19 de març 2024

Mazinger Z (Edició Col·leccionista) vol. 1

Títol: Mazinger Z (Edició Col·leccionista) vol. 1
Títol original: Mazinger Z (マジンガーZ)
Autor: Go Nagai
Traducció de: Marc Bernabé (Daruma SL)
Publicat per: Norma Editorial,  març de 2024
Format: Cartoné - 14,8 x 21 cm - 384 pag. - B/N
Preu: 16 €









Fou el passat 25 de gener quan Norma Editorial va anunciar una nova llicència de manga en català, una obra la qual ja havia publicat fa anys en castellà. Es tracta del clàssic  Mazinger Z, de Go Nagai, en una edició anomenada Col·leccionista de 3 en cartoné A5, el mateix format que Atac als titans, sortint simultàniament amb la respectiva edició en castellà, havent sortit el seu primer volum el primer dia d'aquest mes de març.

És la primera vegada que aquest clàssic es publica en català, del qual la seva versió animada ens va arribar en la nostra llengua el gener de 1999. Tot i això, gràcies a Ooso, hem pogut gaudir de l'univers Mazinger en diverses sèries en català (Fil a X-Twitter). Ara finalment, podem gaudir de l'obra original entra la nostra llengua.

Mazinger Z (マジンガーZ), es va publicar a la revista Weekly Shônen Jump de Shueisa  de l'octubre de 1972 fins a l'agost de 1973, i més tard es va reeditar a la revista TV Magazine de Kodansha des d'octubre de 1973 fins a setembre de 1974. Els seus capítols es van recopilar en 5 volums.

El manga en castellà fou publicat primer cop per Selecta Visión entre el maig de 2003 i el maig de 2004 en 5 volums, i any més tard fou reeditat Norma Editorial en una edició de 3 volums entre el maig i novembre de 2012.

En Kôji Kabuto és un adolescent que viu juntament amb el seu germà petit Shirô, i el seu avi Jûzô, un eminent i reputat científic. Un dia que podria ser com qualsevol altre, un terratrèmol interromp el que fins ara era la seva vida. Sota casa seva hi descobreix un immens laboratori, creat pel seu avi, i en ell hi ha un poderós robot, el Mazinger. Malauradament, el vell Kabuto mor als braços del seu net, però abans li llega en  herència el robot, però amb una advertència molt clara.  Controlant el Mazinger, tal podrà esdevenir un déu o bé un dimoni. Enfilant-se al planador amb el qual es controla robot, i un cop aquest encaixat al seu cap, el jove Kabuto tindrà el seu primer contacte amb el Mazinger Z. Però aquest avançarà pels carrers destruint-t'ho. És del seu destí esdevenir un dimoni? Afortunadament, apareix en escena l'Institut d'Energia Fotònica dirigit pel professor Gennosuke Yumi, que envia el robot Afrodita A pilotat per la seva filla, la Sayaka Yumi, a parar-li els peus, i per sort, ja que ambdós robots van ser dissenyats per en Jûzô Kabuto, la Sayaka li pot explicar a en Koji com pilotar el Mazinger Z.

Però a pesar d'aquest mal començament, i quan tot sembla que s'ha tranquil·litzat, apareixen dos misteriosos robots que sense cap mena de contemplació destrueixen tot el que troben pel seu camí. Aquests han estat enviats per un estrany individu anomenat Baró Ashura, el qual és un sequaç del temible Dr. Infern, que ambiciona apoderar-se del món. Afortunadament en Kôji Kabuto i el Mazinger Z, amb el suport de l'Institut d'Energia Fotònica, seran el pal de paller per defensar el planeta dels malvats plans del Dr. Infern que emprarà tota mena de màquines monstruoses per portar-los a terme.

Així comença és com comença aquest clàssic del manga, una obra que ja coneixent altres d'en Go Nagai, la presència de destrucció i alguna escena prou violenta, elements marca de la casa, al seu moment va comportar la seva respectiva polèmica.

Aquesta edició a pesar d'anomenar-se Edició Col·leccionista no és tant com indica el seu nom. En primer lloc, les pàgines que haurien de ser en color, les tenim en blanc i negre. En segon lloc, manquen les pàgines de les portades on hi ha el corresponent títol. Això comporta, que el manga el tinguem tot seguit, sense una clara i evident separació entre capítols. En algun cas, podem deduir, on acaba un i comença l'altre. Això no passava a l'anterior edició de Norma, on sí que tenia pàgines a color i les corresponents portadetes de capítols. Pel que he llegit, segurament això és a causa que en Go Nagai va redibuixar algunes vinyetes i pàgines, canviant lleugerament algunes escenes. Per tant, tampoc disposem del material original amb què es va concebre aquesta obra al seu dia. Entenem que aquest és el material del què disposa Dynamic Planning per a llicenciar,  i és el que va enviar a Norma a partir del qual ha fet aquesta nova edició, i m'agradaria pensar que ha treballat per intentar que l'edició fos el millor possible, però finalment no ha pogut ser. Com a punt positiu, es complementa amb una entrevista realitzada a en Go Nagai en exclusiva per aquesta nova edició.

Malgrat aquests elements negatius, hem de tenir en compte, i tal com hem fet constar abans, per primer cop podem gaudir en català del manga del famós robot Mazinger Z, que en la seva versió anime també va deixar empremta per allà on es va emetre i, per tant, ho hem de celebrar.

Pel segon volum, no ens haurem d'esperar gens, ja que serà novetat del pròxim mes, ja tenint-lo a la venda el 5 d'abril. Doncs, podem esperar que en qüestió de pocs mesos, tinguem complet el manga.

Mazinger Z (Edició Col·lecionista) vol. 2
Norma Editorial, abril de 2024



Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada