28 de juny 2023

Maximum Berserk vol. 1

Títol: Maximum Berserk vol. 1
Títol original: Berserk (ベルセルク)
Autor: Kentaro Miura
Traducció de: Judith Rodríguez Vallverdú (Daruma)
Publicat per: Panini Comics, juny de 2023
Format: Rústic amb sobrecoberta - 456 - Volum doble A5 (15 x 21) cm - B/N
Preu: 16,95 €


Panini Comics ens va sorprendre el passat 28 Manga Barcelona de 2022 amb la recuperació del manga en català amb l'anunci de Prodigiosa:  Les aventures de Ladybug i Gat Noir, que va sortir el seu primer volum aquest passat maig. Però aquesta nova etapa continuaria quan uns dies abans del 41 Comic Barcelona, en la mateixa setmana, va anunciar publicació d'un clàssic del manga: Berserk en la seva edició Maximum, que ha sortit el seu primer volum aquest juny.

Bersek és
obra d'en Kentaro Miura que va morir el 6 de maig de 2021 als 54 anys a causa d'una dissecció aòrtica. A partir de la seva mort, el manga va quedar en suspens. El darrer capítol que va crear fou el 364, publicat de manera pòstuma, i també sent el darrer capítol del volum 41, del desembre de 2021.

El juny del 2022 es va anunciar que el manga continuaria per l'Studio Gaga, format pels assistents de Miura, sota la supervisió de Kôji Mori, mangaka i amic seu, coneixedor del futur de l'obra, dels quals ja n'han creat nou capítols.


Així doncs, el manga original es va començar a publicar l'agost de 1989 (número d'octubre) a la revista Monthly Animal Young de Hakushenka, fins que fou reemplaçada per la Young animal, on continua publicant-se, des del 1992. Com he comentat, en mans de Kentarô Miura, s'han publicat 364 capítols, recopilats en 41 volums, i a partir d'aquí, se n'han publicat 9 més, fins al 373.

Però si la història al seu Japó natal, va quedar afectada per la mort del seu creador, la seva història a Espanya i en castellà, també té el seu merder, i es necessària conèixer-la per entendre aquesta edició Maximum que s'acabava d'estrenar en català.

La sèrie ha tingut múltiples edicions i editorials començant per Planeta que la va treure l'any 1996 com Gatsu, el guerrero negro en 10 números  que recopilaven els 2 primers volums. Anys més tard, Ediciones MangaLine la va recuperar des del principi, el setembre de 2001, ja com a Berserk, però la va interrompre al volum 9, el desembre de 2002. Anys més tard, la mateixa MangaLine va continuar-la des del volum 10, des del juliol del 2004, mentre que també va reeditar els 9 primers volums durant el 2005 i 2006, fins a arribar al volum 30, el febrer de 2007, va tornar a interrompre's la seva publicació en tancar l'editorial. Van passar uns quants anys més, l'octubre de 2011 quan Ediciones Glénat la recupera de nou amb entrega doble cada mes, des del principi i a partir de volum 31, però per desafortunadament, l'editorial també va abaixar les persianes, deixant la sèrie interrompuda una altra vegada el 2013, havent reeditat aquest cop els 30 primers volums i havent-la continuat fins al volum 36.

I finalment entra en joc la que esperem que sigui l'editorial definitiva. Panini Comics recupera Berserk en doble edició l'any 2017, per una banda, continuant-la des del volum 37, amb el mateix disseny de l'antiga Glénat/EDT i, per altra banda, creant una edició en format volum doble anomenant-la Maximum. De l'edició volum normal, ha publicat el darrer existent, el número 41 (març de 2023), i de l'edició Maximum, n'ha publicat un total de 20 volums (el darrer, el novembre de 2020), recopilant els 40 primers, i quedant pendent el 41, esperant que surti el 42, per recopilar aquests dos en un volum 41 Maximum, i a partir d'aquí, a mesura que vagin sortint més volums, anar continuant les dues edicions. És doncs l'edició Maximum, la creada expressament per Panini, l'elegida per publicar-la també en català, començant aquest nou viatge, aquest mes de juny de 2023.

Una història editorial amb un passat maleït, tal com també ho està el seu protagonista. Ambientats en una mena d'Europa medieval, seguirem les aventures d'en Guts, un temible guerrer anomenat Espadatxí Negre, justament vestit de negre de cap a peus que va equipat amb una espasa tant o més alta que ell mateix, un potent braç ortopèdic metàl·lic, i havent perdut el seu ull dret. Per allà on passa, és inevitable la formació de rius i bassals de sang i l'amuntegament de cadàvers. En Guts és un solitari guerrer que no té compassió per ningú, ni pels menys desafavorits. A l'altra cara de la moneda, hi tenim Puck, un petit elf volador més semblant al que entenem per fada, que és ajudat per en Guts, però no sent pas el seu objectiu. A partir d'aquí, decideix començar a seguir en Guts, formant una estranya parella, que com bonament poden es toleren l'un a l'altre. En Puck és un ésser molt empàtic que de mica en mica comprendrà el turment a què es veu sotmès en Guts, ja que el guerrer es veu perseguit per tota mena d'éssers malignes com esperits i dimonis, a causa d'una marca que porta al clatell: l'estigma del condemnat. Una història de venjança cap a aquells a qui sembla que el van marcar, els anomenats Mà de Déu, en un món obscur, pel de perills i sense cap compassió. Però tot també és una història, d'algú que podria ser un heroi, si fos d'una altra manera, tot eliminant dimonis que s'aprofiten de la bona gent. Una història fosca però que a la seva manera emana llum.

Tal com he dit, l'edició és aquest format Maximum de Panini, de volum doble i de mides iguals al volum kanzenban, però sense pàgines en color. A més la nostra edició en català difereix força de la castellana. La portada no té el marc blanc, i els lloms no seran multicolors llampants, sinó que tindran colors de la gamma entre cremes i grisos, decisió bonament aplaudida. I la manera d'indicar "Edició en català", no ha estat molt criticat, intentant ser més discret, en comparació a certa altra editorial, i també jugant amb la tipografia. Com a curiositat afegeixo que, que la il·lustració del volum 1 Maximum, no és pas ni la del volum 1 ni del 2 originals, sinó que és una nova il·lustració del primer volum de l'edició de 2016, molt similar a la del volum 38 original, mostrant el pas del temps d'en Guts. Vegeu tot seguit les sobrecobertes dels volums 1 i 2 de la nostra edició Maximum.




N'havia sentit a parlar molt bé d'aquesta obra, i ara que la podem gaudir en català, i a més, en aquesta edició Maximum, m'hi he endinsat sense pensar-m'ho. Ara per ara, la seva periodicitat serà bimestral, per tant, el segon volum el tindrem a la venda el 24 d'agost.

Maximum Berserk vol. 2
Panini Comics, agost de 2023


Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada