16 d’abril 2015

Arrenca un Saló del Còmic èpic

El Saló Internacional del Còmic de Barcelona ha donat el tret de sortida a la seva 33 edició aquest mateix matí, amb la inauguració oficial del certamen, a la qual van acudir diversos representants institucionals. La fantasia heroica i la ciència ficció tenen aquesta edició un protagonisme especial, i per això l'exposició central, que compta amb més de 400 originals, està dedicada a tots dos gèneres.

En la comitiva de representants institucionals, la visita dels quals al Saló comandava Carles Santamaria, director del certamen, figuraven Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Mónica Fernández, sotsdirectora General de Promoció del Llibre, la Lectura i Lletres Espanyoles del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport; Patrici Tixis, president de FICOMIC i el del Gremi d'Editors de Catalunya i Xavier Trias, alcalde de Barcelona.

El recorregut pel Saló ha començat a la porta, al costat del bus turístic camuflat de bus de Star Wars en el qual podien recollir-se les invitacions a la connexió virtual amb la Star Wars Celebration, que ha tingut lloc aquesta tarda a Cinesa Diagonal. A continuació, ha visitat la planta baixa del Palau 2 i ha anat parant a estands i a les diferents exposicions, fins que ha arribat a la segona planta, on ha tingut lloc el brindis inaugural.

Abans d'això, Patrici Tixis ha assegurat que el Saló del Còmic “obre una setmana en la qual la ciutat dóna la benvinguda al món de les lletres”. Una setmana que culminarà dijous que ve, quan se celebri el Dia del Llibre, Sant Jordi. Ha insistit en el fet que el còmic “és una porta d
'entrada al món de la lectura” i que aquest es troba en un moment “d'una vitalitat extraordinària”.

Aquesta vitalitat, segons Mónica Fernández, pot comprovar-se en la producció del sector, que l'any passat va augmentar en un 20%. “El còmic cada vegada arriba a un públic més ampli i això és evident”, ha dit. Ha recordat que fa vuit anys que el Ministeri reconeix la labor dels professionals del còmic amb un Premi Nacional i ha assegurat que el de la historieta és un món “per divertir-nos, aprendre i conèixer-nos millor”.

“El còmic ajuda a interpretar el món, la realitat que estem vivint”, ha dit Ferran Mascarell. “Ofereix una mirada innovadora, però també tradicional a allò que estem vivim”, ha insistit el conseller, per a qui el còmic és, sobretot, “una plataforma d'interpretació de la realitat”. Respecte al Saló, ha destacat “el seu rang i repercussió internacional”.

Finalment, Xavier Trias ha destacat el paper del còmic com a “element fonamental” en la cultura de la ciutat. En aquest sentit, ha apuntat que la vinyeta “reforça el rol de Barcelona com a capital del llibre i la lectura” i ha recordat que Barcelona acaba de presentar la seva candidatura a la xarxa de ciutats literàries de la UNESCO, “un objectiu ambiciós” al que “un èxit tan gran” com el del Saló pot ajudar a aconseguir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada