05 de febrer 2015

"Històries del barri. Camins" a Le Monde Diplomatique


Traducció:

Entre els tòpics del gènere autobiogràfic solem trobar una introspecció i una malenconia que amaguen qualsevol consideració social. Beltrán, però, ha preferit recollir el guant del mestre fundador Will Eisner i les seves històries sobre la classe treballadora i migrant de Nova York, per rememorar la seva adolescència al "barri de les putes" de Palma.

Així, mitjançant un conjunt d'històries curtes que van confluint cap a un mateix punt, ha sabut desenvolupar un guió on el retrat dels personatges i de la societat es potencien mútuament. En ell explica com i gràcies a qui va poder salvar-se del desastre de tota una generació destruïda per la injustícia social. Però no ho fa des del cinisme o amb una simple descripció, sinó a partir d'una reflexió serena i bons sentiments. És a dir, no jutjant als personatges i a si mateix, sinó esforçant-se per comprendre les seves circumstàncies.

A transmetre aquests pensaments amb tota la força contribueix i molt l'enorme ofici i bon gust que demostra Seguí en el seu dibuix. El tractament actoral dels personatges, els elements d'ambientació, la naturalització del llenguatge del còmic i el maneig del tempo narratiu, és senzillament excel·lent.

Per la seva sana ambició i pel seu resultat rodó, però també pels valors que transmet i el bon cos que ens deixa, podem afirmar que es tracta d'una de les millors novel·les gràfiques de 2014. Editada en castellà i en un català mallorquí de barri baix molt recomanable.

Marc Pastor i Sanz
Publicat originalment a Le Monde Diplomatique en español

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada