18 de gener 2011

Un Saló ple de zombis


A la seu del Col·legi de Periodistes de Barcelona s’ha presentat aquest matí un avanç de la programació de la 29ª edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona. La gran cita del món del còmic se celebrarà del 14 al 17 d’abril i tindrà novament el Palau número 8 de la Fira de Barcelona com centre d’activitats de l’event.

Un any més, el certamen torna a comptar amb una extensa llista d’autors estrangers invitats, que inclou noms de la talla de Kurt Busiek i Brent Anderson, creadors de l’aclamada sèrie Astro City; el guionista Garth Ennis amb obres com Predicador, The Authority o Crossed; Eddie Campbell, que presentarà La agencia de detectives Black Diamond; Charlie Adlard, dibuixant de Los Muertos Vivientes o l’autor alemany Reinhard Kleist, que presentarà una biografia en còmic de Fidel Castro. França estarà representada per estrelles de la talla del dibuixant Arthur De Pins; Camille Jourdy, premiada a l’edició de 2010 del Festival d’Angulema i el reconegut autor francès Edmond Baudoin. Sense oblidar-nos d’autors italians com Luisa Zancanella, dibuixant de Martin Mystère; Angelo Stano, creador gràfic de Dylan Dog i Alfredo Castelli i Giancarlo Alessandrini, creadors de Martin Mystère.

Les primeres exposicions anunciades són les dedicades a El arte de volar, premiada al passat Saló amb els guardons a la millor obra, guió i dibuix; a l’autor Rubén Pellejero, guanyador de la passada edició del Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona, i a Alfonso Zapico, Premi Josep Toutain a l’autor revelació. La gran exposició temàtica d’enguany serà la que unirà als morts vivents amb el còmic. Zombies. Ni morts ni enterrats és el títol de la mostra comissariada per Àngel Sala, director de Sitges Festival Internacional del Cinema Fantàstic de Catalunya.

A la roda de premsa han participat Xavier Mallafré, president de FICOMIC i del Gremi d’Editors de Catalunya; Àngel Sala, director de Sitges Festival Internacional de Cinena Fantàstic de Catalunya; Rubén Pellejero, guanyador del Gran Premi del Saló 2010 i autor del cartell d’enguany i Carles Santamaria, director del Saló Internacional del Còmic de Barcelona. Xavier Mallafré ha remarcat com el còmic “cada cop està més present a les llibreries generalistes, normalitzant un gènere i demostrant com cada cop va guanyant més adeptes”. A més, ha comentat que al tenir lloc uns dies abans del Dia del Llibre, el Saló del Còmic serà l’inici de les activitats d’una Setmana Santa cultural.

Per la seva banda, Ángel Sala ha explicat “que els tres events de la cultura pop més importants que se celebren al nostre país són el Saló del Còmic, el Saló del Manga i el Festival de Cinema Fantàstico de Sitges”. Ha senyalat que aquests tres certàmens inicien una col·laboració que “tots desitgem que sigui el principi d’una llarga amistat, creant unes sinergies per convertir-nos en el centre de la cultura popular europea”. Sala ha anticipat que l’exposició sobre zombies mostrarà la presència del gènere al còmic, el cinema, la televisió, la literatura i els videojocs.

Carles Santamaria ha comentat que a més de l’exposició tindran lloc tot un seguit d’activitats relacionades amb els zombies com tallers de maquillatge, de dibuix, concerts i un concurs de Cosplay amb morts vivents. El director del Saló ha insistit en la creixent relació que té la historieta amb el cinema, fet que ha propiciat la creació d’una nova categoria dels premis del Saló a la millor pel·lícula nacional o estrangera basada al còmic. Tant Àngel Sala com Carles Santamaria han coincidit en que el còmic, el cinema i els videojocs formen un puntal de la cultura actual. Per la seva part, Santamaria ha explicat que enguany tots els titulars del carnet de las biblioteques públiques de la Generalitat de Catalunya tindran l’entrada descompte, donat que es vol intensificar la relació del Saló amb el foment de la lectura.

Rubén Pellejero, autor del cartell, ha explicat que el seu objectiu ha estat “mostrar un mar de vinyetes, una vista que ens resulta a tots molt agradable”. Ha comentat que el personatge que apareix és Dieter Lumpen, “un personatge meu que evoca en la composició de la il·lustració al gènere dels detectius”.
Font: FICOMIC

1 comentari:

  1. A Zona Negativa i a La cárcel de papel donen a conèixer un pdf amb l'avanç de novetats de Norma per al Saló de Barcelona. Apareix un integral de Blacksad. Canales a La cárcel de papel diu que és en català.

    http://www.lacarceldepapel.com/?comments_popup=17534#comment-187519

    El pdf:

    http://www.lacarceldepapel.com/2011/01/21/novedades-de-norma-para-el-salo/

    ResponElimina