02 d’agost 2021

Vinyetari. Les millors historietes de no-ficció del Premi Ara de Còmic en Català

Títol: Vinyetari. Les millors historietes de no-ficció del Premi Ara de Còmic en Català
Autor:
Diversos
Publicat per: Norma Editorial, juny de 2021
Format:
Cartoné - 19 x 28 cm - 272 pàgines - Color
Preu:
24,90 €

El passat abril de 2020, el diari Ara va anunciar la primera edició del Premi Ara de Còmic en Català, amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de Norma Editorial amb l'objectiu de potenciar la presència de la llengua catalana en els nous gèneres de no-ficció que estan sorgint en el còmic adult.

A finals d'octubre es van anunciar els tres finalistes, i en un acte marcat per la pandèmia es va anunciar el guanyador. Caritat del Rio d'en Pep Brocal fou l'obra guanyadora i les dues altres obres finalistes van ser  Força, d'en Ferran Vidal, i Paral·lel, de na Berta Cusó. En total es van rebre 162 historietes.

A partir d'aquí la feina va ser seleccionar d'aquest total d'obres, només unes quantes per formar part d'un volum recopilatori que Norma Editorial va publicar el passat juny. Vinyetari. Les millors historietes de no-ficció del Premi Ara de Còmic en Català és el resultat final d'aquesta selecció que ens presenta l'obra guanyadora, les dues finalistes i quinze obres més, o sigui un total de divuit historietes sorgides d'aquesta primera convocatòria del Premi Ara. Vegem-les breument tot seguit.

- Caritat del Rio, de Pep Brocal (Obra guanyadora): Història biogràfica de n'Eustacia María Caridad del Río Hernández, una catalana fascinant del segle XX, lluitadora revolucionària, espia soviètica i mare de l'assassí de Trotski, en Ramon Mercader.

- Força, de Ferran Vidal (Obra finalista): Història que ens aproximarà molt bé a la realitat d'un centre de rehabilitació per a drogodependents.

- Paral·lel, de Berta Cusó (Obra finalista): Historieta que ens mostrarà l'explosió de vida i llibertat de la Barcelona canalla dels anys 50 i 60, segons les experiències d'un barceloní anomenat Joaquim. 

- Imbazazi. Una història de perdó, de Guilllermo Altarriba i P.J. Armengou: Un viatge a l'Àfrica ens permetrà conèixer una història dura sobre les ferides encara per cicatritzar del genocidi ruandès, que els hutsu va perpetrar sobre els tutsi.

- La recordo ambre, de Raül Gesalí: A través dels records de la infància d'en Raül, ens connectarem amb una de les grans tragèdies de la història recent de Barcelona, l'atemptat terrorista a l'Hipercor.

- Els llibres, de Pablo Rios: L'autor ens explica l'impacte de la pandèmia en el sector editorial amb tot conversant amb editors, traductors, llibreters i autors.

- Una opció de vida, de Raúl Deamo: Una historieta on l'autor fa una immersió en el dia a dia d'un grup de joves que viuen i treballen en  una masia del Ripollès, tot fent que sigui el màxim de sostenible possible, a pesar de les encara contradiccions amb què han de conviure.

- Secrets de mare, de Glàfira Smith: L'autora ens explica amb humor i tendresa la figura de la seva mare a través de les receptes que va llegar als fills abans de morir de càncer.

- Què serà?, de Glòria Vives Xiol i Bel Olid: L'escriptora Bel Olid,  amb la col·laboració de na Glòria Vives Xiol al dibuix,  comparteix els arguments i sensacions amb què ella i el seu company aborden el naixement de la criatura que parirà ell (és un home transsexual) i a la qual no volen imposar cap “mandat de gènere”.

- Herba geganta, de Nadia Hafid: Una historieta on es mostra el contrast entre el món natural amb el món urbà.

- Lola, de Julien Frey i Pep Domingo (Nadar): Una història sobre una advocada tot ajudant una família de refugiats i les dificultats amb què es troben.

- Verdura, de Sergi Moreso: Història humorística que ens parla sobre el daltonisme. Tenint jo un amic daltònic, m'ha recordat situacions mostrades tot parlant amb ell.

- Moviment, d'Arnau Sanz: L'autor ens mostra les nits dormint sota el cel estrellat d'un besavi seu que es dedicava a la transhumància.

- Beirut, més enllà de la música, d'Ed Carosia i Lluc Silvestre: El Líban és el destí d'en Lluc Silvestre, que aprofita el seu viatge a una fira musical per conèixer des de la llunyania cultural, la vida de Beirut i el Líban, a l'altra banda de la Mediterrània.  

- La casa inclinada, de Conxita Herrero: Història sentimental entre l'autora i la seva parella.

- I de sobte, (co) pares, d'Arnau Ferrer: Els dubtes d'una parella gay, juntament amb una amiga, quan es decideixen per la coparentalitat com a opció per tenir un fill.

- Press Start, de Maria Climent i Matias Tolsà: Historieta on es fa una reflexió sobre com l'angoixa pel pas del temps sobretot quan ja està una edat, la trentena d'anys en el cas mostrat.  

- Royal Films, de Sergio Palomino i Jordi Palomé: Aquest duet d'autors ens mostra la poc coneguda faceta del rei espanyol Alfons XIII, la de productor i mecenes de films pornogràfics, que un cop realitzats compartia amb els seus íntims amics.

Historietes de tota mena, cada una amb els seus estils de dibuix i colors, cada una amb base real, totes elles diferents. Amb algunes riurem, d'altres ens colpiran, algunes basades en fets reals, però aliens als autors, d'altres en canvi familiars o autobiogràfiques i d'altres ens mostraran que el món es pot veure i entendre amb altres ulls. Historietes doncs per tots els gustos i d'autors de tota mena.

El passat maig es va anunciar la segona convocatòria del Premi Ara de Còmic en Català, tenint temps de presentar les obres fins al 30 de maig. Al següent enllaç hi trobareu tota la informació. Veient el reeiximent de la primera convocatòria, i si aquesta segona també ho és de reeixida, serà un bon camí per anar consolidant el còmic en català adult i de no-ficció.


Marc "Llop Segarrenc"

1 comentari:

  1. Tinc ganes de llegir-lo, ha de ser molt bo. Llàstima que le portada sigui "poc atractiva" (per dir-ho suaument)

    ResponElimina