08 d’agost 2019

Sisa. Els anys galàctics

Títol original: Sisa. Los años galácticos
Autors: Josep Maria Polls (guió), Manu Ripoll (dibuix i color), Rafa Barragán i Sandra Díaz (separacions de color)
Traducció de: Isabel Rosell
Publicat per: Norma Editorial, juliol de 2019
Format: Cartoné - 72 pàgines - 17 x 24 cm - Color
Preu: 19,95€



Com a novetat de juliol de 2019, Norma Editorial va treure un nou còmic de temàtica bibliogràfica dedicat al cantant i artista polifacètic Jaume Sisa titulat Sisa. Els anys galàctics.

La meva experiència amb l'obra d'en Jaume Sisa és molt limitada, tot i això, és innegable reconèixer la seva important trajectòria musical marcant una època entre finals del franquisme i els primers anys de l'etapa democràtica. Qui no ha escoltat mai la cançó Qualsevol nit  pot sortir el Sol? Segurament sigui la seva cançó més coneguda, i juntament amb l'àlbum homònim on s'inclou va fer un salt important en la seva carrera. Una altra cançó seva molt coneguda és Nit de Sant Joan, i segurament n'he escoltat moltes més d'ell però en tot cas no les he sabut identificar. Evidentment en Jaume Sisa i jo som d'èpoques molt diferents, i tot i això no m'hi he endinsat mai.

Ara però amb la sortida d'aquest còmic he fet un primer pas per conèixer-lo, i no pas d'una manera superficial, sinó que s'aprofundeix prou bé en la vida i trajectòria d'en Jaume Sisa. La manera de fer-ho és mitjançant una trobada d'un Sisa actual amb els seus altres egos creats en el passat: en Ventura Mestres, en Ricardo Solfa i l'Armando Llamado. Aquests quatre "Sises" tal com si fossin personatges diferents interactuaran entre ells, fent tot un viatge temporal en la vida d'en Jaume des de la seva adolescència fins a la creació del personatge El Viajante, amb el qual gràcies a ell els altres faran el mencionat viatge. Una trobada de cinc "Jaume Sisa" que portarà a conèixer totes les facetes d'aquest cantautor.

No només es fa un retrat d'en Sisa, sinó que també coneixerem els moments i els llocs que va viure com també amb molts dels personatges, diversos artistes, que va interactuar durant la trajectòria que es mostra en aquesta obra. 

El llibre es complementa amb un pròleg d'en Santi Carrillo, director editorial de Rockdelux, i ja que es tracta d'una obra amb rerefons musical, no en va, en surten vàries durant la lectura, al final hi tenim una "playlist" a Spotify, on a part de cançons d'en Sisa en trobarem d'altres artistes que el van influenciar.

Així amb Sisa. Els anys galàctics no només gaudirem d'un viatge temporal tot aproximant-nos en la seva vida sinó que a més la seva lectura i visualització ve acompanyada per la seva pròpia banda sonora original. Un còmic del tot musical.


Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada