03 d’abril 2017

Mortadel·lo i Filemó. Misèria, la Bactèria!

Títol: Mortadel·lo i Filemó. Misèria, la Bactèria!
Títol original: Mortadelo y Filemón. ¡Miseria, la Bacteria!
Autor: Francisco Ibáñez
Traducció de: Tina Vallès
Col·lecció: Mestres de l'Humor nº41
Publicat per: Ediciones B, març de 2017
Format: Cartoné, 48 pàgines, Color
Preu: 12,90€




Aquest passat març, Ediciones B ha publicat un nou àlbum de la col·lecció Mestres de l'Humor amb altre cop amb en Mortadel·lo i en Filemó com a protagonistes: Misèria, la Bactèria!

Aquesta nova història és molt especial, ja que en Francisco Ibáñez introdueix un nou personatge en aquest peculiar món d'espies i agents. Aquest personatge és la Bactèria, la muller del professor Bacteri, i com el seu marit és tota una experta en invents, en el seu cas tecnològics. Si en Mortadel·lo i en Filemó ja en tenien prou amb les ocurrències d'en Bacteri, ara a sobre hauran d'aguantar la seva dona.

I sí, i es que des del primer moment que la Bactèria trepitja la seu de la TIA com a nova treballadora, el lloc pateix un daltabaix per culpa dels seus invents. La missió dels dos agents serà controlar-la amb especial dedicació, però la tasca serà completament difícil havent-hi pel mig una sèrie d'aparells que comportaran rebomboris, accidents i tot tipus d'entrebancs. Sense cap dubte, una història on la parella Bacteri-Bactèria tinguin el mateix protagonisme pot ser demolidor.

Aquest àlbum té dos errors que jo hagi vist. Un primer és al llom, on enlloc de posar-hi "Mestres de l'humor" i han posat el seu equivalent en castellà "Magos del humor". I el segon error és que per referir-se al microbis s'utilitza el terme "bactèria", quan en català el terme correcte és "bacteri", en masculí.   

Per altra banda, continuo recordant la discontinuïtat en la numeració. L'abril de 2015 fou publicat El tresorer amb el número 39 i el novembre de 2015, Eleccions! amb el 45. Davant d'aquest fet que en desconec el motiu, el sentit comú per omplir aquest espai era que a partir dels nous àlbums, començant per Rio 2016, s'anessin utilitzant els números del 40 al 44, per aquest ordre. Aquest àlbum, de l'abril de 2016, però va rebre el número 42, el següent àlbum publicat, El capo s'escapa!, el juliol de 2016, va rebre el número 46,  Jornalets més aviat justets..., de l'octubre de 2016, el número 44, i ara, amb aquest nou àlbum, Misèria, la Bactèria!, ha rebut el número 41. Així continuen pendents per una banda el 40, per l'altra banda el 43. Veurem en quin ordre s'aniran utilitzant aquest números en els propers àlbums.


Llop Segarrenc

2 comentaris:

  1. Prenc nota dels errors i n'informo a Ediciones B.
    Aviso que a partir del pròxim àlbum en català, el traductor/a ja serà un altre.

    ResponElimina
  2. Benvolguda Tina,
    Gràcies pel teu comentari i per l'avís.
    S'agraeix la teva tasca com a traductora de "Mortadel·lo i Filemó". Salut!!!

    ResponElimina