03 d’abril 2023

Crònica del 41 Comic Barcelona

Del divendres 31 de maç al 2 d'abril ha tingut lloc el 41 Comic Barcelona.  El saló s’ha celebrat la planta baixa del Palau 2, al Palau 5 i la Plaça Univers de Fira Montjuïc, assistint-hi uns 110.000 visitants, una xifra similar a l'any passat, però encara una mica endarrere de l'edició de 2019 amb 112.000 visitants, la darrera presencial abans de la covid-19.

Enguany hi hem tornat a ser, visitant-lo el dissabte en Marc "Llop Segarrenc" (qui escriu aquestes línies) amb acreditació de ComiCat, i en Pau "Gargotaire" i també en Jordi Riera Pujal, qui va participar el divendres a un acte adreçat a docents d'educació infantil, primària i secundària i responsables de biblioteca de centres educatiu.

Comencem doncs amb aquest acte de divendres, amb el següent text i imatges aportades per en Jordi Riera Pujal, qui també ha fet alguna aportació per la resta de la crònica:

A petició dels docents i bibliotecaris d'escoles, aquest any la XVI Jornada pedagògica del Còmic Barcelona, ha estat dedicada al còmic en català. Un sector editorial que viu una relativa bonança en el nombre de títols publicats. Hem passat d'uns 170 títols editats l'any 2017, a més de 320 l'any 2022. És un nombre insuficient (només representa un 6% del total de títols publicats a l'estat), però esperançador. Per aconseguir que aquest nombre es consolidi i augmenti ha de trobar una bona resposta en les vendes a les llibreries i a les biblioteques públiques. La conferència: "La situació del còmic en català: D'on venim i a on anem", ha estat a càrrec de Jordi Riera Pujal, col·laborador de ComiCat, on ha fet un ràpid repàs de la història del còmic català des del segle XIX fins ara. El conferenciant ha parlat de l'estat actual de l'edició en català i ha comentat alguns recursos que es poden trobar en xarxa com Arca https://arca.bnc.cat/ i altres arxius digitals, Humoristan https://humoristan.org/, i ComiCat. Ha informat de diversos recursos i dades, entre elles ha mostrat un llistat d'exposicions sobre còmic que es poden visitar en aquest moment al Principat.




Ja el dissabte, a  Twitter de ComiCat, en Marc "Llop Segarrenc" va crear un fil fent una crònica en directe del que va visitar, que tot seguit redactem, posant-hi ordre. 

Va ser entrar al Comic Barcelona pel Palau 5, que ens trobàvem les principals exposicions, totes elles ben interessants. En primer terme hi havien les de Daniel Torres, l'arquitectura de les vinyetes, sent una magnífica exposició dedicada al Gran Premi del Saló de l'any passat, la de Gràcies, Carlos, dedicada a en Carlos Pacheco i la de Punts de cordura: el rol, els còmics i el cinema d’Álex de la Iglesia.



I baixant les escales ens trobàvem les exposicions de Magues de l'Humor, una bona iniciativa per visualitzar les autores d'humor gràfic, la de Fragments imaginaris de Genie Espinosa (Premi Autora Revelació Miguel Gallardo al Comic Barcelona de 2022), la del 75è aniversari de Zipi y Zape i la de David Lopez. El dibuixant de 20 cares.





Al Palau 5 també era el lloc on acostumen a haver-hi les presentacions editorials, conferències i les projeccions cinematogràfiques a l'auditori. En sortir d'aquest accedíem a la Plaça Univers, on hi havien els Food Trucks, i travessant-la, s'accedia al Palau 2, on hi havia els estands editorials, la zona Comic Kids i la zona Nintendo, entre d'altres.


Per acabar aquest apartat d'exposicions, havíem d'anar al Palau 2, on a la zona Comic kids hi havien les exposicions de la Beca Carnet Jove i la de XII Concurs Escolar Comic Barcelona






El còmic en català present al 41 Comic Barcelona.


En aquest apartat volem parlar d'aquell còmic en català que ens vam anar trobant tot voltant pel Saló, molt d'ell novetats recents.

Comencem amb l'estand anomenat Astèrix, del grup editorial Anaya, on hi podíem trobar diferents obres dels seus diferents segells editorials, tal com les aventures del famós gal, ara acompanyat de la sèrie de l'Ideafix (Salvat-Bruixola), Males Bèsties, Llegendes del pati i La Societat dels Exploradors (Barcanova), i Les Sisters (Hachette) entre d'altres.



Com sempre, teníem un estand d'Ooso Comics ben vistós, on a part del seu catàleg de còmic català també hi venien peluixos de la seva línia educativa i divulgativa.




A Editorial Finestres hi trobàvem el seu catàleg de còmic que mes rere mes va creixent, destacant El Gran Buit, que enguany la seva autora, la Léa Murawiec, va assistir al Comic Barcelona, i amb Què de Max, el primer Premi Finestres de Còmic en Català.


A la zona Alter Comic, a l'estand d'Autsaider Comics hi podíem trobar Olot de Dr. Alderete.



A la zona Artist Alley, hi trobàvem en Carles Roman, autor de Drac Català i Fabi i Fedó, ciutadans d'Empúries, del qual recentment va finalitzar la campanya de micromecenatge del tercer volum i, per tant, els mecenes ja el podíem recollir allí.



A l'estand d'Abacus com segurament en d'altres estands de llibreries, hi podíem trobar les recents novetats de Kaji Manga, els darrers volums de Dodoma i Grendel i els primers de Joc d'heroïnes i orange, com també les d'entreDos Editorial, Germanes i Hooky.





Per part de Kaji, o més aviat per part del Grup Enciclopedia, sent un grup amb diferents segells els quals publiquen còmic, seria necessari la presència d'un estand propi per visualitzar el que pública. I això també serviria pel Grup 62.

A Planeta Cómic, també hi podíem trobar el seu catàleg de manga en català amb Bola de drac i sèries derivades, la completes NarutoDr. Slump, i les que estan en curs com My Hero Academia i Detectiu Conan, que enguany s'ha reprès la publicació i esperem que tingui una bona continuïtat. Recordem que aquest abril s'estrena Haikyû!! i One Piece en una edició 3 en 1.







Entrant a l'estand d'ECC, de dos pisos i segurament el més gran, hi podíem trobar la sèrie Nuc de la seva línia Kodomo de mica en mica va creient, i també títols de DC com V de Vendetta o Watchmen, que esperem que no sigui una excepció, i que ens arribin altres títols. I com ampliarem més avall, també s'estrenaran amb el manga en català.




No ens podem oblidar de Panini Comics, que aquest maig estrenaran el manga de Prodigiosa. Les aventrures de Ladybug i Gat Noir, i el juny estrenaran Berkserk en la seva edició Maximum. I a més també com ampliarem més avall sembla que al llarg d'aquest any tindrem més sorpreses.



A Penguin Random House, hi teníem títols juvenils com Lily Mitjalluna, el qual el segon volum és novetat, Frida McMoon i els aprenents del temps, novetat de l'any passat, El diaris de la Cirera, i també els dos primers volums de Wind Breaker per part del segell Distrio Manga.




Entrant a Norma Editorial, destacar la seva darrera novetat de còmic en català: El Museu de Jorge Carrión i Sagar Fornies, com també l'estrena Neon Genesis Evangelion, al capdavant del seu catàleg de còmic japonès. El seu segell Astronave també tenia un espai, volent destacar Menjant amb por, que va ser guardonat Millor Còmic Infantil i Juvenil en aquest saló.



Passant per l'estand d'Astiberri, hi podiem trobar una de les seves darrers novetats, María la Jabalina, com també el nou Uxío i amics, de la seva col·lecció Txikiberri.



En Pau d'Escápula Comics s'estrenava al Comic Barcelona amb estand propi, autor conegut per ser l'autor de La Saga d'Atlas & Axis i Curtiss Hill


I ja per acabar aquest recorregut, a Continuarà Comics/Trilita Ediciones hi podíem trobar els tres números d'Els herois catalans desperten! de Senyera Studios, on el seu creador, l'Humbe hi firmava el dissabte, i recordem que hi ha engegada una campanya a Verkami pels següents números.


Les llicències i novetats destacades per aquest 2023 de còmic i manga en català

El dissabte entre volta i volta, vam anar a diferents presentacions editorials. Vam començar amb la de Panini Comics. El seu responsable, l'Alejandro M. Viturtia, en lloc de fer una presentació de novetats i de futurs llançaments va parlar de la situació de les seves línies editorials, principalment Marvel, Conan El Bárbaro i manga. Sobre el manga en català, com hem dit més a munt aquest maig arribarà Prodigiosa. Les aventures de Ladybug i Gat Noi, i el juny, l'edició Maximum de Berserk. Ens va avisar de no menystenir el manga de Ladybug. També va mencionar que volen ampliar el seu catàleg en català més enllà del manga. Unes paraules indefinides que es poden entendre amb la possibilitat de publicar Marvel en català, i que pròximament tindrem notícies de que volen dir aquestes paraules. Estarem atents.

Sobre ampliar el catàleg del manga en català volen veure com funciona el mercat i no estant tancats a cap gènere i/o demografia. Per ells és un terreny desconegut i volen fer-ho el millor possible i poder-ho consolidar en el temps. Respecte edicions simultànies catalanes i castellanes, Ladybug en serà una Sobre com diferència les edicions catalanes de les castellanes, en el cas de Ladybug sí que hi ha una franja groga, per fer-ho més visual de cara el públic al que va destinat però per Berserk volen que sigui un detall petit que no alteri la portada substancialment, del qual de moment no en tenim la portada definitiva.


Tot seguit va tocar el torn d'ECC Ediciones. Pel que fa al català van parlar de la sèrie Nuc, sent el darrer volum El vampir vegà i també L'Arlo i en Pips del seu segell Kodomo.





Al torn de preguntes i respostes, preguntats per si publicarien manga en català, van respondre amb un simple SÍ que després van desenvolupar. La idea és començar amb Junji Ito, autor de manga de terror, segurament amb Black Paradox de cara a finals d'any o començaments del vinent. Poden arribar edicions simultànies i en futur poden arribar més coses de DC però ara es volen centrar en la línia de manga.



Vam començar el dissabte amb dues excel·lents notícies. Una estona més tard va tocar el torn de Fandogamia, preguntats per la futura edició en català de "La meva experiència lesbiana", van respondre que de moment no té títol definit, es basarà en l'edició bunkô,  i sortirà simultàniament amb la corresponent nova edició en castellà i l'esperem pel Manga Barcelona d'enguany.


I anem per les dues darreres presentacions que vam assistir dissabte. Començant per Norma Editorial, primer van fer un repàs de les seves darreres novetats, que en català van mencionar El Museu i Neon Genesis Evangelion, i també van mencionar Menjant amb por, guardonat en aquest saló.


 
També ens van presentar l'edició rústica de Goodbye Eri (Sayonara Eri) de Tatsuki Fujimoto que sortirà si no hi cap imprevist el 14 d'abril. També tindrà edició cartoné. (Imatge d'Encinestrat)


De futurs llançaments en català, van anunciar que Death Note arribarà el maig, abans per Sant Jordi tindrem una nova edició de L'art de volar, que fa anys ja va publicar Glénat, i per la Setmana del Llibre en català, publicaran al seva contrapart, L'ala trencada, també dels mateixos autors, Antonio Atarriba i Kim.



També volen potenciar el còmic europeu en català amb títols potents, que sortirien simultàniament amb les edicions en castellà. Sobre còmic americà també s'ho volen mirar, van mencionar una biografia sobre Einstein. Ho anirem veient. A part també hi el segell Astronave que periòdicament van publicant títols en català.

I ara anem a la darrera presentació  de dissabte, la de Planeta Comic. Anant al torn de preguntes i respostes, preguntats per quan sortiria el primer volum de Ranma, van mencionar que segurament el juliol d'enguany. Alhora també servirà com a exemple per valorar una possible publicació en català de la nova edició d'Inuyasha. Sobre la franja blava i la manca de sobrecoberta es mantenen "tossuts" tal com ells mateixos van dir. Sobre la críticada franja blava van comentar que miraran que no desvirtuí la il·lustració de portada com ara passa amb la de Haikyû!! vol. 3, on el punt de vista es veu alterat, la pilota està per sobre d'en Nishinoya, i la franja provoca que estigui al seu darrere.


El diumenge no vam poder ser-hi, i per tant, vam fer el seguiment a través de Magazín Podcast i la Ladymhep. Començant per la presentació de Penguin Random House amb el seus segelles Salamandra Graphic i Distrito Manga al capdavant, van anunciar que Salamandra publicaria aquest octubre El viatge de Shuna de Hayao Miyazaki simultàniament en català i castellà, en una edició cartoné amb sobrecoberta.


De moment no tenen previst publicar la novel·la gràfica de Boomers en català, volen veure com funciona en castellà. Pel que fa al manga, decidiran si treure més títols en funció de l'èxit o no de Wind Breaker.

Seguidament hi va haver la presentació d'Ooso (Fils de Mangazín i Ladymhep), que enguany fa 5 anys que van començar publicar manga. El segon volum de Getter Robot serà novetat de finals d'abril o com a molt tard de principis de maig. El juny sortirà el primer de Megaman Megamix, en volums de 300 pàgines a tot color.  Els dos volums sortiran un rere l'altre. 



Per celebrar el seu cinquè aniversari sortejaran materials exclusius com la figura de l'Afrodita A i el gorro de Kamen Rider, i també crearan un àlbum per guardar-hi totes les cartes exclusives de les pre-orders.


I per acabar van anunciar dues noves llicències de l'univers X-Venture. Una sèrie sobre duels d'animals actuals i una altra sobre dinosaures, que de moment no tenen nom en català, però que segons Mangaes es titulen: Docchi ga tsuyoi" ("Quin és més fort?") i "Kyōryū Kingdom" ("El regne dels dinosaures"), que és un dels més coneguts de la franquícia.



Per acabar les presentacions, tenim la d'Editorial Finestres, que en aquest cas, els hi hem preguntat per xarxes per saber que ens portaran pròximament. Per aquest abril, cap a finals, ens arribarà La Propietat, de Rutu Modan (Túnels), i Astrologia lleugera, de Liv Strömquist (Dins la sala dels miralls). Ho il·lustrem amb la portada de l'edició en anglès de La Propietat, sent la primera que sortirà.




Per posar punt final, quatre comentaris més. En aquesta edició s'ha reduït l'espai utilitzat. Les principals exposicions estaven concentrades al Palau 5 i la planta baixa del Palau 2 es va prioritzar la presència d'editorials, llibreries, auto-editors, artistes i il·lustradors, sense ocupar el pis superior. Si l'any passat eren pocs el estands de marxandatge, enguany eren quasi inexistents, quelcom totalment diferent amb el passat Manga Barcelona.

L'espai Comic Kids com els espai Artist Alley, Alter Comic i Fanzines on els autors podien vendre els seus dibuixos i publicacions eren magnífics. Com cosa a tenir en compte, fora que hi haguessin pantalles per dins del saló
que informessin dels actes que s'estan celebrant a cada moment.

Ficomic ha fet una bona feina en general, que creiem que ha estat recompensada pel gran nombre de visitants, amb una xifra semblant a la de l'any passat, 110.000, podent caminar sense aglomeracions, que facilita el gaudi de l'esdeveniment.

Aquesta ha estat la nostra aventura en aquest 41 Comic Barcelona.


Text i fotografies per Marc Mensa "Llop Segarrenc", excepte el text i imatges aportades per en Jordi Riera Pujal i aquelles fotografies de les presentacions de Distrito/Salamandra i d'Ooso que són d'en Josep Maria Llauradó (Mangazín Podcast) i la Ladymhep (imatges de les noves llicències d'Ooso).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada