20 d’abril 2008

Premi ComiCat 2008 al Millor Còmic


Bé, doncs ja sabem quins han estat els autors preferits pels lectors i quina és l'editorial que creuen que ho ha fet millor durant el passat 2007 pel que fa a l'edició en català. Ara però arribar el moment de que coneguem quin ha estat el còmic preferit pels lectors. Quina ha estat l'estrella del 2007 en el món comicaire català?

Millor còmic editat (traduït o publicat originalment) en català l'any 2007:
Watchmen d'Alan Moore i Dave Gibbons


Watchmen és segons bona part dels aficionats el millor còmic de superherois que mai s'ha fet (tot i no ser exactament el que entendríem com a tal). Watchmen és també un dels millors còmics americans que s'ha fet en l'últim quart del segle XX i un dels més destacats arreu del món. Guardonat amb molt diversos premis, com els Hugo (de ciència ficció), els Kirby, els Eisner o el mateix Premi Aplh Art d'Angoulême, Watchmen va fer canviar per sempre la manera de fer còmics de superherois, el gènere que (amb el permís del Manga) dona més beneficis en el món del còmic, ja sigui amb els mateixos còmics com amb tota una serie de productes derivats com pel·lícules o series (aquest any mateix assistirem a l'estrena de la pel·lícula de Watchmen). Watchmen va aparèixer com a serie limitada durant els anys 1986 i 1987 editada per DC Comics. A Watchmen dos autors anglesos com Moore i Gibbons li donen totalment la volta al concepte de supereheroi i ens presenta a uns personatges que són com qualsevol de nosaltres, amb problemes, preocupacions i certs trastorns fruit de la seva activitat com a superherois, donant al personatge del superheroi un rerefons molt més realista del que se'ls havia donat fins al moment i canviant la manera de fer a la industria del mainstream dels EUA per sempre. A Catalunya Watchmen ens ha arribat en català 20 anys després de la seva publicació als Estats Units, de la mà de Planeta DeAgostini i Columna Editorial, en una col·laboració que esperem continuï i ens permeti gaudir en català d'altres grans obres com aquesta.

Darrera Watchmen trobem dos obres d'autors ben coneguts per aquestes contrades com són en Max i en Quim Bou, les seves obres Bardín el Superrealista (editat per La Cúpula) i Orn, Herdez (editat per Dolmen) comparteixen aquest segon lloc. La primera ha estat una de les obres més guardonades a l'estat espanyol durant els últims anys i l'obra de Quim Bou és una de les poques que ha aparegut simultàniament en castellà i català i és una de les millors saga de fantasia heroica que podem trobar a dia d'avui al mercat.

La meritòria tercera posició l'ocupa Torpedo, el gran treball de Bernet (guanyador del Premi al Millor Dibuixant) i Sánchez Abulí que ha editat Glénat, obra que com Watchmen va guanyar el Premi Alph Art a la millor obra estrangera a Angoulême.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada