07 de juny 2016

Inauguració de l'exposició "València Línia Clara" a l'IVAM


Conversa entre Álvaro Pons i els artistes participants en l’exposició “VLC. Valencia línea clara”

Dijous 9 de Juny, 19:00h, Saló d'Actes. 
Gratuït.

Conversa entre el comissari de l’exposició Álvaro Pons i els artistes Sento Llobell, Miguel Calatayud, Mique Beltran, Manuel Gimeno, Daniel Torres i Javier Mariscal participants en la mostra “VLC. València Línia Clara”.

Durant els anys 60 i 70, València va viure un espectacular moment creatiu. Les avantguardes creatives explotaven a través de grups com l’Equip Crònica i Realitat, que influïen decisivament en els joves que per aquell moment començaven a cursar els seus estudis artístics. Uns joves creadors que, a més, s’havien format en la cultura del còmic, que va tenir a València un centre neuràlgic durant els anys 40 i 50. Els còmics de l’Editorial Valenciana, els Jaimito i Pumby, el TBO o les publicacions de Bruguera com Pulgarcito van generar un bagatge visual que es va amalgamar durant la seua etapa formativa amb les noves tendències artístiques que inundaven la ciutat i amb les quals arribaven de l’exterior: el còmic que durant la seua infantesa els va atraure es convertia a França i en els EUA en un exponent de contraculturalitat i modernitat, en un missatge de llibertat i innovació que va tenir en Miguel Calatayud el seu primer gran exponent. Els seus còmics en la revista Trinca van inspirar definitivament a una generació que va començar a expressar-se a través de fanzines hereus del underground, però amb una personalitat pròpia i distintiva. Javier Mariscal va iniciar un camí al que prompte es van unir altres creadors com Sento Llobell, Micharmut, Manel Gimeno, Mique Beltrán o Daniel Torres. Autors que van prendre la bandera de l’experimentació des d’aqueixos fanzines per a prompte donar el salt a publicacions nacionals aprofitant el boom del còmic adult que es viu en l’Espanya dels 80. Revistes com Besame Mucho, El Víbora, Cairo o Complot es van convertir en l’eix fonamental d’expressió d’aquesta generació d’autors, que des del seu traç net i definit trencava els cànons establits per a trobar noves expressions de la historieta on el risc formal era la constant, però també cercant la reivindicació dels gèneres clàssics del còmic d’aventures. Una explosiva unió que va sorprendre a una Europa immersa en la decisiva reivindicació del còmic d’autor.

L’exposició VLC. Valencia Línea Clara fa un repàs a aqueix moment d’explosió creativa del còmic valencià, detenint-se en la trajectòria de set dels seus principals autors i mostrant el complex joc d’influències que va donar lloc a aqueix estil i, també, la profunda marca i relació que va entaular amb la seua ciutat d’origen.

Més informació: IVAM

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada