29 de juliol 2020

Ángel Abellán Victorio i Alba Maria Flores, Premis València de Novel·la Gràfica 2020

El Magnànim anuncia els guanyadors i guanyadores dels Premis València i València Nova 2020

 

Laia Fontana, Ismael Carretero, Alberto Javier Guirao, Francisco José Chamorro, Mariló Álvarez, Jaume Benavente, Victoria Bernardo, Antonio Tocornal, Ángel Abellán, Alba Maria Flores, Miriam Ruiz i Joan Borja són els guardonats en aquesta edició.



La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació ha donat a conéixer aquest matí en roda de premsa els guardonats dels Premis València i València Nova. En aquesta edició de 2020 s’han atorgat guardons en totes les modalitats i la participació ha augmentat en quasi el doble d’obres presentades, respecte a l’any anterior, arribant a un total de 768. Els sis jurats s’han reunit virtualment durant els dies 20, 21 i 22 de juliol, encara que l’anunci dels guanyadors i guanyadores junt amb l’apertura de la plica ha estat a càrrec de la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó; el director del Magnànim, Vicent Flor; i el cap de serveis administratius de promoció cultural, Josep Vidal, que ha actuat com a secretari. Un portaveu del jurat de les diferents categories ha estat present de manera telemàtica i ha llegit la deliberació en directe.

Antonio Tocornal i Victoria Bernardo s’han fet amb els premis de narrativa en castellà, mentre que Jaume Benavente ha guanyat el Premi València de narrativa en valencià i el València Nova de la mateixa categoria ha sigut per a Mariló Álvarez. Per la seua banda, Francisco José Chamorro i Alberto Javier Guirao han guanyat en les modalitats de poesia en castellà; Ismael Carretero i Laia Fontana en les de poesia en valencià. En les categories d’assaig, Miriam Ruiz s’ha fet amb el València Nova i Joan Borja amb el València. Per últim, el guanyador en la categoria de novel·la gràfica ha estat Ángel Abellán i Alba Maria Flores. La Institució Alfons el Magnànim editarà les obres guanyadores en la modalitat d’assaig, que es publicaran en la seua col·lecció ‘Estudis Universitaris’. Bromera s’encarregarà de l’edició de les categories de narrativa i poesia en valencià; mentre que Hiperión ho farà de les de poesia en castellà i Versàtil amb els de narrativa en castellà. Per últim, Andana s’encarregarà de l’obra guanyadora del Premi València de novel·la gràfica.

El director del Magnànim, Vicent Flor ha volgut destacar que “l’aposta pel treball intel·lectual i creatiu jove ha donat els seus fruits” i ha remarcat els Premis València com a una referència important a la nostra ciutat. Per la seua banda, la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó ha volgut remarcar “la important tasca que duu a terme el Magnànim, una funció d'editorial pública que edita des d'assaig a obres completes de narrativa, poesia i teatre d'autores i autors clàssics, que tracta temes d'actualitat i reflexions amb la voluntat de fomentar l'esperit crític de la ciutadania en temes tan diversos com el pensament feminista, la física, la sociologia o la història del cinema, per posar alguns exemples. A través dels Premis València continuem apostant per premiar obres de qualitat, de manera que autors i autores ja consagrats o altres novels puguen publicar i ser llegits”.


La reivindicació de la dona treballadora


El premi València de novel·la gràfica s’atorga per unanimitat del jurat a l’obra “Temporada de Melocotones” d’Ángel Abellán Victorio i Alba Maria Flores. El jurat conformat per Laura Pérez Granel, Jordi Peidro, Susanna Martin i Miguel Ángel Giner Bou han destacat la capacitat narrativa per a contar un drama complex amb molta senzillesa. A partir de xicotets detalls el còmic ens va introduint poquet a poquet en la complexitat de la vida d’unes humils dones treballadores. Així mateix, han volgut destacar la reivindicació que fa el còmic per el món obrer i per la sororitat d’eixes dones. Al mateix temps, el traç del dibuix, que acompanya de forma exquisida la temàtica, aporta xicotets detalls i una senzillesa afegit a la bellesa i la fluïdesa temàtica.

El llibre serà editat per Andana Editorial.


Informació aportada per Jaume Tugores  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada