05 de maig 2022

Es presenta el portal "Fons de la il·lustració i el còmic" de la Biblioteca de Catalunya

 

Aquest migdia Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya i el dibuixant Jaume Capdevila han presentat a la Sala de la Caritat de la Biblioteca de Catalunya el portal Fons de la il·lustració i el còmic. Entre el públic convidat hi havia autors com Mariel, Roser Capdevila, Marika Vila, Alfons López o JL Martín. El Portal es tracta d'una una eina en línia oberta i gratuïta que vol contribuir a posar en valor la il·lustració i dibuix en totes les seves variants: il·lustració de llibres i revistes, humorisme gràfic, historietes, cartells, ex-libris, novel·la gràfica, còmic, il·lustració científica, etc.

Les dades del Portal has sigut aportades pel personal de la Biblioteca, col·leccionistes i autors. Durant el període 2017 i 2018 Jordi Riera Pujal, com a col·laborador extern, va visitar diversos col·leccionistes privats de Catalunya per integrar les dades dels seus fons en el Portal que avui s'acaba d'inaugurar.

Catalunya compta amb una llarga tradició d’artistes que han dedicat bona part de la seva trajectòria professional al món gràfic i editorial. Lluís Rigalt, Ismael Smith, Alexandre de Riquer, Francesc Casanovas, Feliu Elias (Apa), Apel·les Mestres, Joan G. Junceda, Ricard Opisso, Picarol, Lola Anglada, Josep Obiols, Mercè Llimona, Manuel Vazquez, Josep M. Madorell o Cesc, són només una petita mostra, a la que segueix un llarg etcètera d'autors i autores.

El portal identifica i localitza els fons originals d’aquests artistes des de mitjans del segle XIX fins avui en dia, tant dels que es troben en institucions públiques i privades com en mans de col·leccionistes, amb la voluntat de contribuir a la seva difusió i conservació.

Actualment compta amb informació de prop de cent il·lustradors i il·lustradores que corresponen a vint-i-cinc entitats i particulars; és una eina en constant creixement.

Font: Biblioteca de Catalunya i fonts pròpies


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada