20 de juny 2010

Franco contra Flash Gordon

Franco contra Flash Gordon
Vicent Sanchis
Edicions 3 i 4
230 pàgines
22 €

Amb aquest estudi, Vicent Sanchis va guanyar la darrera edició del Premi Joan Fuster d’Assaig dins els Premis Octubre. Aquesta distinció ja ens pot donar una idea de la qualitat d’un treball que s’endinsa en una època de la nostra història col·lectiva que encara fa córrer rius de tinta (electrònica, o no). El que, a primer cop d’ull, pot semblar un assaig teòric difícil de pair pel tema que tracta (la censura franquista) es converteix, en mans de Vicent Sanchis, en tot un viatge apassionant per aquests anys tan durs de la nostra història política. De fet, sota l’excusa de la censura al còmic de Flash Gordon durant la dictadura franquista, trobem una lliçó d’història contemporània molt completa, ja que Sanchis repassa els fets polítics (i bèl·lics) que van més enllà de la dictadura, i es remunta a la Restauració i a la Segona República a l’inici de l’assaig per oferir una perspectiva molt més àmplia del tema estudiat.

Com queda clar al títol, la publicació de Flash Gordon a l’Estat espanyol és l’eix sobre el qual es vertebra l’estudi. Però no hem de perdre de vista el subtítol de l’obra “La censura franquista aplicada a les publicacions infantils i juvenils (1936-1977)”. Els exemples més nombrosos provenen de l’obra d’Alex Raymond i les reproduccions de vinyetes de diferents edicions corresponen a aquest personatge, però el context en què se situa la seva publicació és molt més ampli i afecta també altres mostres de còmic que veuen la llum durant aquests anys.

Més enllà del detall concret que afecta les edicions del còmic estudiat (supressió de vinyetes, manipulació de dibuixos, desaparició d’arguments, etc.) el que interessa és posar damunt la taula aquests detalls de bracet amb la ideologia del règim franquista (i, de retruc, d’altres sistemes totalitaris de l’època). Tot plegat fa que la lectura sigui molt amena, alhora que rigorosa, i que sigui molt atractiva als ulls de l’aficionat als còmics, però també a tota persona interessada en conèixer amb detall els aspectes culturals d’aquesta època i la seva repercussió en la societat. Un assaig totalment recomanable que es devora, en la seva major part, com si fos una novel·la.

Emili Samper [Nightwing80]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada