27 d’abril 2013

Torpedo vol.1

Títol original: Torpedo 1936
Autors: Enrique Sánchez Abulí (Guió), Jordi Bernet (Dibuix), Alex Toth (Dibuix, només les dues primeres històries)
Publicat per: Ediciones Glénat, 2007
Format: Rústic, 144 pàgines, B/N
Preu: 15€



Al Saló del Còmic de l'any passat, ja em passar pel cap fer-me amb la col·lecció completa de Torpedo en català, però en aquella ocasió va quedar com a pendent, fins que al Saló d'enguany a l'estand d'Editores de Tebeos, hi vaig trobar els 5 volums, essent aquesta la meva primera compra.

Torpedo o Torpedo 1936 és una sèrie de còmics escrita per Enrique Sánchez Abulí i dibuixada per Jordi Bernet.  S'hi narren les aventures de Luca Torelli, un italià que resideix a Nova York, on es guanya la vida fent d'assassí a sou, conjuntament amb el seu ajudant Rascal, dins el context violent del crim organitzat en la Nova York dels anys de la Gran Depressió.

Les dues primeres històries però van ser dibuixades per Alex Toth, que sentint-se incomode amb l'argument ho va deixar córrer, agafant el relleu dels llapis, en Jordi Bernet. I és que Luca Torelli alies Torpedo, és el personatge en el qual hi brilla l'absència d'allò políticament correcte: assassí, masclista, manipulador entre d'altres, i tot i aquests elements despectius, és l'heroi de la història, caient simpàtic als lectors.

Cada un dels 5 volums recull 3 dels àlbums originals. Aquest primer volum en recopila els següents:

  • Luca Torelli és... Torpedo. Recopila:  Torpedo 1936 Cap.1, Torpedo 1936 Cap.2, De gos a gos, Parlant del boques..., Amb mi  no s'hi juga.
Aquest és l'àlbum de presentació. Les dues primeres històries són les dibuixades per Alex Toth qui va donar les bases gràfiques al personatge i a l'obra, però a partir de les següents ja amb en Jordi Bernet, veiem que hi va fer un fort aprofundiment gràfic. Amb aquestes obres ja veurem que d'escrúpols no en té gens ni mica, la feina és la feina, encara que impliqui matar vells amics o aprofitar-se de les dones, que d'això en sap molt

  • Temps era temps. Recopila: Temps era temps, Dumbo, Solo de trompeta, R.I.P. i amén, El canvi.
Amb la primera història coneixerem, com es va iniciar a la seva professió, poc després d'arribar al Estat Units. En les altres històries veurem que per guanyar-se la vida si cal es disfressa de pallasso, envia mossens al cel, o si un policia li té declarada la guerra, buscarà la manera per tal que la seva mort sembli un accident.

  • Flash-Back. Recopila: Flash-Back, L' home que no es mamava el dit, La nit de Sant Valentó, El negre que posava els ulls en blanc; Any nou, mort nova.
La primera història tornem al passat d'en Luca amb una nova aventura de com es va professionalitzant al negoci. En la següent històries veurem en Luca en un judici per accés de velocitat i també veient-lo humiliat per que s'han aprofitat d'ell. I en la última història, quan arriba Nadal, ha de recórrer al Pare Noel per treballar.

 
Llop Segarrenc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada