13 de maig 2010

Sèrie B

Sèrie B
Deamo Bros.
Glénat
80 pàgines
15 €

Un funcionari que sempre es desperta en dilluns. Peter Jackson matant guionistes zombi al festival de Sitges. Una empresa de viatges low cost en el temps. Alienígenes d’un planeta glaçat estiuejant a Lloret de Mar. Un pis de l’Eixample que cada dia es fa més petit. Què dimonis és tot això? Tot això i molt més és... Sèrie B.

La col·lecció Carnet Jove de Glénat creix, un any més, amb aquest exemplar corresponent al guanyador de la darrera edició, fruit de la beca Carnet Jove que busca promoure l’art seqüencial amb la publicació de col·laboracions puntuals i de toms monogràfics. Aquesta col·lecció ha vist néixer, en les anteriors edicions, Zombiosis i Fills dels 80. Ara és el torn dels Deamo Bros., o el que és el mateix, els germans Danide i Raúl Deamo, amb Sèrie B, que Glénat va presentar com a novetat en el Saló del Còmic d’enguany.

El resum que trobem a la contracoberta ja ens dóna una primera idea del que trobarem a Sèrie B. Sota l’excusa i l’embolcall gràfic de les clàssiques (i ben recordades) pel·lícules de baix pressupost de temàtica fantàstica i ciència ficció, l’àlbum recull un total de 7 històries: “La consciència del silici”; “Sempre és dilluns”; “Invasió estival”; “Viatges low cost en el temps”; “L’increïble pis minvant”; “De Mart a la Terra”; “L’atac dels guionistes zombis”. Clou el volum un dossier extra amb “Els meus pares són d’un altre planeta” (publicat originalment a la revista Amaníaco), “Sense cos” i un recull d’il·lustracions. La base és sempre la mateixa: partir d’una situació real amb la que ens podem trobar en el nostre dia a dia i capgirar-la gràcies a l’aparença estètica d’una pel·lícula de sèrie B. Aquestes històries, de format curt, s’acosten al lector per la seva localització geogràfica catalana concreta i, alhora, se n’allunyen per la presència d’extraterrestres, robots i zombis. El doble joc permet als autors parlar irònicament de temes totalment actuals amb la distància que dóna el format escollit. I és que l’humor és l’ingredient bàsic d’aquesta Sèrie B en còmic.

El racisme, el turisme, el descontrol del temps, la rebel·lió de les màquines o l’especulació urbanística són alguns dels temes que trobem en aquestes vinyetes farcides de referents clàssics (no només cinematogràfics sinó també literaris i televisius) que imiten (parodien i homenatgen alhora), ja sigui en forma de personatges, de situacions o de cites. En aquest sentit, dos detalls a tall d’exemple. D’una banda, les portades que il·lustren el títol de cada història, tota una recreació dels pòsters de les pel·lícules d’aquesta època. Per l’altra, les cites que apareixen a l’inici de cada història que beuen d’aquestes mateixes fonts. Gràficament l’obra va del bracet de les històries presentades i ho fa de manera excel·lent. Hi ajuden el to bicolor de les vinyetes, el seu dinamisme (creixent en els moments de més tensió) i la tipografia utilitzada a la portada inicial de cada història. En la mateixa línia trobem l’edició conjunta del còmic, amb les pàgines acolorides també en bicolor aconseguint un efecte usat que lliga amb el to de les històries. En definitiva, tot un encert que pren magníficament el relleu humorístic dels Fills dels 80 (publicat l’any passat en aquesta mateixa col·lecció), seguint un nou registre temàtic i formal que agradarà als amants dels productes de sèrie B i als qui busquin una manera diferent de veure alguns dels problemes que planteja la nostra societat.

1 comentari: