02 d’abril 2013

Més autors europeus envaeixen el Saló del Còmic

L’historietista i il·lustrador belga Crisse, el noruec Jason, els francesos Serge Clerc, Fabrice Tarrin, Emile Bravo i Charles Masson, i l'espanyol Carlos Ezquerra, s'incorporen als autors convidats al 31 Saló Internacional del Còmic de Barcelona gràcies a la col·laboració de SD Distribuciones, Astiberri, Diábolo Ediciones i Ediciones Kraken. El certamen se celebrarà del dijous 11 i al diumenge 14 d'abril, en el Palau 8 de Fira Barcelona Montjuïc.

Crisse és sobretot conegut pels seus treballs de fantasia heroica, especialment el realitzat en la saga La Espada de Cristal, que va crear al costat de Jacky Groupil, mentre que el noruec Jason és amant dels gats mosqueters i tot tipus d'animals la vida dels quals sembla lligada a una pel·lícula d'Alfred Hitchcock, a més d'un dels majors representants del còmic independent nòrdic. Per la seva banda, Serge Clerc, creador del detectiu Phil Perfect, ha estat lligat des dels seus inicis a la indústria musical, doncs aquest mateix detectiu era ja el protagonista d'una tira còmica que apareixia en una coneguda revista francesa dedicada al món de la música (Rock & Folk). Però la cosa no es queda aquí, perquè Clerc va acabar convertint-se en il·lustrador de portades de discos (entre ells, de The Cramps i Joe Jackson).

Pel que fa a Fabrice Tarrin va començar la seva carrera en la revista Spirou i s'ha relacionat amb autors com Lewis Trondheim, Marjane Satrapi i amb Emile Bravo, un altre dels nous convidats al Saló, autor de Mi mamá está en América y ha conocido a Buffalo Bill. Col·laborador habitual de Garth Ennis i creador del disseny visual del Juez Dredd, Carlos Ezquerra és un dels grans dibuixants espanyols en actiu. També ens visitarà Charles Masson qui imposa a tot el que fa, la visió social que la seva feina com a metge li obliga a viure diàriament.

A continuació teniu les biografies dels nous autors convidats.

Carlos Ezquerra (Saragossa. 1947)
Carlos Ezquerra, que també va signar com a L. John Silver, ha col·laborat des dels seus inicis en revistes de còmics angleses. Se’l considera el creador del disseny visual del Juez Dredd, encara que va abandonar el projecte abans que la revista fos editada. En 1978 va iniciar, de nou al costat de John Wagner, la sèrie Strontium Dog. Unes altres de les seves sèries per 2000 AD són Friends of the Eastern Front i les adaptacions de les novel·les Stainless Steel Rat d'Harry Harrison. Més tard, va reprendre al Juez Dredd en la saga èpica Apocalypse War, tornant a aquesta sèrie i a Strontium Dog de tant en tant. Ezquerra també va col·laborar amb el guionista Garth Ennis a Bloody Mary, Aventuras en la brigada del rifle, Historias de la guerra i les mini-sèries Los muchachotes i El Santo de los Asesinos per a DC Comics, i Sólo un peregrino per a Black Bull Entertainment. Recentment hem pogut llegir al nostre país els especials Todo sobre Al’s Baby, amb guió de John Wagner, Juez Dredd: Orígenes i Juez Dredd: El día del juicio final. Autor convidat per SD Distribuciones i Ediciones Kraken.

Charles Masson (Villefranche-sud-Saône, França. 1968)
Charles Masson és otorrinolaringòleg i reparteix el seu temps entre la medicina i el dibuix, la seva forma d’expressió preferida des de la infància. En els seus còmics sol tractar temes socials o relacionats amb la seva altra professió, com per exemple en Bonne Santé (Casterman, 2005). Les seves obres han estat publicades en la sèrie Écritures de Casterman. A Sopa Fría (Diábolo, 2008), publicada en 2003 a França, relata la mort d'un rodamón amb càncer, aprofitant totes les experiències que ha viscut al costat de persones sense sostre. Amb Casterman ha publicat Droit du sol (2009), on al llarg de 400 pàgines de narració coral explica les terribles injustícies perpetrades o tolerades per les classes dominants a Mayotte, un territori d'ultramar francès proper a la illa de la Reunió, on Masson treballa com a metge. Autor convidat per SD Distribuciones i Diábolo Ediciones.

Crisse (Brussel·les, Bèlgica. 1958)
Els primers treballs de Crisse, pseudònim de l’historietista i il·lustrador Didier Chrispeels, consisteixen en il·lustracions sobre llenç a Lió (França) als 18 anys. Més tard debuta en el còmic dibuixant Ocean's King per a la revista Spirou en 1979 i Nahomi per Tintin. S'instal·la a França i es llança a la fantasia heroica creant amb Jacky Goupil la saga La Espada de Cristal, editada per Vents d'Ouest, la qual resulta un èxit i una referència en el seu gènere. A continuació és contractat per Éditions Soleil, per la qual dibuixa diverses sèries, principalment Kookaburra i Atalanta. Participa també en la sèrie Les Ailes du Phaéton en qualitat de guionista (amb il·lustracions de SargaFino) i Petit d'homme (amb dibuixos de Guessan). Autor convidat per SD Distribuciones.

