04 d’abril 2013

El Saló del Còmic més divers escalfa motors

L'última roda de premsa prèvia al 31 Saló Internacional del Còmic de Barcelona s'ha celebrat avui en el Palau de la Virreina i ha comptat amb la participació del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell; el tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana; la diputada adjunta a Cultura de la Diputació de Barcelona, Mireia Hernández; el president de FICOMIC i del Gremi d’Editors de Catalunya, Xavier Mallafré; el director del 31 Saló Internacional del Còmic de Barcelona, Carles Santamaria, i el comissari general d'exposicions Antoni Guiral.

Sin      título-3.jpg

El 31 Saló Internacional del Còmic de Barcelona se celebrarà entre l'11 i el 14 d'abril en el palau nº 8 de Fira de Barcelona Montjuïc, i tindrà com un dels seus plats forts l'exposició Per un grapat de còmics, que compta amb més de 230 pàgines de còmic i il·lustració del gènere. En la seva introducció, el director del Saló va explicar que la diversitat defineix un Saló “pensat per satisfer tant a aficionats com a públic en general, de diverses edats i gustos, però a més un certamen on els professionals són els grans protagonistes”. Va explicar que dins del programa d'exposicions hi haurà una titulada L'humor no es retalla, on es mostraran còmics, tires i acudits gràfics sobre les retallades socials que estan marcant aquesta crisi. “És un Saló amb multitud d'activitats com a tallers de còmic, classes magistrals, conferències, espais de videojocs i on els expositors ofereixen les últimes novetats de llançaments editorials i també de pel·lícules relacionades amb la historieta”, va concloure.

Per a Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, sempre es pot confiar en el Saló del Còmic. “Vivim totes les situacions possibles, de crisis i de no crisis, però hi ha alguna cosa que no canvia, i és la importància que el Saló té en la nostra vida cultural i econòmica”, va indicar. “El còmic és el mitjà que millor indaga en la realitat més immediata avui dia, fent-ho a més d'una forma que alhora és local i universal”, va afegir, assegurant que pot ser que “els diners públics es retalli, però la cultura mai es retallarà”. També es va referir al Museu del Còmic i la Il·lustració, assenyalant que s'anaven a reprendre les converses amb totes les parts implicades amb la intenció de tirar-ho endavant com un projecte viable i sostenible.

Per la seva banda, Jaume Ciurana, tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona, el Saló “compta amb la fórmula de l'èxit”, que en la seva opinió consisteix en la unió de “una creativitat, una indústria i un mercat propi”. “Comptem amb una ciutat rica en talent que ha fet del món editorial un signe d'identitat. Barcelona és alhora capital de la cultura catalana i té una ambició internacional”, va agregar.

Mireia Hernández, diputada adjunta a Cultura de la Diputació de Barcelona, va assegurar que “més val tard que mai”, en referència al fet que aquest és el primer any en què la Diputació de Barcelona fa una aportació econòmica al pressupost del Saló. “La nostra és una relació que acaba de començar però que continuarà, com ocorre al final dels còmics”, va afegir Hernández. 

Xavier Mallafré, president de FICOMIC i del Gremi d’Editors de Catalunya, també va destacar la importància del sector del còmic al mercat editorial, assegurant que està “demostrant tenir una salut de ferro” en fer front a la crisi. “L'any passat, el còmic va facturar prop de 100 milions d'euros en tot l'Estat”, va afirmar. Mallafré va apuntar així mateix que la presència del còmic en les llibreries és cada vegada major. Va dir que la indústria i l'administració han d'obrir una reflexió perquè el còmic en català normalitzi la seva presència al mercat encara molt minoritària.

Antoni Guiral, comissari general d'exposicions, va detallar algunes de les mostres que podran veure's en el Saló, entre les quals es troba la dedicada als Quaderns de viatge, que mostra com nombrosos autors han dibuixat les seves experiències de viatge. A més, el Saló dedicarà una mostra retrospectiva al creador del Jinete Fantasma i Chispita, Ambrós, amb motiu del seu centenari. El certamen també dedicarà una mostra d'homenatge a l'editor Josep Maria Berenguer, mort en 2012. “Més que mai, aquest any, les exposicions són una part molt important del Saló”, va concloure. Continuant amb el tema de les exposicions, Carles Santamaria va explicar que dins del gran recinte de l'exposició Per un grapat de còmics hi haurà un espai anomenat Saloon del Còmic, un espai multiusos on tindran lloc classes magistrals, concursos de cosplay i presentacions. “Fins i tot comptarem amb una banda que tocarà melodies del Far West, per ambientar el Saló”, va assenyalar el director del certamen. Va explicar la gran quantitat d'autors presents, començant pels nacionals “el prestigi dels quals i difusió és internacional, mentre que els convidats estrangers són de primer nivell, donat el prestigi del certamen”. Ha destacat el fet que el Saló convidi aquesta edició novament a editors estrangers perquè entrevistin a autors nacionals amb l'objectiu de donar una sortida al mercat exterior dels nostres creadors.

El Saló de Còmic té el suport del Departament de Cultura la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, el Ministeri d'Educació, Cultura i Esports i la Diputació de Barcelona. El certamen se situarà en el pavelló 8 del recinte de Fira Barcelona Montjuïc, on ocuparà uns 19.000 metres quadrats. Aquest és el novè any consecutiu que el Saló se celebra en Fira Barcelona Montjuïc.


Font: Ficomic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada