10 de maig 2019

Carles Roman, entrevistat a El Punt Avui

El meu objectiu en el còmic és ser l’Stan Lee de L’Empordà


CARLES ROMAN DIBUIXANT, GUIONISTA I EDITOR D’HISTORIETES. CREADOR DE DRAC CATALÀ
 
Carles Roman (Portbou, 1970) és dibuixant de còmic que s'autoedita les seves històries. Fa historieta de gènere: històric i superherois, però situa l’acció en terres catalanes.

https://imatges.elpunt.net/imatges/58/39/alta/780_0008_5839889_73ef65e6139c2a315f0dd4bd2de39123.jpg
Carles Roman, al costat de dues de les seves creacions BENI BALLESTA.

Entrevista de Jaume Vidal / El Punt Avui - Girona

És vostè l’únic autor català que ha creat un superheroi autòcton?
No, n’hi deu haver d’altres. Hi ha el Supercatalà, com a personatge, però jo el que he agafat és el concepte de superheroi més clàssic en la línia americana i l’he adaptat a la realitat catalana. No he volgut fer un còmic en què la política anés davant del gènere, sinó tot el contrari; Drac Català és un còmic de gènere situat a Catalunya.

En aquest sentit, la part política, què reflectiria?
No és ben bé política; el que m’interessa és reflectir el que passa a Catalunya, més que política, seria sociopolítica. El personatge es mou en el nostre entorn. En alguns episodis la realitat del país queda més reflectida i en altres, no tant. Segurament hi haurà un número dedicat a l’1 d’Octubre, però encara no he arribat a aquest moment. Cronològicament estic situat en un passat una mica més llunyà, però tinc pensat tot un volum dedicat a aquest dia.

En quin moment es troba el personatge?
Estem en la presentació del personatge; per això no em volia embolicar en política, sinó que quedés clar que es tracta d’un còmic de gènere; si es polititzés massa, el lector podria interpretar que les històries aniran només en una direcció, i no és el que pretenc fer. No vull fer un còmic polític independentista, vull fer una sèrie que passa en la realitat de Catalunya. És veritat que Drac Català porta les quatre barres al pit, però són perquè s’identifiqui que és un superheroi d’aquí.

Actualment hi ha molts autors catalans que treballen per al mercat americà dibuixant els superherois històrics. No s’ho ha plantejat, vostè, de fer-ho?
Jo no vull treballar per als Estats Units ni per a França, jo vull publicar al meu país i en la meva llengua!

Com va néixer el personatge?
Va néixer quan vivia a Barcelona perquè pensava que la ciutat era un bon escenari per a un superheroi, podria ser la nostra Gotham City o Metròpolis. Però em vaig traslladar, per amor, a l’Escala, on el vaig acabar de perfilar. Vaig publicar set comic-books. Ara he refet el personatge, tornant a reescriure la història i dibuixant-lo de nou, i he publicat un àlbum amb els seus orígens. M’agradava més l’antic format, però ara els còmics amb grapa ja no funcionen. Ara ja tinc pràcticament dibuixat el segon volum, on presento un nou personatge, que és una inspectora de policia amb molta personalitat que podria donar fins i tot per fer un spin-off.

En la primera etapa tenia un altre nom.
Sí, es deia Capità Catalunya, però vaig haver de treure-li perquè el nom estava registrat. Ara no me’n penedeixo. M’agrada més Drac Català, un nom que té més a veure amb els orígens del personatge; a més, el simbolisme del drac és força escaient per a un personatge català.

Es tracta d’una publicació autoeditada.
Sí, és autoedició, tot i que és una autoedició ambiciosa per la meva part. Intento que tingui entitat perquè el meu objectiu en el còmic és ser l’Stan Lee de l’Empordà, en el sentit de ser creador de personatges i històries, i també editor.

Però Stan Lee va crear molts personatges.
Bé, la meva idea és anant-ne creant; de moment ja tinc el superheroi, que és el Drac Català, una altra sèrie que es diu Fabi i Fedó, ciutadans d’Empúries, i també adapto clàssics literaris d’aventures com el relat de R.L. Stevenson The Devil in the Bottle, que no és dels més coneguts i que està disponible a Amazon en anglès i castellà.

Acaba de treure un nou àlbum de Fabi i Fedó. Parli’m de la sèrie.
Jo soc nascut a Portbou, però quan vaig anar a viure a l’Escala vaig descobrir Empúries, i a partir d’aquí vaig crear Fabi i Fedó l’any 2000, que primer va ser publicat a Cavall Fort en un primer episodi que s’anomenava El mosaic.

Qui són els personatges?
Fabi és un soldat romà; té un caràcter més aviat feliu, és un home content que pensa poc. I el grec Fedó és el pol oposat, és filòsof i artista, que sempre està encaparrat en les seves coses. Es la típica parella de pols oposats, i aquí hi ha la gràcia de les situacions, que s’acaben o bé resolent o bé espatllant, depèn de la historieta. Intento buscar temes variats que tinguin relació amb l’època però que puguin connectar amb la nostra actualitat.

Un grec, un romà i també un personatge iber.
He respectat bastant la fidelitat històrica. Com que visc a l’Escala vaig sovint a Empúries, i allà sempre els puc comentar dubtes. Els ibers van aprendre molt dels grecs. A l’àlbum apareix Guspira, un nen iber fill d’esclaus però que, com que és menor, actua com una persona totalment lliure.




Informació aportada per Jaume Tugores  

2 comentaris:

  1. Ep! Moltes gràcies per compartir-ho amb els vostres seguidors Llop Segarrenc!! Que la força del Drac us acompanyi a tots!!

    ResponElimina
  2. I també a tu Jaume Tugores! Com ja sabeu el Drac Català Volum 2 s'està cuinant des de fa mesos i abans del que us penseu ja estarà apunt per ser editat!

    ResponElimina