24 de juliol 2009

El barri del Coll recupera la memòria històrica de l'editorial Bruguera

L'Ajuntament de Barcelona, a través del Districte de Gràcia, impulsarà un projecte que permetrà recuperar la memòria històrica de la mítica Editorial Bruguera a través d'un arxiu que s'instal·larà al centre Cívic del Coll, un edifici que va formar part de l'antiga editorial. Aquest projecte pretén, a més de recuperar la memòria de Bruguera, projectar el barri del Coll i el Districte de Gràcia i contribuir a la cohesió social del barri.

L'editorial Bruguera va néixer el 1910 i va ser una important editorial coneguda per les seves publicacions infantils i juvenils com Pulgarcito, Tío Vivo o DDT, i de col·leccions de llibres com Joyas literarias, Historias selección, Libro Amigo o les populars novel·les del Far West de Marcial Lafuente Estefanía o les romàntiques de Corin Tellado i Sergio Duval.


Bruguera va marcar, a més, la vida econòmica del barri del Coll, ja que molts dels seus veïns treballaven a l'editorial, generalment als tallers, ja des dels seus inicis, quan es deia Editorial Gato Negro. Per a l'elaboració de l'arxiu Bruguera es realitzarà una investigació de les fonts orals i escrites, que posteriorment es digitalitzaran. Amb el suport de l'Arxiu Històric de la Ciutat i d'escoles i instituts del barri, es gravaran entrevistes a persones que van viure de prop el fenomen Bruguera, com veïns o antics treballadors. Es volen recuperar els números de la revista dels treballadors que es van editar (siguin originals o còpies), fotografies, cartes, nòmines i vídeos.

El projecte no s'acaba aquí. Per garantir la difusió d'aquestes investigacions, a partir del proper mes de setembre s'inauguraran dues exposicions:
  • La Bruguera, una editorial del Coll.
  • Tipologies d’humor Bruguera.
Seran dues exposicions simultànies, comissariades per Jaume Vidal i Carles Santamaría, amb disseny a càrrec de Txiki Trepax i que comptaran amb el suport d'Ediciones B i de la família Bruguera. Es duran a terme entre els mesos de setembre i desembre de 2009 a la Biblioteca Jaume Fuster / Centre Cívic Coll.

El Centre Cívic el Coll acollirà, a més, la tardor del 2010 una exposició sobre el Jabato a càrrec del Taller d’Història de Gràcia.

Paral·lelament, es realitzarà el rebateig i senyalització interior del Centre Cívic-la Bruguera i es crearà una Ruta Bruguera al barri del Coll que recorrerà alguns dels punts neuràlgics de l'editorial com el Gato Negro, la Patagònia, la Sibèria, l'Hort, que es posarà en marxa en la primavera de l'any vinent. Amb el material recollit (entrevistes, documents) es produirà un documental i el Districte de Gràcia donarà suport a publicacions inèdites. Altres activitats que es duran a terme seran projectes de recerca de 4rt d’ESO per la recuperació de la memòria oral dels ex-treballadors/es de la Bruguera, en col.laboració amb l’IES Bosch i Gimpera i les escoles Mare de Déu del Coll i Virolai (curs 2009-2010) i taules rodones i cicles de xerrades, a càrrec d'experts en el còmic i la literatura infantil vinculats a la Bruguera, estudiosos, ex-treballadors/es dibuixants, impremta, oficines, distribució, veïns/es del barri.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada