10 de febrer 2016

Millennium 3. La reina al palau dels corrents d'aire

Títol original: Millennium 3. Luftslottet som sprängdes (lit. El castell d'aire que va explotar)
Autors: Stieg Larsson (novel·la original), Sylvain Runberg (guió), Josep Homs (dibuix) i Manel Carot "Man" (dibuix)
Traducció de: Laura Casanovas Navarro (Daruma SL)
Publicat per: Fanbooks/Planeta Cómic, desembre 2015
Format: Cartoné, 18.7 x 28cm, 136 pàgines
Preu: 18,95€ 






Aquest passat desembre es va publicar l'adaptació al còmic del tercer i darrer llibre de la trilogia original de la saga Millennium, La reina al palau dels corrents d'aire. Fou publicitat com a novetat de Planeta Cómic i la seva fitxa surt a la seva web, però a la pàgina de crèdits de l'àlbum hi consta Fanbooks com a editorial que l'ha editat, com ja ho va fer amb els àlbums anteriors. I així els logotips que hi consten són els de la col·lecció Comic Books, utilitzada per Fanbooks. Cal dir que els dos segells editorials formen part del mateix grup editorial.  

Degut a la gran complexitat argumental de les novel·les de Millennium, com ja hem vist en els dos còmics anteriors, en Sylvain Rungberg ha hagut d'enginyar-se-les per adaptar el tercer llibre amb els canvis que han pertocat, mantenint l'esperit i l'escènica de l'obra original, malgrat les limitacions del propi format del còmic. Al llarg de les seves pàgines s'explica els fets importants encara els escenaris puguin diferir dels originals de llibre, un exemple clar és seria la situació inicial de la Lisbeth, tot i això, els canvis no suposen cap daltabaix.

Cal comentar certa cosa que difereix molt de les novel·les de l'Stieg Larsson: És el protagonisme que se li ha donat a cert personatge. No passaria res i aquí es quedaria, si no s'hagués publicat una quarta entrega de la saga, aquesta per en David Lagercrantz, on aquest personatge es contraposa a tal com l'han desenvolupat al còmic. Els lectors del quart llibre entendran el que vull dir. És a dir que si mai es volgués adaptar en còmic aquest quart llibre, aquest punt suposaria un problema. 

Si el primer volum estava dibuixat per en Josep Homs, el segon per en Manel Carot "Man", en aquest tercer àlbum s'han repartit la feina, la primera part està dibuixada per l'Homs i la segona per en Man. D'aquesta manera en un sol llibre podem comparar els seus estils de dibuix en un mateixa obra. A opinió meva, en una història com Millennium em decanto per l'estil de l'Homs. Amb això, no vull dir que en Man no haig fet una gran feina, es simplement qüestió d'estil i de gustos.  

Respecte la nostra edició, per la portada del volum s'ha escollit la portada de la primera part de que està compost l'àlbum, mostrant-nos la Lisbeth Salander i el gran perill que suposa en Ronald Niedermann, dos personatges clau i contraposats d'aquesta història. 

Així amb aquest tercer àlbum estanca la història que es va iniciar amb el segon i per tant es finalitza l'adaptació de la trilogia original d'Stieg Larsson. Caldrà veure si en futur s'adapta la quarta entrega, ara per ara, d'en David Lagercrantz, i altres futures entregues que poguessin sortir de la saga Millennium
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada