15 de febrer 2008

El retorn a la terra, l'ample món

El retorn a la terra, l'ample món (volum III)
Bang Ediciones

Col·lecció exit
(títol original : Le retour à la terre, le vaste monde)
96 pàgines, tapa dura, 23 x 16,5 cm, color, 12 €


Un parella de la capital decideix canviar el ritme frenètic de la ciutat per la tranquil·litat del camp. El dolç canvi imaginat no és tan fàcil com ells creien. Adaptar-se al seu nou entorn al dia a dia del poble amb els seus nous veïns seràn els seus reptes. En aquesta obra, Ferri i Larcenet aconsegueixen una simbiosi perfecte entre realitat i ficció.

"Després d'haver-nos acostumat a la nostra vida al camp, la Marieta i jo ens preparem per un nou canvi important: L'arribada d'un nou nat. La Marieta s'ho agafa amb calma però a mi em costa molt més. La idea de ser pare em provoca una ansietat sobtada... Afortunadament puc comptar amb l'ermità que m'ajuda molt a superar-ho..."


En el tercer volum d'El retorn a la terra en Manu Larssinet i la Marieta estan a punt de tenir una criatura i sembla que estan més ben adaptats a la vida a les Romegueres, l'alcalde, la Senyora Vallmorta, el Senyor Valentí o l'asceta són ja habituals deixant de ser individus exòtics i estranys (bé estranys ho continuen sent tots). Dintre d'aquest volum es mereix una menció la visita d'en Manu a una convenció de còmics on comparteix stand amb un autor tibetà, genial.

Aquest tercer volum continua amb les expectatives creades pels dos primers, humor blanc de qualitat amb un clar esperit de tira de premsa. D'acord que poder no és en Calvin, però últimament és de les tires més divertides que he llegit superant a Zits i a Get Fuzzy, des del meu punt de vista. El dibuix d'en Larcenet és correcte i molt adequat per aquest tipus d'història i en Jean-Yves Ferri continua recreant la vida de l'alterego d'en Larcenet amb molt d'encert i sense gaires pretensions. Jo crec que és aquest aire de projecte personal i complicitat el que fa que aquest còmic tingui quelcom especial, doncs en cada pàgina notes que l'han fet amb cura i que hi han posat ganes. Es diferencia clarament d'altres obres d'en Larcenet que s'han editat últimament (només se salven Los Combates Cotidianos i La Mazmorra Festival, la resta són totalment prescindibles) i és d'agrair.

També és d'agrair a Bang Ediciones per permetre'ns gaudir d'aquestes histories en català (tot i que al principi la catalanització dels noms respecte l'edició en francès m'havia molestat una mica, ara de fet trobo que està molt ben feta, amb uns noms molt ben trobats que fins i tot donen un cop de mà a la història). Només em queda recomanar aquest còmic a tothom, tots els públic de totes les edats hi trobaran alguna cosa. A més, no es tracta d'un còmic només per fans del medi, tot i que queda malament dir això (ho vaig sentir a una llibreria i hi estic d'acord), és un còmic ideal per regalar fins i tot a qui no li agrada massa el còmic, sense massa esforç arrencarà un somriure a qualsevol.

Javier del Campo

El retron a la terra al wiki

3 comentaris:

  1. Estic completament d'acord amb l'article. Un recull de tires còmiques amb humor directe i sense pretensions. Molt recomanable!

    ResponElimina
  2. A mi personalment aquest tom em sembla el més fluix dels quatre.

    Tot i així també estic d'acord amb la idea de que no té més pretensions que fer que el lector passi una estona divertida (i en que el darrer tom de Zits és mediocre).

    ResponElimina
  3. boníssim Larcenet!
    Ah! i ja què ho esmenteu, quan tingueu notícies sobre aparicions de "la Mazmorra" poseu-ho aviat e? que és la sèrie que ara mateix em fa desviure per a que apareguin numeros nous.

    ResponElimina