
En cap moment m'havia trobat amb un autor declaradament aficionat com Joan Codina Negre, un advocat de dret mercantil i fiscal gironí que ha vist assolit el seu somni: publicar còmics d'un personatge propi: l'agent especial Siset. La seva singularitat radica en el grau de qualitat del producte acabat.
Anem primer als seus referents: el còmic clàssic francobelga i els seus derivats, que arribaren a Catalunya mitjançant publicacions com Cavall Fort. Els fonaments de la seva obra són algunes de les fites de l'anomenada línia clara: Tintín, Jep i Fidel, Gil Pupil·la, Benet Tallaferro i Ot, el bruixot. De tots ells, és el repòrter belga creat per Hergé qui més ha influït a l'hora de recrear les aventures de Siset. L'essència argumental és la mateixa: un jove investigador es veu involucrat en increïbles aventures que el condueixen a situacions excitants en llocs dispersos. Codina converteix la seva estimada Girona en el centre d'operacions de Siset i en un dels protagonistes, ja a cada vinyeta que transcorre en la ciutat es pot apreciar un racó real.
També en l'estructura i el tempo narratiu les aventures de Siset són seguidores de la tradició d'Hergé. La planificació és clàssica, amb una estructura de pàgina d'entre 9 i 12 vinyetes distribuïdes en quatre fileres regulars i una predominància de plans americans, llargs i de conjunt. Codina té facilitat per fer fluir la història amb un extensa gamma d'enquadraments i punts de vista, alguns d'ells autèntiques proeses perspectives. Lògicament, com a aficionat, el dibuix és la part més irregular, amb vinyetes fetes més apressuradament que altres, i amb alguns dels reptes compositius (escorços, perspectives forçades) resolts amb menys fortuna.
El guió i el seu desenvolupament és d'una solidesa inusual en obres d'aficionats. Ben aviat Codina ens endinsa en dues històries de pura aventura i ens convenç que tot el que hi passa és possible, tant el robatori del Tapís de la Creació a La llegenda del tapís com la destrucció d'un satèl·lit artificial perillós a Operació Iceberg. Com va fer Hergé al seu moment, Codina agafa elements actuals i els converteix en part d'una trama que pretén entretenir alhora que provoca l'agradable sensació de saber qualque cosa més després de llegir el còmic.
El diari El Punt ha cregut des del primer moment en aquesta cabòria de Codina i ha posat els seus mitjans a la seva disposició per culminar el seu somni: l'edició en paper. Per això han arribat a les meves mans aquests dos àlbums, que passen a formar part de la meva col·lecció en un lloc privilegiat.
Publicat originalment al Diari de Balears dia 26 de setembre de 2009
Els àlbums es varen repartir gratuïtament amb el diari El Punt, però hi ha alguna manera d'aconseguir-los ara?
ResponEliminaHas d'anar al Punt (a l'Editorial que hi ha a Girona. L'edifici que en diuen la Farinera)i demanar-lo. Te'l donaran gratuïtament.
ResponEliminaDoncs Girona no m'agafa de camí, però si torno a passar per davant de l'edifici ja els ho demanaré.
ResponEliminaGràcies.
hola siset a mi m'hagrada molt aquests comics tu as de seguir endavan i algun dia arriveras a ser famos i millonari as de asta molt orgullos de tu mateix jo crec que ja saps qui soc, l'ariadna codina stoka la teva filla enorabona!
ResponEliminamolts patons i abrsades, adeu
ariadna codina i stoka