Emile Bravo (França, 1964)
Fill de pare català i mare valenciana, aquest autor forma part del moviment Nouvelle Bande Dessinée, que busca noves vies d'expressió per al còmic franc-belga. A principi dels anys 90 es relaciona amb autors de la talla de Lewis Trondheim, Christopher Blain, David B., Joann Sfar, Frédéric Boilet, Marjane Satrapi i Marc Boutavant. En 1995, al costat de la majoria dels artistes abans esmentats, funda Atelier des Vosges. Bravo es diferencia una mica de la resta dels autors del grup pel seu gust pels cànons del còmic infantil. A Espanya hem vist el seu treball a Aventuras de Spirou y Fantasio, Los siete osos enanos o Mi mamá está en América y ha conocido a Buffalo Bill. Autor convidat per SD Distribuciones.

Fabrice Tarrin (Neuilly-sud-Seine, França. 1971)
Al 1991 es va incorporar a la revista Spirou on il·lustra la secció Zigzag, així com el sumari de la publicació. Aquest mateix any inicia la publicació de Mademoiselle Peggy Sue, la història d'un instructor d'esquí. En 1995, va ser un dels fundadors de l’Atelier des Vosges, al costat d’Émile Bravo, Lewis Trondheim, Joann Sfar i Marjane Satrapi, entre d’altres. El primer àlbum de Fabrice Tarrin va ser Les Aventures de Monsieur Tue-Tout (Soleil Productions. 1997) que va realitzar al costat del guionista Fred Neidhardt. Al costat de Tronchet publica la història de Violine (2000). Aquesta col·laboració amb prou feines va durar tres àlbums, a causa de diferències creatives. La sèrie va continuar fins a la seva cancel·lació en 2008 però amb els llapis de Jean-Marc Krings. Al costat del guionista Yann, Fabrice Tarrin va dibuixar Spirou: La Tumba del Champignac (2006), on va realitzar un homenatge a l'estil gràfic d’André Franquin. El seu blog oficial és www.fabricetarrin.com. Autor convidat per SD Distribuciones.

Jason (Noruega, 1966)
John Arne Saeteroy, que signa les seves obres com Jason, és un dels referents del còmic europeu actual. Nascut a Oslo, on va realitzar estudis artístics després de passar un any en l'exèrcit, actualment resideix a Montpellier, França. Des de l'inici de la seva carrera, Jason va cridar l'atenció de la crítica. Així, entre altres reconeixements, en el 2002 va obtenir el premi Harvey a l'autor revelació i en el 2007 el premi Eisner per No me dejes nunca a la categoria de millor obra estrangera. Altres títols destacats seus, publicats a Espanya per Astiberri, són El carro de hierro, El último mosquetero y En pocas palabras, entre d’altres. A més de la seva dedicació a la historieta -els seus còmics es publiquen en diversos països europeus i a Estats Units-, també treballa com a il·lustrador. Autor convidat per SD Distribuciones i Astiberri.

Serge Clerc (Roanne, França. 1957)
Serge Clerc va començar la seva carrera professional en 1975 en la revista Métal Hurlant. El seu primer còmic, Le Dessinateur espion (1978), va aparèixer de forma serialitzada a les pàgines d'aquesta revista, seguit un any més tard per Captain Futur i Mélanie White. En 1984, coincidint amb el llançament del llibre La Légende du Rock & Roll, el setmanari New Musical Express li sol·licita il·lustracions i dissenys de portades per cassettes que es converteixen ràpidament en mítiques. És llavors quan crea el personatge del detectiu Phil Perfect i del seu alter ego Sam Bronx a les pàgines de la revista francesa Rock & Folk i després en les de Métal Hurlant. Les seves il·lustracions també apareixen de forma regular en portades de llibres i en premsa com Libération, Le Figaroscope, International Herald Tribune o Télérama. També ha il·lustrat portades de discos d'autors i grups francesos (Eddy Mitchell, Bijou, Thierry Hazard…) i internacionals (Bob Clifford, Carmel, The Cramps, Comateens, Sugar Ray Ford, Joe Jackson…). En 2008, publica Le Journal (Denoël Graphic), una novel·la gràfica de 230 pàgines on narra la història de la revista Métal Hurlant, des dels seus inicis fins a la seva desaparició. La seva passió pels personatges clàssics dels grans autors franc-belgues li porta a realitzar Spirou vers la modernité (2011) un àlbum tribut a Franquin on dissenya als personatges amb un estil de finals dels anys 50. Autor convidat per SD Distribuciones.


Font: Ficomic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada