17 de gener 2018

Novetat de febrer d'Astiberri: El dia 3

El dia 3 (valencià)
Miguel Á. Giner Bou, Cristina Durán, Laura Ballester
Astiberri (2018)
Col·lecció 'Sillón Orejero'
216 pàgines, color, cartoné, 17 x 24 cm
ISBN: 978-84-16880-69-0

A la venda a partir del 8 de febrer!

3 de juliol del 2006, sis dies abans de la visita del papa Benet XVI, el subsòl de València vivia el pitjor accident de metro de la història d’Espanya. Les vies de l’estació de Jesús es van endur 43 vides, van ferir de gravetat 47 persones i van deixar trencades centenars de famílies. A la superfície, els representants institucionals s’afanyaven a passar pàgina davant de l’arribada imminent del summe pontífex. La versió oficial de la fatalitat s’imposava, el blindatge governamental obstaculitzava les investigacions i una capa densa d’oblit s’estenia sobre la tragèdia. No obstant això, davant de l’abandó de les institucions, les víctimes sempre van mantindre la dignitat i l’esperança. Mes rere mes, durant vora deu anys, es van concentrar a la plaça de la Mare de Déu per a demanar justícia.

El dia 3 és la història d’una lluita contra el silenci i l’oblit i contra la mentida programada. El dia 3 és la història de la lluita d’unes famílies, com la teua o la meua, que es van veure obligades per les circumstàncies a mobilitzar-se per a trobar respostes. El dia 3 és la història d’una gran onada de solidaritat, del despertament d’una societat.

Per a fer el llibre, els autors s’han basat en les investigacions de la mateixa Laura Ballester reflectides en el llibre Lluitant contra l’oblit, el llarg camí de les víctimes del metro de València (Sembra Llibres, 2015) i en els seus articles per al diari Levante-EMV. També en el treball de la productora Barret Cooperativa Valenciana, recopilat en el seu web 0responsables, i en el documental L’estratègia del silenci. Els autors han tingut el suport i l’assessorament de l’AVM3J (Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol).

Esta obra va guanyar el Premi Ciutat de Palma de Còmic 2016.

“La pèrdua personal la pots assumir amb el temps, però que et fallen les institucions, que les persones que han de vetlar pels drets dels ciutadans i garantir-los ens deixaren tan desprotegits va ser molt dur per a nosaltres. (...).Nosaltres només volíem saber què va passar, comprendre com va poder succeir un accident tan brutal i tindre la certesa que una cosa així no es tornarà a repetir mai.”.

Rosa Garrote, presidenta de l’Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol

“En Salvados nosaltres només vam fer el nostre treball, ací els verdaders herois són els membres de l’avm3j. heu demostrat que “l’única lluita que es perd és la que s’abandona”.

Jordi Évole

Font: Astiberri

4 comentaris:

  1. Hola. Vos vull donar les gràcies i l'enhorabona per la feina que feis pel còmic en català. Seguesc i consult aquest bloc des de fa molts d'anys i, també des de fa un anys, vos seguesc per Twitter.

    Vull aprofitar aquest comentari per indicar-vos que ja se coneix la portada del núm. de Cavall Fort de la segona quinzena de gener: https://twitter.com/toniseres/status/955710522065899520

    Antoni Serés sol piular cada mes les portades de les revistes Cavall Fort i El Tatano.

    Enguany he fet un fil al meu compte comiquer de Twitter, @tuguicomiquer, on hi vaig recopilant tots els còmics publicats en català durant l'any passat; tots els que vaig trobant. M'he aprofitat del vostre bloc i del catàleg del web de Tebeosfera, però també he "googlejat" i he consultat els web de tendes online. En aquests moments, n'he recopilat 150.

    I ja que hi som, vos vull comentar que al web amazon.es apareix que l'editorial Alfaguara publicarà en català dos còmics d'Els diaris de la Cirera: https://www.amazon.es/petrificat-diaris-Cirera-DIARIOS-CEREZA/dp/8420487791/ i https://www.amazon.es/llibre-misteri%C3%B3s-diaris-Cirera-DIARIOS/dp/8420487813/ Alfaguara va publicar en castellà el primer àlbum i, pel que se veu, el març publicarà el segon tom en castellà i els dos toms en català. Vos ho dic per si voleu confirmar-ho i publicar-ho al web.

    Per altra banda, Beascoa, segell de Penguin Random House, està publicant els còmics de Miraculous en català. L'any passat en va publicar 8. Al web de Tebeosfera en tenen 6 de fitxats: https://www.tebeosfera.com/publicaciones/miraculous_2017_beascoa_-catalan-.html Al web amazon.es apareix que el mes de febrer en publicaran un de nou en català: https://www.amazon.es/Chronogirl-Miraculous-Prodigiosa-Ladybug-C%C3%B2mic/dp/8448849744/ També vos ho dic per si voleu confirmar-ho i publicar-ho al web.

    Pel que he vist, a mesura que he fet el fil, el còmic infantil té certa bona salut en català, gràcies a les revistes i a certes publicacions com aquesta de Miraculous (que jo no coneixia) o les de l'editorial Mamut.

    Res més. Moltes gràcies per la feina que feis i per haver donat difusió al fil de còmics en català al vostre compte de Twitter.

    Jaume

    ResponElimina
  2. Ah! Abans m'he oblidat d'indicar-ho. Planeta ja ha informat de les novetats de febrer i no hi he vist res en català, però al web d'Amazon sí n'hi ha un d'anunciat: https://www.amazon.es/Bola-Drac-Anime-Comic-Renaixement/dp/841688997X/ Però és possible que la data que dóna Amazon estigui malament o que el còmic sigui una simple reedició (de manga en sé molt poquet, i de Bola de drac en sé poquíssim).

    Veig que al seu web, sí hi apareix l'edició en castellà d'aquest còmic: https://www.planetadelibros.com/libro-dragon-ball-z-anime-comic-el-renacer-de-la-fusion-goku-y-vegeta/230967#soporte/230967

    Salut,

    Jaume

    ResponElimina
  3. Hola Jaume/Tugui, moltes gràcies pel fil que vas fer al Twitter i per aquests comentaris. Anem punt per punt.

    - Cavall Fort. Gràcies per l'avís.
    - El diaris de la Cirera. Trobat i confirmat. Sent novetats de març ho publicarem aquell mes.
    - Miraculous/Prodigiosa. Gràcies per l'avís. Coneixem la sèrie pel Super, desconeixíem l'existència d'una sèrie de còmics en català. Com que per febrer hi ha un nou còmic, aprofitarem per mencionarem els anteriors publicats.
    - De Mamut, també estem al cas...
    - Sobre Planeta i DBZ Fusió, ja estem al cas de fa dies, i ja tenim l'entrada preparada, la qual la qual serà publicada durant el febrer. Normalment publiquem les novetats a llarg del mes que surten o a finals del mes anterior segons la data de sortida.

    Gràcies per tot!

    ResponElimina