17 de gener 2020

Quatre Barres. Terra, espasa i coratge

Títol: Quatre Barres. Terra, espasa i coratge
Autor: Frank Calicó
Realització per: Interactive Comic Game, desembre de 2019
Format: Rústic - 80 pàgines - 14,7 x 20,9 cm - Color
Preu: 15 € (Donació mínima a la campanya de micromecenatge  per obtenir el còmic imprès.)



Guifré el Pilós (840-897), comte d'Urgell, Cerdanya, Barcelona i Girona, entre altres títols comtals, és considerat el pare de la pàtria catalana. Ell va ser el darrer que fou nomenat comte de Barcelona pels reis francs, el 878, i va ser el primer a donar en herència els seus dominis, iniciant-se així el llinatge del Casal de Barcelona, sent l'últim d'ells Martí I l'Humà, que va morir sense descendència legítima, el 1410. Podem dir doncs que amb Guifré es van posar les primeres pedres del que avui dia coneixem com  Catalunya.

Al llarg de la història, la seva figura s'ha exaltat, diguem-ne també mitificada, i al voltant seu es va crear la Llegenda de les quatre barres de sang (Pere Antoni Beuter, València, 1551). En aquesta resumint, es narra com el rei dels francs untà els seus dits en la sang de les ferides de Guifré, i en passar-los per l'escut daurat del comte, va crear les seves armes personals, creant així el que esdevindria la Senyera Reial. Aquesta és la versió que tots hem conegut i se'ns ha explicat. Ara bé, tal com diu el mateix nom, no deixa de ser una llegenda perquè aquest símbol heràldic, els quatre pals vermells sobre un fons d'or, no apareixeria fins molt més endavant, segons el consens dels especialistes amb en Ramon Berenguer IV de Barcelona, descendent de Guifré.

Amb llegenda o sense, el comte Guifré és doncs un personatge cabdal de la història catalana, i així doncs esdevenint part de la nostra cultura popular, passada i present. Això ens porta al còmic Quatre Barres. Terra, espasa i coratge, on el seu autor, en Frank Calicó ens recrea la vida del comte, reversionant la llegenda. Reinterpretant els fets històrics amb dosis de ficció.  

Així el passat setembre de 2019, es va llançar una campanya de micromecenatge a totSuma per portar a terme la publicació en paper. L'objectiu es va poder assolir a finals d'octubre. Més de cents mecenes van contribuir en la campanya. Finalment el passat desembre de 2019,  Quatre Barres. Terra, espasa i coratge va arribar a les nostres mans, amb les recompenses pertinents segons l'aportació de cadascú.

La inestabilitat fou present a l'Imperi Franc, i alguns comtes meridionals se'n van voler aprofitar. Però alguns d'ells, com en Guifré, comte d'Urgell i de la Cerdanya,  es va mantenir fidels al rei. Així havent participat en la derrota d'alguns dels principals revoltats, Guifré va ser recompensat tot sent nomenat comte de Barcelona i de Girona.

A partir de llavors va iniciar la repoblació de terres despoblades tot creant el comtat d'Osona, amb capital a Vic. L'expansió territorial del comte cristià comportaria que la fràgil pau amb els musulmans s'acabés trencat. I així amb el temps, en una ràtzia musulmana en un 11 d'agost de 897, al Castell d'Aura, de localització encara avui incerta, Guifré el Pilós va caure mort en combat.

Aquests dos paràgrafs vénen a ser un resum molt curt de la vida de Guifré, que de manera molt més ampliada i amb altres elements, és el que ens trobarem al llarg d'aquest còmic dedicat al primer comte del Casal de Barcelona. Amb els tocs de ficció que hi trobarem, llegint-lo i visualitzant-lo, tot seguint les passes del comte Guifré, també coneixerem una mica la història d'aquella Europa del segle IX, i en especial d'aquelles terres que acabarien esdevenint Catalunya, frontera entre el llavors Imperi Franc i l'Emirat de Còrdova, amb alguns dels personatges i noms important d'aquells temps.

Il·lustrativament, tal com el mateix Frank Calicó ens diu, es va inspirar el famós còmic d'en Frank Miller, 300.  I certament a un còmic de base històrica com Quatre Barres, amb acció i èpica li escau molt bé.

Al llarg del llibre, ens trobem amb pàgines amb apunts històrics del que hem anat llegint i al final del llibre, hi ha quatre pàgines on se'ns explica breument els orígens d'aquest projecte, el 2015, i com ha evolucionat amb el temps tot ell fins a poder-lo tenir a les nostres mans, gràcies l'inestimable suport dels mecenes de la campanya de micromecenatge. També hi ha dues pàgines amb els agraïments als mecenes.

Quatre Barres. Terra, espasa i coratge no és només un còmic, també és un joc interactiu de realitat augmentada, gràcies a l'equip d'Interactive Comic Game. D'aquí a unes dues setmanes, si to va bé, ja estarà disponible, i així podrem gaudir d'aquesta obra des d'una altra perspectiva i format. Tal com se'ns diu a totSuma: "Així, el joc proposa resoldre, mitjançant l’ús del telèfon mòbil o d’una tauleta digital, els enigmes que s’amaguen en algunes pàgines del còmic, a través de la realitat augmentada." Aquest joc doncs, també ha estat possible gràcies a l'èxit de la campanya.

Així doncs amb Quatre Barres, còmic i joc interactiu, el comte Guifré el Pilós, el pare de la pàtria, reviu altre cop, o més ben dit els personatges històrics envoltats de llegendes no acaben de morir mai.


Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada