18 de juny 2015

Inauguració a Girona de l'exposició sobre els 70 anys de Garbancito de la Mancha

El dimarts 30 de juny a les 19 h. s'inaugura l'exposició Garbancito de la Mancha. 70 anys del primer llargmetratge europeu d'animació en color al Museu de Cinema de Girona. La mostra ha estat organitzada per Museu del Cinema juntament amb Associació Tanta Tinta i comissariada per  Antoni Guiral i Jordi Riera Pujal. 

Enguany commemorem que Garbancito de la Mancha, el primer llargmetratge europeu d'animació en color, es va produir i estrenar ara fa 70 anys a Barcelona. Una productora i distribuïdora catalana, Balet y Blay, i un dibuixant i il·lustrador d'origen valencià, Arturo Moreno, aixecaren una ambiciosa i costosa pel·lícula d'animació en plena postguerra i enmig de dificultats i penúries de tot tipus.

Aquesta exposició està dividida en tres àmbits. El primer pretén sintetitzar el desenvolupament de la indústria del cinema d'animació a Catalunya, i en destaca les seves principals produccions des dels inicis fins al moment actual. El segon àmbit se centra en Garbancito de la Mancha i en els fets històrics que van propiciar que es pogués fer la pel·lícula, així com el seu procés de producció, els professionals que hi participaren, les accions de promoció i totes les circumstàncies que la van envoltar. Finalment, s'analitza la carrera d'Arturo Moreno (1909-1993), el seu realitzador, un il·lustrador, animador i caricaturista de referència que va gaudir d'una llarga i fructífera trajectòria professional. Moreno va ser conegut durant molts anys amb el sobrenom d'"el Walt Disney espanyol", però la seva figura és polifacètica i va molt més enllà de la simple realització d'una pel·lícula d'animació.

Entrada lliure, horaris, Fundació Museu del Cinema, Col·lecció Tomàs Mallol, C. Sèquia, 1,  Girona, exposició oberta fins 24 de gener de 2016.

2 comentaris:

  1. Ep! Se'n va fer un doblatge en català i que es va dir "El cigronet valent".

    ResponElimina
  2. Tens tota la raó, però evidentment no va ser el 1945 sinó molt posteriorment. Al ser un Museu s'ha optat per parlar de la versió original. Evidentment els textos, entrevistes,... de l''exposició són en català.

    ResponElimina