21 d’octubre 2017

Corto Maltès. Equatòria

Títol original: Corto Maltese. Équatoria
Autors: Juan Díaz Canales (Guió) i Rubén Pellejero (Dibuix i color). Basat en l'obra d'Hugo Pratt
Publicat per: Norma Editorial, octubre de 2017
Format: Cartoné, 88 pàgines, Color
ISBN: 978-84-679-2882-2
Preu: 19,50€



Dos anys després de la represa del personatge d'Hugo Pratt, el Corto Maltès de Juan Díaz Canales i Rubén Pellejero ha tornat amb una nova aventura, titulada Equatòria.

Per aquesta primera nova aventura, ens situem a principis del segle XX, per allà el 1911, segons he pogut esbrinar, tenint gran part de l'acció a Àfrica colonial repartida tota ella pels grans imperis europeus.

La història comença a l'estimada ciutat de Venècia, on en Corto es troba rere la pista del mirall del preste Joan, el llegendari rei d'un país situat entre l'Àfrica i l'Índia, qui amb el dit mirall podia mirar qualsevol part del seu regne. Tot navegant pel Mediterrani anirà a parar a Alexandria, a Egipte. D'aquí tot navegant pel Mar Roig arriba a la llunyana illa de Zanzíbar,  i des d'aquí fent cap a Kenya, s'endinsarà a les selves de l'antiga província d'Equatòria, la qual fou governada pel conegut Emin Paixà. La dita província d'Equàtoria correspondria actualment a la regió meridional del Sudan del sud i també parts del nord d'Uganda, o dit d'una altra manera, la part més meridional de la màxima extensió territorial i històrica d'Egipte. Així doncs, junt amb en Corto recorrerem part de la geografia africana.

Tot llegint les obres de Corto Maltès, un també aprèn història de les primeres dècades del segle XX. En aquest tal com ja hem dit les referencies històriques són varies, com la mencionada Àfrica colonial, com també els primers moviments independentistes egipcis, i les tensions entre imperis tal com s'insinua, tot fent de preludi del que un dia serà la Primera Guerra Mundial. També destacar-ne els personatges que hi apareixen o hi són mencionats. Respecte a aquests hi tenim l'aparició d'un Winston Churchill, que comença a fer les seves primeres passes de la seva llarga carrera política o el ja mencionat Emin Paixà.

I ja parlant de personatges cal dir que aquest àlbum és molt femení, ja que en Corto interactuarà amb cinc dones. Una és l'Aida Treat, basada en la real Ida Treat,  les dues reporteres de la National Geographic, i per tant pioneres en un món eminentment masculí. Dues altres dones són la Ferida Schnitzer, filla de l'Emin Paixà, la qual els autors li han donat la seva pròpia visió, i la seva acompanyant, la monja Lise. Una quarta és una jove esclava que busca el camí cap a casa seva, un personatge amb molt simbolisme, en el context temporal i territorial en que ens trobem. I l'últim personatge femení, no és una dona si no una illa, la seva natal Malta. 

Sense dubte un àlbum molt complet que ens ensenya com si d'una fotografia es tractés, un món que  que ben aviat canviarà, i en especial la de l'Àfrica posseïda i maltractada durant segles per les metròpolis forasteres colonitzadores.      


Llop Segarrenc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada