19 de gener 2018

Bola de drac Compendi vol. 3: Guia d'animació II

Títol original: Dragon Ball Chôzenshû 3: Animation Guide Part II
Autor: Akira Toriyama (autor original), Toei Animation
Traducció per: Agnès Pérez (Daruma SL)
Publicat per: Planeta Cómic, desembre 2017.
Format: Cartoné amb sobrecoberta, 352 pàgines, Color
Preu: 25€


Un any després de que Planeta Cómic publiqués el segon volum del Compendi de Bola de Drac, com a novetat de desembre del passat 2017, ens va arribar el tercer volum del Compendi.

Aquest tercer volum és la reedició i actualització per una banda del Daizenshû 6, la guia de les pel·lícules i especials de TV i per altra banda inclou la resta de material que no s'havia publicat al Compendi 2 dels Daizenshû 3, 5 i 10, les tres guies de les sèries d'animació, que correspon a "Library of adventure" (Biblioteca de dissenys) i "All Story Digest" (Sinopsi dels capítols).

Obrint el volum ens trobem amb un doble pòster amb una il·lustració d'Akira Toriyama sobre DBZ: Battle of Gods en una cara i en l'altra hi ha un diagrama de personatges de Bola de drac GT GT. Tot seguit ja tenim l'índex que ens explica molt breument com està estructurat el volum. Es divideix bàsicament en 2 part. La primera parla de Bola de drac GT i les Pel·lícules i Especials de TV fins el 2013, DBZ: Battle of Gods, inclosa. La segona part és la reedició dels Daizenshû 3, 5 i 10, que inclou la resta de material no inclosa al Compendi 2: Biblioteca de dissenys i Sinopsi dels capítols (DB, DBZ i DBGT). Finalitzant aquest volum tenim una entrevista a Akira Toriyama, també reeditada.

Anem a detallar-ne l'estructura general d'aquest volum:

1. Bola de drac GT. 

La tercera sèrie d'animació de la franquícia no va ser inclosa al Daizenshû, per tant es material nou en el Compendi. Es va estrenar el 7 de febrer de 1996, sense basar-se en cap manga.

- 1.1. Guia de la història
  • 1.1.1. Saga de les boles de drac definitives o del Gran Viatge (Episodis 1 a 26)
*En Goku es converteix en nen!! Comença una nova aventura: Acte 1. En Pilaf i els seus aconsegueixen les boles de drac!! / Acte 2. En Goku, en Trunks i la Pan se'n van de viatge per buscar les boles de drac!! / Acte 3. Troben un nou company al planeta Imega: En Giru

*En Goku i els seus companys vaguen per l'univers buscant les boles de drac definitives: Acte 1. Aterren a un planeta on tot és gegant!! / Acte 2. En Trunks es disfressa de dona per canviar-li el lloc a una víctima!! / Acte 3. Apareix un nou enemic que vola aconseguir les boles de drac!!. / Acte 4. La Pan es converteix en nina!! En Goku i en Trunks irrompen a la seu del déu Loud!! / Acte 5. La nau s'espatlla en un planeta desertic!!

*Una batalla candent al planeta M2 i el naixement del pervers Baby!: Acte 1. La traïció d'en Giru!? En Goku i companyia, capturats / Acte 2. Apareix el general de l'exercit mutant, en Rild! / Acte 3. Es descobreix les ambicions del doctor Mu!!. /Acte 4. En Trunks, en perill! Baby, un passat temible / Acte 5. Les set boles de drac reunides, per fi!!
  • 1.1.2. Saga de la venjança d'en Baby (Episodis 27 a 41)
*En Goku, vençut! La Terra acaba entre les urpes d'en Baby...: Acte 1. En Goten, en Gohan, en Vegeta... Les urpes d'en Baby s'estenen / Acte 2. Retorn a la Terra, però tothom està estrany! / Acte 3. El poder aclaparador d'en Vegeta Baby! No pot ser: en Goku derrotat!? / Acte 4. Salvat de miracle... En Goku cau a la sala de jocs d'en Sugoro / Acte 5. Un segon planeta natal!? Neix el nou planeta Tsufur!
 
*Supera el límit! Neix el supersaiyà de nivell 4!!: Acte 1. Venjaré el meu mestre! La batalla del nou Oob / Acte 2. Recupera la part salvatge! L'estratègia secreta de l'ancià Kaiôshin! / Acte 3. Un descontrol total!? En Goku transformat en mico gegant daurat. / Acte 4. Les llàgrimes de la Pan provoquen un miracle: Es desperta el supersaiyà de nivell 4!! / Acte 5. Un orgull pervers! En Baby també es transforma en mico gegant daurat!!

*Concentrant el poder dels companys! Fes miques les ambicions d'en Baby!!: Acte 1. Tots dos fora de combat! Els poders igualats / Acte 2. Tot el poder dels saiyans per a en Goku! Torna el supersaiyà de nivell 41? / Acte 3. Entoma aquesta, Baby!! El Kame Hame Ha decisiu, 10 vegades més potent!. / Acte 4. La resolució d'en Piccolo! La imminent destrucció de la Terra / Acte 5. Es decideix el successor d'en Satan!? Comença el Gran Torneig de les Arts Marcials!
  • 1.1.3. Saga del Súper A-17, l'androide definitu (Episodis 42 a 47)
*Caos al Més Enllà i al món dels vius: El terror del Súper A-17: Acte 1. Atrapat al Més Enllà, en Goku es torna a enfrontar a antic rivals! / Acte 2. Els morts tornen a la vida! Confusió total a la Terra / Acte 3. Una força il·limitada! La unió dels dos A-17 / Acte 4. La col·laboració d'en Dende i en Piccolo perquè en Goku pugui fugir de l'infern! / Acte 5. El suport mortal de l'A-18! El Puny del Drac (Ryûken) d'en Goku esclata sobre el Súper A-17 
  • 1.1.4. Saga dels set Dracs Malignes (Episodis 48 a 64)
*Les boles de drac són l'enemic!? Derroteu els set Dracs Malignes!: Acte 1. Enemics poderosos com mai! De viatge per derrotar els Dracs Malignes / Acte 2. Una flaire verinosa! Apareix el drac de dues estrelles, l'Erxinglong! / Acte 3. En Wuxinglong, el drac de cinc estrelles i la seva estimada electricitat! / Acte 4. El drac del vent: Atureu els huracans del drac de sis estrelles, en Liuxinglong! / Acte 5. La Pan retinguda!? Un rival dur: En Qixinglong, el drac de set estrelles!

*Superior al supersaiyà de nivell 4!? El Drac Maligne més poderós de tots!!: Acte 1. Un rival diferent: En Sixinglog, el drac de flames de quatre estrelles! / Acte 2. Un enemic tan poderós com vil! En Sanxinglong, el drac de gel de tres estrelles / Acte 3. L'Yixinglong, el líder dels dracs malignes! En Goku, esgotat, està en perill / Acte 4. El supersaiyà de nivell 4 torna! L'Yixinglong, el drac d'una estrella, però, també es transforma / Acte 5. O caixa o faixa! En Vegeta es transforma en mico gegant!

*L'ultima batalla a mort arriba a la seva fi! La llegenda d'en Goku no morirà mai...: Acte 1. Un guerrer mai vist i irrepetible: En Supergogeta de nivell 4 / Acte 2. Es desfà la fusió!? En Goku perd poder / Acte 3. Un ajudant de confiança: En Sixinglong s'apunta a la lluita! / Acte 4. Amb el poder de tot l'univers... Esclata, Genkidama!!  / Acte 5. En Goku puja a llom d'en Shenron i se'n va de viatge! / Acte 6. I passa el temps.... La voluntat heretada d'en Goku

- 1.2. Supercolumna GT 1
  • 1.2.1. Goku Gaiden! Yûki no akashi wa sixingiu / Història alternativa d'en Goku! La prova del valor és la bola de quatre estrelles. És l'Especial de TV de DBGT.
*Cent anys després de la batalla contra els Dracs Malignes, el descendent d'en Goku passa a l'acció!!: Acte 1. Salva l'àvia! Cap al mont Paoz, un lloc ple de perills / Acte 2. Fes lluir el teu valor! Es desperta el supersaiyà! / Acte 3. La derrota d'en Yômaô! Apareix en Goku gran!! /

*Personatges principals: Àvia Pan, Son Goku Júnior, Yômaô, Son Goku i Puck

- 1.3. Personatges GT

Presentació i breu descripció dels personatges principals de Bola de drac GT:

- Els bons: Son Goku, Pan, Trunks, Giru, Nau espacial, Vegeta, Gogeta, Oob, Mister Boo, Chichi, Son Goten, Son Gohan, Follet Tortuga, Krilin, Videl, A-18, Bulma, Mister Satan, Piccolo, Dende, Mister Popo, Kaiô, Kaiôshin i Ancià Kaiôshin.

- Els dolents: Pilaf, Shû, Mai, Don Keer, Redick, Sheila, Gale, Zunamer, Baby, Doctor Mu, Dolltaki, General Rild, A-17, Nou A-17, Súper A-17, Doctor, Freezer, Cèl·lula, Drac d'energia negativa, Yixinglong, Erxinglong, Sanxinglong, Sixinglong, Wuxinglong, Liuxinglong i Quixinglong.

- 1.4. Biblioteca de dissenys de Bola de drac GT

Es presenten els dissenys dels personatges principals de la Toei que apareixen a la sèrie. 

- Els bons: Son Goku, Gogeta, Pan, Trunks, Giru,Vegeta, Mister Satan, Videl, Chichi, Son Gohan, Son Goten, Bulma, Bra, Krilin, A-18, Marron, Oob i Mister Boo.

- Els dolents: General Rild, Doctor Mu, Motchi, Mutchi, Dolltatki, Loud, Baby, A-17, Nou A-17, Súper A-17, Yixinglong, Erxinglong, Sanxinglong, Sixinglong, Wuxinglong, Liuxinglong i Quixinglong.

- 1.5. Supercolumna GT 2 

Recopilació de les il·lustracions que va fer Akira Toriyama en motiu de l'estrena de Bola de drac GT.  S'hi mostren il·lustracions de paisatges que en algun cas van ser utilitzats com a base per crear algun episodi, i també els seus dissenys conceptuals dels personatges.

2. Pel·lícules i Especials de TV 

Fins l'any 2013 inclòs s'han creat diferents llargmetratges de la franquícia. Són quatre pel·lícules de Bola de drac, catorze pel·lícules i dos especials de TV de Bola de drac Z, i finalment un especial de TV de Bola de drac GT, que ja n'he parlat anteriorment. Vegem doncs aquí un per un aquestes animacions de Bola de drac i Bola de drac Z.
 
- 2.1. Dragon Ball Z: Kami to Kami / Dragon Ball Z: Battle of Gods (Bola de drac Z: La Batalla dels Déus)
Comencem amb l'última pel·lícula de Dragon Ball Z, en aquell moment. El catorzé llargmetratge fou estrenat el 30 de març de 2014. Se situa cronològicament entre els capítols 517 i 518 del manga, així ve a ser una "interqüela", explicant els fets succeïts durant aquests 10 anys d'interval, que van entre la batalla contra en Boo i l'epileg final.

*Es desperta en Beerus, el Déu de la Destrucció: Acte 1. El déu més poderós; les expectatives d'en Goku!! / Acte 2. El Supersaiyà God, objectiu del Déu de la Destrucció

*La forma més poderosa, el supersaiyà de nivell 3, derrotada!!?: Acte 1. El duel! En Goku contra en Beerus / Acte 2. En Beerus i la derrota completa d'en Goku! / Acte 3. En Beerus va a la festa d'aniversari de la Bulma!?

*La ira d'en Beerus: La Terra en perill de ser destruïda: Acte 1. En Beeus s'enrabia!! I el motiu... és un flam!? / Acte 2. Els guerrers derrotats...!! I per fi arriba en Goku! / Acte 3. El Supersaiyà God es desperta: la intensa batalla que decidirà el destí de la Terra!!
 
(A partir d'aquí hi la reedició del Daizenshû 6)

- 2.2. Dragon Ball: Shenron no densetsu / Bola de drac: La llegenda d'en Shenron

La primera pel·lícula de Bola de drac fou estrenada el 20 de desembre de 1986. Respecte la sèrie d'animació equivaldria a la primera recerca de les boles de drac.

- 2.3. Dragon Ball: Majinjô no nemuri-hime / Bola de drac: La princesa dorment del Castell del Diable

La segona pel·lícula de Bola de drac fou estrenada el 18 de juliol de 1987. Amb el debut d'en Krilin, equivaldria a l'entrenament del Follet Tortuga de la sèrie animada.

- 2.4. Dragon Ball: Makafushigi daibôken  / Bola de drac: Gran aventura mística

La tercera pel·lícula de Bola de drac fou estrenada el 9 de juliol de 1988. Després de l'entrenament amb en Follet Tortuga, en Goku i en Krilin es volen posar a prova al Gran Torneig d'Arts Marcials de l'Imperi de Mifan. Aquesta història agafa elements i personatges del 21è Torneig, l'Exercit Red Ribbon i el 22è Torneig de la sèrie animada tot fent una història original.

- 2.5. Dragon Ball Z: Ora no Gohan wo kaese!! / Bola de drac Z: Retorneu-me el meu Gohan

La primera pel·lícula de Bola de drac Z fou estrenada el 15 de juliol de 1989. Sent una història alternativa se situaria poc abans de l'arribada d'en Raditz. Hi haurà el debut d'en Gohan i en Piccolo. Els nostres herois s'han d'enfrontar a en Garlic Júnior. 

- 2.6. Dragon Ball Z: Kono yo de ichiban tsuyoi yatsu / Bola de drac Z: El més fort del món

La segona pel·lícula de Bola de drac Z fou estrenada el 10 de març de 1990.  Com a història alternativa tenint en compte la roba d'en Goku i que sap el Kaiô-ken, se situaria entre l'atac d'en Vegeta i l'arribada d'en Goku a Namek.  En Goku i companyia hauran de fer front al malèvol doctor Willow.

- 2.7. Dragon Ball Z: Chikyû marugoto chôkessen / Bola de drac Z: Superbatalla decisiva per la Terra

La tercera pel·lícula de Bola de drac Z fou estrenada el 7 de juliol de 1990. Tenint en compte que és una història alternativa respecte la sèrie, se situaria quan en Goku ja arribat a Namek. Els nostres herois hauran de lluitar contra el malvat saiyà Turles i els seus sequaços.

- 2.8. Dragon Ball Z: Supersaiyajin da Son Gokû / Bola de drac Z: Son Goku el Supersaiyà

La quarta pel·lícula de Bola de drac Z fou estrenada el 9 de març de 1991. Com a història alternativa, aquesta pel·lícula respecte al sèrie, se situa abans que en Goku es transformi en supersaiyà per primer cop  a Namek. Els nostre amics hauran de fer front a l'amenaça de l'Slug, un namekià malvat.  

- 2.9. Dragon Ball Z: Tobikkiri no saikyô tai saikyô / Bola de drac Z: El més poderós contra el més poderós

La cinquena pel·lícula de Bola de drac Z fou estrenada el 20 de juliol de 1991. Tot i que la cronologia de la guia, la posa situada entre l'arribada d'en Trunks i l'aparició del androides, jo la situaria entre la derrota d'en Freezer a Namek i l'arribada d'en Trunks, tenint en compte els aspectes dels personatges i les seves característiques. L'enemic a batre és en Cooler, el germà gran d'en Freezer, que ve a la terra a buscar venjança.

- 2.10. Dragon Ball Z: Gekitotsu!! 100-oku power no senshitachi / Bola de drac Z: Xoc! Els guerrers de 10.000 milions de poder (Lluita entre guerrers de força il·limitada)

La sisena pel·lícula de Bola de drac Z fou estrenada el 7 de març de 1992. Tot i que la cronologia de la guia, la posa situada entre l'anunci del Cell Game i l'inici d'aquest, ja que en Dende és el Déu de a Terra, malgrat aquest aspecte jo la situaria a durant l'etapa dels androides. En aquesta pel·lícula fa el debut en Vegeta ja mostrant el seu supersaiyà. Nou Namek es veu atacat per un antic enemic amb un nou aspecte: en Metal Cooler. 
 
- 2.11. Dragon Ball Z: Kyokugen battle!! Sandai supersaiyajin / Bola de drac Z: Batalla al límit! Els tres grans supersaiyans

La setena pel·lícula de Bola de drac Z fou estrenada el 7 de novembre de 1992. Aquesta se situa en l'etapa dels androides després de la mort d'en Gero. Aquí hi fa el debut en Trunks del futur. L'enemic a batre són  tres androides nous, els números 13, 14 i 15 que s'han despertat després de la mort del seu creador. 

- 2.12. Dragon Ball Z: Moetsukiro!! Nessen · Ressen · Chôgekisen / Bola de drac Z: Crema! Una ardent, intensa i superferoç batalla! (La batalla ardent)

La vuitena pel·lícula de Bola de drac Z fou estrenada el 6 de març de 1993. Com a història alternativa se situaria en els dies de descans entre l'anunci del Cell Game i l'inici d'aquest. En Gohan ja es pot transformar en supersaiyà. Els nostres herois hauran de lluitar contra en Broly, l'anomenat Supersaiyà Llegendari!  

- 2.13. Dragon Ball Z: Ginga girigiri!! Butchigiri no sugoi yatsu / Bola de drac Z: La Via Làctia al límit! Un ésser superincreïble (Els guerrers de plata o de les galàxies)

La novena pel·lícula de Bola de drac Z fou estrenada el 7 d'octubre de 1993. Aquesta història alternativa està situada després de la derrota d'en Cell. Els guerrers Z hauran de protegir la Terra d'en Bojack i el seus esbirros.

- 2.14 Dragon Ball Z: Kikena futari! Supersenshi wa nemurenai / Bola de drac Z: Una parella peligrosa! Els superguerres no dormen (El retorn d'en Broly)

La desena pel·lícula de Bola de drac Z fou estrenada el 12 de març de 1994. Aquesta història alternativa se situaria abans del 25è Gran Torneig de les Arts Marcials de la sèrie d'animació. Amb el debut d'en Trunks (del present), en Goten i la Videl, els nostre companys hauran d'enfrontar-se per segon cop a en Broly que va sobreviure a la seva primera pel·lícula.

- 2.15. Dragon Ball Z: Supersenshi gekiha!! Katsu no wa ore da / Bola de drac Z: La derrota del superguerrer! El gunyador seré jo (El combat definitiu)

L'onzena pel·lícula de Bola de drac Z fou estrenada el 9 de juliol de 1994. Aquesta història alternativa se situaria després del 25è Gran Torneig de les Arts Marcials de la sèrie d'animació, sense tenir en compte l'amenaça d'en Boo. Tot i que en Broly va ser completament derrotat a la pel·lícula anterior, ha estat clonat donant lloc a un ésser fangós i monstruós. En Trunks i en Goten, amb l'ajuda de l'A-18 i en Krilin hi hauran de fer front.

- 2.16. Dragon Ball Z: Fukkatsu no fusion!! Gokû to Vegeta / Bola de drac Z: El renaixement de la fusió! En Goku i en Vegeta

La dotzena pel·lícula de Bola de drac Z fou estrenada el 4 de març de 1995. Aquesta història alternativa se situaria en un punt de la Saga de Boo, on en Goku ja ha mostrat el supersaiyà de nivell 3, i tan ell com en Vegeta es troben al Més Enllà. Degut un accident de la màquina purificadora d'ànimes al Més Enllà, apareix un dimoni que només sap dir "Janenba". Només en Goku i en Vegeta fusionats amb al dansa metamoresa com a Gogeta el podran derrotar. També hi ha el debut de la fusió Gotenks d'en Goten i en Trunks.

- 2.17. Dragon Ball Z: Ryûken Bakuhatsu!! Gokû ga yarenba dare ga yaru / Bola de drac Z: Explota el Puny del Drac! Si no ho fa en Goku, qui ho farà? (L'atac del drac)
  
La tretzena pel·lícula de Bola de drac Z fou estrenada el 15 de juliol de 1995. Aquesta història alternativa se situaria just després de la derrota d'en Boo. A la Terra, s'hi allibera un terrible monstre anomenat Hildegarn, tots els herois s'enfrontaran a aquesta amenaça.

 - 2.18. Dragon Ball Z: Tatta hitori no saishû kessen - Furīza ni idonda zetto senshi Son Gokū no chichi / Bola de drac Z: Batalla final solitària - El pare del guerrer Z Son Goku que va desafiar en Freezer 

Aquest és primer especial de televisió de Bola de drac Z, fou estrenat el 17 de octubre de 1990. Actua com a preqüela de Bola de drac, ja que se'ns hi presenta el pare d'en Goku, en Bardock, la seva rebel·lió contra en Freezer, l'enviament d'en Goku a la Terra i la destrucció d'en Freezer. A l'Akira Toriyama al seu moment li va agradar molt, i va voler fer aparèixer com a flaixbac en Bardock al manga, en el moment de la primera trobada entre en Goku i en Freezer ja en la seva forma final.

- 2.19. Dragon Ball Z: Zetsubô e no hankô!! Nokosareta chôsenshi: Gohan to Torankusu / Bola de drac Z: Resistència fins a la desesperació! Els dos superguerrers supervivents: En Gohan i en Trunk.

El segon especial de televisió de Bola de drac Z fou estrenat el 24 de febrer de 1993. Ens explica el passat d'en Trunks del futur, com a aquest i en Gohan, el seu mestre, són els últims supervivents que fan front androides, fins al moment que el fill d'en Vegeta i la Bulma fa el seu primer viatge al passat. És una adaptació del capítol especial del manga titulat La història d'en Trunks

- 2.20. Galeria d'Akira Toriyama

Es mostren els personatges de les pel·lícules que Akira Toriyama va dissenyar:
* El més poderós contra el més poderós: Cooler (normal i forma final), Sauzer, Naise, Doore i Goku Supersaiyà.
* Son Goku el supersaiyà: Slug
* Crema! Una ardent, intensa i superferoç batalla!: Broly
* La Via Làctia al límit! Un ésser superincreïble: Bojack, Gokua, Zangya, Boojin i Bido
* Batalla al límit! Els tres grans supersaiyans: A-13, A-14 i A-15. Originalment aquests dos últims androides tenien els noms intercanviats.
* Superbatalla decisiva per la Terra: Arbre de saba sagrada
* Batalla final solitària - El pare del guerrer Z Son Goku que va desafiar en Freezer: Bardock, Tohma, Toteppo, Pumbukin i Selypar
* El més fort del món: Cos mecànic del Dr. Willow
* Explota el Puny del Drac! Si no ho fa en Goku, qui ho farà?: Tapion i Minosia

- 2.21. Dragon Ball: Saikyô en no michi / Bola de drac: El camí cap al més fort.

És la quarta pel·lícula de Bola de drac en motiu del 10è aniversari de l'anime. Fou estrenada el 4 de març de 1996. Aquesta pel·lícula pel·lícula va ser inclosa al suplement d'animació de la DB Daizenshû, el conegut volum 10. És una pel·lícula de Bola de drac però d'aparença similar a Bola de drac GT, ja que es van utilitzar les tècniques de creació d'aquesta última. Argumentalment barreja la primera recerca de de les boles de drac i la saga de l'Exercit Red Ribbon.

Se'ns presenten els personatges principals, i a mesura que se'ns explica la història es van comentant aspectes de la producció del film

- Miscel·lània de Bola de drac: Galeria d'Akira Toriyama. L'autor de l'obra original va crear els dissenys dels enemics: Red, Black, Robot Gegant, Vuit, Metallic, Blue, White i Violet. Molts difereixen molt de l'obra original com en White, en Metallic i en Black.

3. Biblioteca de dissenys de Bola de drac, Bola de drac z, Pel·lícules i Especials de TV

Es mostren els dissenys de tots els personatges apareguts en aquestes dues sèries d'animació i les seves corresponents pel·lícules i especials de TV: personatges principals, enemics i secundaris. Els dissenys estan acompanyats per notes explicatives. 

- 3.1. Dissenys inclosos al Daizenshû volum 3: Tota Bola de drac i Bola de drac Z fins que la Bulma, en Krilin i en Gohan inicien el seu viatge cap a Namek.

 - 3.2. Dissenys inclosos al Daizenshû volum 5 i 10: La resta de Bola de drac Z, inclós l'epíleg final (del DB Daizenshû 10). Tot i així no s'inclouen dues pagines del Daizenshû 5 titulades Next Stage of DB on s'hi mostren en Boo petit, en Bibidi, i els altres quatre Kaiôshins, a més d'introduir Bola de drac GT.

- 3.3. Dissenys inclosos al Daizenshû volum 6 i 10: Les tres pel·lícules clàssiques de Bola de drac i les 13 pel·lícules (La Batalla dels déus no inclosa) i els dos especials de TV de Bola de drac Z. A més de Bola de drac: El camí cap al més fort, inclosa al Daizenshû 10.
 
4. Sinopsis dels capítols. 

Breus resums dels 153 episodis de Bola de drac, els 291 episodis de Bola de drac Z i els 64 episodis de Bola de drac GT.

Aquest apartat és interessant per que ens indica el repartiment d'actors de doblatge dels personatges principals, l'equip tècnic i de creació de les sèries, destacant per cada episodi: el director, el guionista, el director d'animació, el director artístic, el dia d'emissió i quan hi ha un asterisc al costat del títol vol dir que és un episodi de farciment o en part.  

- 4.1. Sinopsis inclosos al Daizenshû volum 3: Els 153 episodis de Bola drac, i de l'episodi 1 al 74 de Bola de drac Z 

- 4.2. Sinopsis inclosos al Daizenshû volum 5: De l'episodi 75 al 268 de Bola de drac Z

- 4.3. Sinopsis inclosos al Daizenshû volum 10: De l'episodi 269 al 291 (últim) de Bola de drac Z

- 4.5. Sinopsis no incloses als Daizenshû (material nou als Compendis): Els 64 episodis de Bola de drac GT 

5.  Superentrevista a l'estil d'Akira Toriyama. Reedició de l'entrevista del volum 6 de la Dragon ball Daizenshû, del 5 d'octubre de 1995.


Havent repassat el contingut d'aquest tercer Compendi, es pot arribar a la conclusió que es podria haver estructurat millor. Per començar, parlant dels Compendis en general, el material nou s'hauria pogut incloure al final del llibre, i no al principi, tot seguint un criteri cronològic, primer el material vell i després el nou. Respecte el Compendi 2 ja que aquest està dedicat a les sèries, enlloc del material nou que s'ha inclòs, hi hagués posat les pàgines dedicades a Bola de drac GT, evidentment al final del llibre, i així tenir les tres sèrie de Bola de drac en un sol volum, les que hi havien fins a crear aquest compendis. I llavors en aquest Compendi 3, primer parlar dels llargmetratges: les quatre de DB, les tretze pèl·lícules clàssiques de DBZ, continuant amb La Batalla dels Déus i els dos epsecials de TV. Tot seguit posar-hi el altre material nou d'animació  fins al 2013 (El que hi ha al segon Compendi) i per acabar la resta de material dels Daizenshû 3, 5 i 10. Certament hi hauria una millor cohèrencia.

Tal com ja vaig comentar respecte el volum 2, destacar que les imatge a doble pàgina són tot un goig. També mencionar per bé que en cada episodi ens indiqui el personal principal implicat en la seva creació, com també les notes que hi ha en els dissenys explicant detalls que potser no tenim en compte. Tot i això com a aspecte negatiu, he trobat a faltar la data d'estrena dels llargmetratges clàssics.

Respecte l'edició que ha publicat Planeta Cómic, he pogut observar els següents errors:

- A les pàgines on s'hi indiquen els títols dels llargmetratges, en alguns casos els parèntesis estan mal col·locats: Pàgines 66 (DBZ pel·li 2) i 106 (DBZ pel·li 7)
- En l'especial de TV 1, s'han descuidat la meitat del títol en japonès. Hi falta "Furīza ni idonda zetto senshi Son Gokū no chichi".
- Dissenys de personatges: Pàg. 217, nom i textos descriptius de Bacterian i membres Shaolin intercanviats / Pàg. 249, termes "Zaacro" i "Autèntic aspecte dels dos" intercanviats. / Pàg. 286, termes "Selypar" i "Meatonians" intercanviats.

El que s'hi que no m'ha satisfet, és que mentre als llargmetratges hi tenim el títol en japonès i en català, aquest entre parèntesis, això no ha passat a les sinopsis dels episodis. Només hi ha el títol en català, segons el casos el tradicional o com primer es va donar a conèixer i segons altres casos, la traducció fidel de l'orginal japonès. En tot cas, jo hagues posat el títol japonès i entre parentesis, una traducció fidel en català i si es pot doncs el títol tradicional. Així no perdem cap mena d'informació, i s'és més fidel a l'obra original.

De la traducció, havent seguit jo el meu criteri per fer la ressenya, aspecte que n'he parlat extensament a la ressenya del Compendi 2, només vull mencionar que per mantenir coherència amb els altres Compendis, en aquest utilitzen Bills i Kaitoshin, quan al manga de Bola de drac Super utilitzen Beerus i Kaiôshin.

I  ja per acabar, de cara a finals d'any, ens arribarà, si no hi ha cap imprevist, el quart i últim Compendi de Bola de drac, i mentrestant al llarg de l'any, es publicarà el segon volum de Bola de drac Super, primer en format comic book (edició vermella) i després de cara a la tardor l'edició en volum normal, si segueixen pla que han fet aquest passat 2017.


Llop Segarrenc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada