseller @ferranmascarell via Twitter amb el hashtag #femmuseucomicbdn. Jo ja ho he fet.

Oriol Lladó, periodista (Badalona, 1971).

Des de ComiCat volem agrair a l'Oriol que ens hagi permès reproduir el seu article i us animem a que us sumeu a la iniciativa #femmuseucomicbdn per evitar l'aturada en la posada en marxa del Museu del Còmic i la Il·lustració, que molts ja fa temps que esperem.

1 comentari:

  1. Podrien fer al revés del Macba, gastar-se menys en edifici i botiguetes, i més en col·lecció.
    De passada eliminar de les comissions les partides de "amics del tripartit", i "d'amics dels negocis fàcils" i posar-hi "amics i entesos del còmic" que per ser justos algun d'ells ja ho son.
    Segur que seria un museu més interessant i econòmic.

    ResponElimina