29 d’abril 2024

El 42 Comic Barcelona multiplica la seva oferta cultural

Rècord d'artistes i especial atenció al cinema en l’esdeveniment més gran del còmic

L’esdeveniment nacional més gran dedicat al còmic se celebra del 3 al 5 de maig a Barcelona, amb una àmplia programació que recull multitud d'activitats al voltant de les vinyetes, amb abundants sorpreses i noves idees. Els/les artistes convidats/des estan en el centre, amb nombroses trobades i sessions de signatures. Una oferta variada i eclèctica que representa l'actual moment del novè art. Enguany s'aposta especialment per la sala de cinema.

COMIC BARCELONA torna un any més, en la seva 42a edició. El còmic serà el protagonista durant tres intenses jornades repletes de cites interessants. Els amants del còmic que vulguin acostar- se a Fira de Barcelona Montjuïc, del 3 al 5 de maig, podran gaudir d'un saló molt especial, carregat de continguts, que, entre altres novetats, inaugura una nova secció dedicada a la ciència-ficció i la fantasia: Zona Utopia. Les exposicions, amb una mostra molt cuidada dedicada al gran Ibáñez, són un dels punts forts de la multitudinària celebració. La connexió de la historieta amb altres disciplines artístiques estarà representada en mostres, xerrades, taules rodones, tallers, concerts, pòdcasts i jocs, entre altres opcions d'entreteniment i aprenentatge. La relació del còmic i el cinema d'animació, en plena ebullició, també tindrà el seu espai en el marc d'una programació variada, amb estrenes exclusives a la sala de cinema del festival.

La interacció entre el còmic i el cinema és evident, tant en l'àmbit de l'animació com en imatge real. La sala de cinema de Comic Barcelona acollirà enguany una pel·lícula guardonada amb dos Goyas, nominada a un Oscar, ‘Robot Dreams’, basada en el còmic de Sara Varon. També podrà veure's, en una passada especial, l'adaptació de ‘La casa’, el còmic de Paco Roca, amb un repartiment de carn i os. Una exposició, ‘Del còmic a la pantalla’, a les portes de l’Auditori, mostrarà algunes imatges sobre la realització de tots dos films d'èxit, amb esbossos, story-board, creació de personatges, direcció d'art… Una bona oportunitat per conèixer per dins el salt del “còmic a la pantalla”.

La Sala de Cinema brillarà especialment enguany amb estrenes, col·loquis, i fins a una marató de cinema de la mà de Sitges Film Festival. El salt és significatiu en aquest apartat. En 2024 comptarem amb premieres i passis de títols fonamentals en la temporada cinematogràfica recent, a més d'una mostra de materials de pel·lícules que han donat i donaran de què parlar. Als títols abans esmentats s'uneix “Dispararon al pianista”, de Mariscal i Fernando Trueba. Els documentals també seran presents en la programació de l’Auditori de Comic Barcelona, amb peces dedicades al fenomen Purita Campos i els còmics d’ ‘Esther i su mundo’, l'imprescindible Paco Roca i el mestre Ibáñez. Estrenes en gran, com a “Invasión”, cinta espanyola de gènere que compta amb dibuixos del grandíssim Carlos Giménez, o “Heavies Tendres”, la fantàstica pel·lícula d'animació que parteix de la personal imatgeria del polifacètic il·lustrador Juanjo Sáez, l'inconfusible estil del qual és present en aquest aplaudit film que ha pogut veure's en nombrosos festivals d'importància.

Comic Barcelona celebrarà el 30 aniversari d'“El cuervo”, amb una projecció especial dins de l'atractiva marató programada. Tindrem un avanç exclusiu de l'adaptació a imatge real del videojoc “Borderlands” i passis inèdits com “Mars Express” i “Vampira humanista busca suicida”, a més de curtmetratges i peces audiovisuals inesperades. Tindrem l'oportunitat d'assistir a una passada especial de la inèdita ‘Shortcomings’, adaptació a imatge real de l'obra homònima de Adrian Tomine, amb guió del mateix dibuixant, i no faltaran les presentacions i els col·loquis en la secció Comic Vision com el desenvolupament de la pel·lícula d'animació “La Chica y el Lobo”, amb Roc Espinet.

Comic Barcelona torna amb més força que mai, la presència de grans convidats/des nacionals i internacionals. Autors/es de renom com a Tanino Liberatore, Beto Hernández o Posy Simmonds visitaran el Saló i participaran en diferents activitats de la programació. Ens acompanyaran també Paco Roca o Pepe Larraz, així com els creadors de Blacksad, el gat detectiu més recognoscible, Juan Díaz Canales i Juanjo Guarnido, entre altres noms indispensables.

Zona Utopia, és el nom d'un nou espai que enalteix el gènere fantàstic, dins de temàtiques com la ciència-ficció, fantasia i terror. L'auge d'aquest gènere que des de COMIC BARCELONA hem volgut reconèixer destinant aquesta nova zona. En ella, també es trobaran editorials especialitzades en la temàtica, com a Minotauro, Norma Editorial o Obscura, entre d’altres. Així com a Zona Utopia, se li sumen una sèrie d'activitats dedicades especialment al programa per a donar veu al fantàstic, i convidats especialistes en el gènere com Albert Font, Inés Galiano, Mireia Lleó i Iván Ledesma.

En l'edició de 2024 la varietat d'exposicions repartides pel recinte és notable. 'El nostre Ibáñez’ homenatjarà a uns dels historietistes més importants per al còmic espanyol, Francisco Ibáñez. Estarà dividida en tres parts: “L'Ibáñez dels lectors”, amb la col·laboració dels seus lectors; “L'Ibáñez de la professió” amb reproducció de dibuixos realitzats per professionals del còmic; i “L'Ibáñez més íntim” amb originals d'Ibáñez especials, molt poc vists o inèdits. Un altre homenatge plasmat en exposició serà ‘Trini Tinturé, encantadora de vinyetes, i la generació perduda’, que revisarà tota l'obra de l'autora oferint originals, algunes reproduccions dels seus treballs, etc. L'exposició 'Bruixes-Sorginak-Brujas’ reunirà 30 autores, de trajectòria vinculada al còmic i la il·lustració, reunides per a rendir homenatge a una representació essencial en la ficció: la bruixa.

Tributo a Mad Max: Apocalipsis Dibujada’ i ‘Blacksad: Work in Progress’ seran els títols d'altres dues exposicions essencials del 42 COMIC BARCELONA. La primera es dedicarà a il·lustrar el fenomen intergeneracional generat per la saga de George Miller, que agruparà, precisament, a artistes de diverses generacions pertanyents a l'àmbit del còmic i la il·lustració. D'altra banda, l'última exposició, mostrarà la metodologia de treball dels creadors de ‘Blacksad’, Juanjo Guarnido i Juan Díaz canals, a través d'una selecció d'imatges que inclouen fragments del guió, documentació i/o esbossos de l'obra.

Les i els més petits/es seran les estrelles del Comic Kids amb la diversitat d'activitats que hi ha preparades exclusivament per a ells/es. I és que no ens podem deixar de comentar a un gran convidat d'enguany, a l'únic i inigualable escriptor Geronimo Stilton, que visitarà l'espai el dissabte i diumenge atorgant diverses sessions de signatures. Bluey, també farà la seva aparició per tot el Comic Kids. Foto reclam temàtic, exemplars per a llegir en la COMICTECA, a més d'altres continguts dedicats a aquesta reeixida sèrie d'animació. Per si era poc, aquest espai també acollirà una desfilada de cosplay infantil, concerts del grup Educapop, i fins a una Escape Room!


Font: Comic Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada