06 de novembre 2018

Crònica del XXIV Saló del Manga de Barcelona

Del dijous 1 al diumenge 4 de novembre, va tenir lloc el XXIV Saló del Manga de Barcelona, enguany amb un total de 75.000 metres quadrats repartits entre cinc palaus i la plaça Univers, i amb una assistència rècord de més 150.000 visitants.


Des de ComiCat hi hem tornat a assistir. Com a acreditats, s'entrava directament al Palau 1. En aquest palau hi havia diverses botigues de marxandatge, els espais Monozokuiri Experience, Cool Japan Experience i Kitsuke Experience com l'Exposició de Kimonos, tots ells espais del Japan Experience, que també es trobava en altres palaus, que tenien com a objectiu mostrar a través de diverses activitats el Japó més tradicional com també l'actual i modern. Una exposició que repetia era la de Tamashii Nations, on es podia contemplar una selecció de les seves millors figures del món del manga i anime.
 


Sortint a la plaça Univers hi havia la infraestructura de l'escenari on s'hi han celebrat diferents actes, entre musicals i cosplay. Des de la plaça, es podia accedir als Palaus 1, 2, 4 i 5.




Al Palau 5  hi havia els espais de Soft Combat Experience i la Fanzone, però l'element més rellevant present era la gran exposició  Llenguatge, Objectes i Bèsties, una exposició que va comptar amb aproximadament 130 originals de manga com obres de vídeo i instal·lacions audiovisuals. Tant bèsties com fins objectes són susceptibles a l'antropomorfització, dit d'una manera breu i senzilla és el que se'ns mostrava. Sense dubte una magnífica exposició en tot el seu conjunt. En les diverses sales i l'Auditori de les plantes superiors era on es feien les projeccions, les trobades amb autors com també les presentacions editorials. 



Al Palau 4, al llarg dels seus  nivells inferiors era on tenien lloc els tallers de cosplay, manga i anime, combinant-ho amb diverses exposicions, com l'elaborada en homenatge del recentment difunt Dani Vendrell "Vandrell", la de Manga Fever de l'Escola Joso i la de la Marta Salmons, l'autora del cartell del Saló.




Al Palau 2 era on hi havia el gruix de llibreries i altres botigues de marxandatge com els estands de les editorials. Tot passejant cap a l'esquerra, hi havia l'estand d'Ooso Comics, editorial que de mica en mica va creixent i ben immersa en el món creat per en Go Nagai. Per aquest Saló, portaven com a novetat el tercer volum de les Mazinger Angels, i en el qual en les pàgines finals s'anuncia una nova llicència, Mazinger Otome, una sèrie de dos volums d'en Mikio Tachibana. Recordem que recentment van anunciar la llicència de Cutie Honey. Les noves llicències també comptaran en edicions en català. Segons ens van dir el seu pla de publicació serà primer Cutie Honey, després el quart i darrer volum de les Mazinger Angels i finalment Mazinger Otome.



 També a la part anterior del Palau 2, hi havia l'Artist Alley i la Zona Fanzines.


A l'ala esquerra del Palau 2 hi havia l'espai Manga Kids, un nou espai pensat per a canalla de 5 a 12 anys, on es podien realitzar tota mena d'activitats. Hi destacava el Doraemon Square




A l'ala dreta hi havia la Zona Nintendo, amb la Nintendo Switch sent la consola protagonista.


A l'ala posterior de la planta baixa del Palau 2 era on hi havia les dites grans editorials: Planeta, Norma, Ivrea, ECC, com també la distribuïdora d'anime Selecta Vision, i els estands de El Corte Inglés i l'Fnac, entre d'altes estands. Així doncs a l'estand de Planeta Cómic, les diverses edicions de Bola de drac hi tenien un lloc destacat, amb les seves respectives darreres novetats. També l'edició catalana de Naruto estava tota junta en un dels laterals. 



En aquesta ala també hi havia el Shin Chan Square del Manga Kids, el Nihongo Experience del Japan Experience, i diferents espais del Manga Sport, ja que els esports són molt típics en mangues i animes, els coneguts spokon.





I finalment per acabar el recorregut, al pis superior del Palau 2, era on enguany hi havia l'espai dedicat a la restauració japonesa i l'espai Nihon Ryori, el taller de cuina japonesa.


Noves llicències de manga en català: 

Durant el Saló les editorials presenten les properes novetats que llançaran al mercat. Dues editorials han parlat de manga en català. La primera és la ja mencionada Ooso Comics amb Mazinger Otome, a part de la ja anunciada recentment Cutie Honey.

L'altra editorial és Planeta Cómic en que mitjançant el vídeo de presentació van anunciar Super Dragon Ball Heroes, manga basat en el joc de cartes japonès, i Dragon Ball Yamcha, un peculair manga on un noi es reencarna en aquest personatge de Bola de drac, donant-li una nova oportunitat en la seva vida, i que preguntats via Facebook, han respost que també els publicaran en català.



Durant la ronda de preguntes, van dir de cara l'any que ve continuarien amb Bola de drac SD i que de Bola de drac Super en sortiran els volums 3 i 4. A més també van anunciar que publicarien més volums de Detectiu Conan, veurem com anirà.


I així tot passejant vam poder gaudir del XXIV Saló del Manga de Barcelona. Tot esperant el XXV Saló del Manga que tindrà lloc del 31 d'octubre al 3 de novembre de 2019, abans tocarà visitar el 37 Saló Internacional del Còmic de Barcelona que tindrà lloc, en principi, del dijous 4 al diumenge 7 d'abril de 2019.

 Text i fotos de Marc Mensa "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada