08 d’abril 2024

X-Venture. Dinosaur Kingdom vol. 1: Pioners prehistòrics

 

Títol: X-Venture. Dinosaur Kingdom vol. 1: Pioners prehistòrics
Títol original: Dinosaur Kingdom vol. 1: Una màquina del temps per a l'era paleozoica!? (恐竜キングダム vol. 1: タイムマシンで古生代へ!?) / X-Venture. Dinosaur Kingdom Series vol. 1: Prehistoric Pioneers
Autors: Redcode i Albbie (guió) i Air Team (dibuix)
Revisió i traducció de: Oriol Canal Palau
Publicat per: Ooso Comics, març de 2024
Format: Rústic - 184 pàgines - 12 x 18,5 cm - Color
Preu: 11,95 €
Amb motiu del 41 Comic Barcelona del 2023, Ooso Comics va anunciar dues llicències de la franquícia X-Venture, les quals són: Primal Power i Dinosaur Kingdom. Ambdues sèries són llargues, la primera consta de 35 volums i la segona de 12 volums, per tant, ja anirem veient com aniran les seves publicacions. 

La primera sèrie, X-Venture. Dinosaur Kingodm s'ha estrenat aquest passat març amb el seu primer volum Pioners prehistòrics, la qual respecte a les altres dues sèries d'X-Venture que ja coneixem, els protagonistes són diferents.

En aquesta nova sèrie, els joves protagonistes són en Sean, en Rain, l'Stone i l'Emily, tres noiets i una noieta. Aquests quatre treballen sota la supervisió del doctor da Vinci i la seva ajudant Diana. I a més, hi hem d'afegir l'Starz, també conegut com a Viqui-S, un petit robot multifuncional creat pel doctor. Però una un altre dels seus invents és el transmissor de partícules, amb el qual es pot teletransportar la gent tant en l'espai com en el temps. 

L'aventura d'aquest comença quan un terratrèmol sacseja i danya el transmissor. Un cop reparat, el doctor decideix enviar els tres nois en un punt pròxim de l'epicentre per fer algunes proves. I quan activen el transmissor amb els tres nois a dins, té lloc una nova rèplica, que provoca que el laboratori on hi ha el transmissor juntament amb els sis presents es teletransporti.

Quan es recuperen del xoc, veuen el laboratori ja no és al complex d'investigació, sinó al fons de la mar, però no és una mar qualsevol, sinó la que hi havia en el que coneixem com al cambrià, el primer període de l'era del paleozoic. Han viatjat fins fa uns 541 milions d'anys, quan tot just començava a evolucionar la vida pluricel·lular a la Terra, formes de vida les quals presentava exosquelets durs, i gràcies a això tenim les seves primeres evidències en el registre fòssil. Aquella primera vida pluricel·lular viva als oceans del planeta, i la superfície terrestre era un lloc totalment hostil per a ella.

Poder tenir energia suficient per poder tornar al seu temps, requereix temps, així que els tres nois nedaran pel fons marí, i així enmig d'aventures coneixerem les formes de vida que llavors nedaven per la mar cambriana. Els més coneguts segurament són els anomenats trilobits. És doncs el període on s'origina el fílum que avui coneixem com a artròpodes, però també el fílum on s'inclou la nostra espècie, els cordats.

Després de nedar i trobar-se amb les primeres formes de via animal conegudes d'aquells llunyans temps, una situació de perill els obliga a activar el transmissor a pesar de no tenir l'energia suficient. Així no aconsegueixen tornar al seu temps, però fan un bon salt en el temps, ara es troben a l'ordovicià superior, ara fa uns 450 milions d'anys. L'ordovicià el següent període geològic, dividint-se en inferior, mitjà i superior, sent aquesta darrera la més pròxima al present.

En aquest nou període, la vida ha evolucionat donat forma a noves espècies, com els euriptèrids, noves formes de trilobits, primers exemplars d'equinoderms, o ja les primeres d'espècies de peixos com a tal, els cuirassats ostracoderms, els quals no tenien mandíbula, el grup conegut com a agnats.

Però altra vegada aquests mars també tenen els seus perills, i davant d'una situació extrema, altre cop es veuen forçats a activar el transmissor. Continuen a l'oceà, però ara un de diferent, ara són al silurià. Però les noves aventures en aquest nou període geològic segueixen en el següent volum d'X-Venture. Dinosaur Kingdom.

Tal com diu el títol de la sèrie, el que coneixem popularment com a dinosaures, tot i que alguns grups no ho eren estrictament, en seran els grans protagonistes, però abans d'ells, i evidentment després, altres grups d'animals viure a la Terra. I això és el que ens vol mostrar aquesta sèrie, on viatjant pels períodes geològics, coneixerem aquelles formes de vida pluricel·lulars que van deixar empremta al registre geològic, que tal com hem vist comencem aquest viatge pels períodes cambrià i ordovicià. Així el paleozoic comprendrà tres volums, el mesozoic, o sigui els dinosaures, són set volums, i el cenozoic amb els mamífers,  els dos darrers volums.

Així abans d'introduir-nos en l'aventura, tenim unes primeres pàgines explicatives sobre com es va formar a la Terra ara fa més de 4500 milions d'anys, i una sèrie de gràfics tal com dividim els temps geològics del nostre planeta. A més la informació teòrica es complementarà entre capítols amb diferents fitxes explicatives, sobre els dos períodes d'aquest volum i la respectiva fauna, que els nostres protagonistes es trobaran. I al final del volum trobem un test per comprovar si hem adquirit correctament els coneixements.

Sense dubte una magnífica obra divulgativa sobre el regne animal que combina aventura i paleontologia, que amplia la col·lecció Science Manga d'Ooso Comics. No només els petits aprendran, sinó també els grans, i malgrat el públic objectiu a què va dirigit, s'intenta mostra tal com creiem era la natura en aquells temps llunyans, mostrant que els depredadors de llavors també s'havien de tenir en compte. I, per altra banda, tot aprenent i gaudint també s'introdueix a la quitxalla l'hàbit de llegir, i el còmic, sempre és un bon mitjà, i aquesta obra n'és un bon exemple.

L'edició de Dinosaur Kingdom és similar a la de Primal Power: sense sobrecobertes i sense solapes, tot fent el còmic més manejable. A més és a tot color, donant-li un bon atractiu i també és en lectura occidental, cosa que ja ve d'origen.

Darrere la portada, s'hi mostren les sèries d'X-Venture que Ooso té al seu catàleg: El cos en crisi, ja completada,  Primal Power, estrenada a finals del 2023, de la qual pròximament n'esperem el segon volum titulat Xoc de titans: Goril·la vs Os, i també l'acabada d'estrenar, Dinosaur Kingdom, el qual segon volum es titularà Perduts al Paleozoic, on viatjarem pel ja mencionat silurià i el devonià. I a l'altra banda de la contraportada, hi tenim uns breus textos dels autors: Redcode, Albbie i Air Team.

Així doncs, al llarg dels dotze volums de Dinosaur Kingdom, tot intentant poder tornar al seu temps, el doctor da Vinci i el seu equip d'Xplorers ens mostraran els temps geològics de la Terra començant pel cambrià, tot vivint aventures amb els altres protagonistes d'aquesta història: els diferents éssers vius pluricel·lulars que han viscut al planeta. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada